„Žena, co to je?“ Britská ministryně nemá jasno. Rowlingová ji trestá

09.07.2024 7:31 | Monitoring

Velká Británie má novou ministryni pro ženy a rovnost. Pikantní ovšem je, že dotyčná ministryně nedokáže ani pořádně odpovědět, jaká je definice ženy a místo toho se odvolává na zákony. Na to upozornila spisovatelka J. K. Rowlingová, která už delší dobu bojuje s transsexuální lobby. Labouristická strana ovšem zřejmě bude prosazovat zájmy této lobby.

„Žena, co to je?“ Britská ministryně nemá jasno. Rowlingová ji trestá
Foto: jkrowling.com
Popisek: J. K. Rowlingová

Ve Velké Británii došlo k očekávanému vítězství labouristů nad dlouho vládnoucími toryi. Pro Spojené království to ovšem znamená, že se začne prosazovat levicový program. Například zřejmě dojde k přehodnocení politiky Velké Británie k Izraeli a k Pásmu Gazy. Ale jsou zde i jiná témata.

Například LGBT a jejich práva. Jak informuje Daily Mail, ve vládě nového premiéra Keira Starmera zasednou Bridget Phillipsonová a Anneliese Doddsová. Dle Daily Mailu to vyvolalo menší zmatek, kdo bude nakonec zodpovědný za splnění volebního slibu strany usnadnit úřední změnu pohlaví.

Doddsová se proslavila, když v interview BBC dostala celkem jednoduchou otázku, totiž jak definovat ženu. Místo jednoduché odpovědi Doddsová prohlásila, že v zákoně jsou různé definice ženy a ještě dodala, že důležitý je kontext.

Její slova teď připomenula spisovatelka J. K. Rowlingová, autorka knížek o Harry Potterovi. „Musím říct, že právně existují různé definice toho, co je to vlastně žena. Když se podíváte na definici v zákoně o rovnosti, myslím, že se tam píše jen o někom, kdo je dospělý a je žena, ale neříká se tam, jak definovat jednu z těchto věcí. Myslím, že to je pak... máte biologickou definici, právní definici, všechny tyhle věci,“ řekla doslova Doddsová.

Moderátorka BBC se pak zeptala, jaká je definice ženy u labouristů. „Myslím, že záleží na kontextu, jistě. Víte, jsou lidé, kteří se rozhodli, že... že musejí udělat tento přechod. Víte, mluvila jsem s mnoha z nich. Pro mnoho z nich to byl velmi obtížný proces, a víte, je pochopitelné, že protože žijí jako ženy, chtějí být definovány jako ženy. To přinesl zákon o uznání pohlaví – opět labouristický zákon,“ odvětila Doddsová. Moderátorka tedy vyzvídala, zda jsou trans ženy ženami, ale Doddsová opět začala mluvit o zákoně o rovnosti.

Rowlingová k tomu dodala, že pokud někoho zajímá, proč zná přesná slova Doddsové, tak je to proto, protože jí byl zaslán přepis tohoto rozhovoru přímo od Anneliese Doddsové, když ji veřejně kritizovala za takové přešlapování a uhýbání od odpovědi. „Asi si mysleli, že mi její slova budou připadat méně nesmyslná, když je uvidím napsaná,“ odhadla spisovatelka.

A když se objevil komentář, že je dobře, že to Doddsová vnímá komplexně a ne jednoduše, Rowlingová poznamenala, že si „naivně myslela, že úkolem zákonodárců je věci vyjasňovat, ne vnášet další zmatek“.

Rowlingová je už proslulá tím, že se ohrazuje proti transsexuální lobby. Například když se trefovala do komentáře s titulkem „Vytváříme rovnější postcovidový svět pro lidi, kteří menstruují“.

„Lidé, kteří menstruují? Pro ty přece nějaké slovo bylo. Pomožte mi někdo. Žeby? Žemy? Žery?“ reagovala sarkasticky spisovatelka, za což schytala kritiku od proponentů rovnosti. Nicméně, podobné výrazy se používají dál, například Bidenovo ministerstvo práce zveřejnilo 5 snadných kroků, které mohou zaměstnavatelé udělat, aby pomohli „menstruujícím“.

V podobných dotazech spisovatelka pokračuje i nadále. Když se Harriet Harmanová, dlouholetá poslankyně za labouristy chlubila rekordem, že v novém parlamentu je 264 žen, Rowlingová se zeptala: „Jak víte, že jsou to ženy?“

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Šebesta

Ing. Zuzana Moravčíková byl položen dotaz

Máte zkušenosti na post hejtmanky?

Dobrý den, dočetla jsem se, že jste v zastupitelstvu KH a ještě v opozici, takže komunálem jste neprolezla. Nelíbilo se mi, že osočujete lídra za ČSSD Řiháka- je určitě lepší než vy. Jde vám o sebe nebo o ČSSD? Kdyby vám šlo o stranu, tak se přeci chováte jako politik a nepoškozujete stranu vašimi v...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

****, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseJana G. , 09.07.2024 9:11:20
Existuje jen muž a žena, ostatní jsou diagnosy. A jestli ta husa neumí definovat ženu, ať se podívá do své podprsenky a kalhotek. Pokud neprošla operací, TAK TAKHLE VYPADÁ ŽENA!

|  7 |  0

Další články z rubriky

Zakážou Leoši Marešovi pořad? Takto zesměšnil v přímém přenosu Fialu

20:40 Zakážou Leoši Marešovi pořad? Takto zesměšnil v přímém přenosu Fialu

Premiér Petr Fiala (ODS) je nemocen. „Není to nic vážného, je toho teď všude plno, tak se to nevyhnu…