„Značná polarizace. I kvůli médiím a progresivistům,“ řekl slovenský politik. Ještě před atentátem

29.06.2024 22:50 | Monitoring

Slovenský bezpečnostní a politický analytik ze strany Republika Marián Ďuriš se věnoval ekonomickým sankcím a co způsobí. „Je to o prosazování atlantických a globalistických zájmů, aby Američané Evropu přitáhli více na svou stranu,“ uvedl Ďuriš v rozhovoru pro pořad Inovace republiky. Upozornil, že bezpečnostní riziko je teď daleko vyšší než před tím. Sankce podle jeho slov také významně škodí evropským firmám. Rozhovor byl natáčen ještě před atentátem na slovenského premiéra Fica 15. května.

„Značná polarizace. I kvůli médiím a progresivistům,“ řekl slovenský politik. Ještě před atentátem
Foto: Inovace Republiky
Popisek: Marián Ďuriš

Ďuriš komentoval třináct balíčků sankcí, které proti Rusku doposud přijala Unie, aby jeho válečnou mašinérii připravila o zdroje příjmů a o nezbytné zboží a technologie. Rozhovor vznikl před tím, než členské státy EU schválily čtrnáctý balík sankcí proti Rusku.

„Nevím, zda se mocnosti jako je Čína dívají na dnešní evropskou politiku s respektem, vzhledem k jejím posledním rokům fungování. Jejich pohled souvisí s otázkou sankcí. Dnes už máme třináct balíčků sankci, které obsahují vše možné i nemožné. Jejich efektivita? Na začátku se říkalo, že Rusko těmito sankcemi srazíme na kolena, válka skončí a Evropa z toho vyjde jako vítěz,“ pousmál se bezpečnostní analytik. „Nic z toho se samozřejmě nestalo. Sankce pokračují dále, jsou v nich zahrnuté i firmy z Číny, z Thajska, Srbska, Srí lanky, Indie...

„Tento balík má zamezit obcházení sankci přes firmy z jiných států. Je to obchodní válka. Je to geopolitický nátlak, protože se tyto státy nacházejí v blízkosti mocností, které chce Západ tlačit,“ doplnil v rozhovoru s tím, že skutečné ekonomicko-obchodní zaměření sankčních balíků jde i směrem k Číně.

„To, že se na sankční balíček dostávají další země, způsobí škody evropským firmám, které budou mít zamezený přístup s danými společnostmi. I mnohé firmy kvůli tomu popadaly, jejich byznys se rapidně snížil kvůli těmto omezením."

„Mnoho rozhodnutí Evropské komise se ve současnosti v geopolitickém zájmu a ne v zájmů evropských občanů, jak bychom od evropské politiky očekávali. Doufám, že se to po volbách změní,“ řekl Ďuriš v době, kdy bylo před volbami do Evropského parlamentu.

K minulému vedení Evropské unie podotkl, že spadá pod vysoký tlak svého západního spojence za mořem. Zmínil přezbrojování unijních státu na moderní techniku či kauzu Pfizergate. „Víme, kdo z toho má největší profit,“ dodal k vlivu Spojených států.

Anketa

Kdyby Česká televize zítra zcela a bez náhrady zanikla a přestala vysílat, chyběla by vám?

2%
93%
hlasovalo: 22170 lidí
Sankce Ďuriš vnímá jako dělící linii Západ versus Východ. „Je to o prosazování atlantických a globalistických zájmů, aby Američané Evropu přitáhli více na svou stranu a jiné síly odklonili na ten orbit. Sankce škodí vztahům. Spojené státy tu dosáhly mnohého. Vidíme i Finsko a Švédsko v NATO, to před konfliktem bylo nemyslitelné, je tu mnoho benefitů, které vyplývají pro Spojené státy,“ dodal.

Zda je to benefit i pro Evropu je však otázka. „Podle mě to bezpečnostní riziko je tu o mnoho vyšší než jaké bylo předtím. Také asijská východní část na to reaguje širokým rozvětvením vztahů. Vidíme obrovské obchodní projekty mezi Ruskem a Čínou a Indií, s Afrikou, vidíme obrovský vztah s Blízkým východem. Jak pak chceme být technologickým lídrem, když si pokazíme všechny vztahy s těmi, kteří mají potřebné suroviny pro ty technologie?“ dodal expert na zahraniční politiku.

Komentoval také situaci na Slovensku. „Polarizace na Slovensku je stále značná. Přispívá k tomu částečně vláda, částečně média, i ta progresivní část. Po volbách i před volbami zaznívala na Slovensku hesla o suverenitě. Vláda dělá i dobré věcí, co se týká například restrukturalizace médií. Ale co se týká zahraniční politiky, tam bych určitě nějaké výhrady a poznatky k tomu, že rétorika úplně nekoresponduje s reálným hlasováním, ať už v Evropské radě nebo ze strany europoslanců daných koaličních stran ohledně Ukrajiny a zbraní. Na to bych si dal určitě pozor,“ dodal slovenský politický analytik Marián Ďuriš.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

Mír

Dobrý den, je pravda, že ANO mluví o míru již dlouho, byť si myslím, že by si ho přáli i ostatní strany i státy, ale ptám se, máte také návrh, jak ho dosáhnout? Máte dojem, že Rusko si mír přeje, a že bude ochotné přistoupit na nějaký kompromis? Zatím si podle mě klade dost nereálné požadavky. Nebo ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Diskuse obsahuje 5 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

„Jak poznáte českého důchodce? Nesmlouvá, bere, co je levné“. Zážitky z plzeňské burzy potravin

20:17 „Jak poznáte českého důchodce? Nesmlouvá, bere, co je levné“. Zážitky z plzeňské burzy potravin

Nejen Ukrajina je v Plzni zastoupena, ale také Bulharsko. V regionu pracují a žijí tisíce jeho přísl…