38 Kč za litr benzínu teď. K tomu až 13,50 Kč kvůli Green Dealu. Kovanda rozebral, co vláda musí chystat

16.07.2024 11:20 | Monitoring

Ekonom Lukáš Kovanda rozebral na svém twitterovém profilu skutečnost, o kolik musí v rámci Green Dealu, jehož českou verzi nyní schvaluje vláda, zdražit pohonné hmoty, aby byly plněny emisní cíle. Výzkumníci podle něj odpovídají, že půjde o 12 až 13,50 Kč/l.

38 Kč za litr benzínu teď. K tomu až 13,50 Kč kvůli Green Dealu. Kovanda rozebral, co vláda musí chystat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ekonom Lukáš Kovanda

„Tým výzkumníků z Postupimského institutu pro výzkum otázek klimatu ve studii na dané téma, financované německou vládou, uvádí, že příslušná povolenka musí stát od 175 do 300 eur za vypuštěnou tunu CO2. Pokud by cena dané povolenky činila 200 eur, a byla tedy spíše ve spodní části uvedeného rozmezí, znamená to růst ceny litru nafty o 53 eurocentů a litru benzínu o 47 eurocentů. To je po přepočtu do korun dle dnešního kurzu oněch 13,50 Kč/l v případě benzínu a 12 Kč/l v případě nafty. To je normální vědecký závěr,“ zkonstatoval ekonom Kovanda, podle něhož by jej měla sdělovat i česká vláda, když v současné době danou legislativu schvaluje.

„Samozřejmě, existuje možnost zastropování cen a jejich dotování či jiného doplnění mechanismu povolenek na pohonné hmoty, která zajistí, že cenový šok pro konečné zákazníky nebude tak palčivý. Ale opět: Bez uvedeného zdražení benzínu či nafty prostě podle odborníků nebudou plněny klimatické cíle. Politici by tedy měli lidem otevřeně říkat, že buď Česko nebude plnit klimatické cíle, k nimž se zavázalo, nebo prostě pohonné hmoty musejí dramaticky zdražit. To je Green Deal,“ uvedl Kovanda.

Ten se ve svém příspěvku na sociálních sítích odkazoval na studie Ariadneprojekt.de a Euractiv.com.

V současné době se litr nejprodávanějšího benzinu Natural 95 prodává v průměru za 38,51 koruny, nafta vyjde na 37,20 koruny za litr. Ceny paliv přitom opětovně rostou zhruba od poloviny června. Zdražování by mělo podle analytiků pokračovat i v dalších dnech.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vanda Efnerová

Ing. Antonín Seďa byl položen dotaz

Sobotka lhal v TV Nova, vyhodíte ho z ČSSD?

Dnes 26.5.2017 cca ve 20:10 hod. sdělil Sobotka národu, že na rozdíl od Prezidenta jednal podle pravidel. Zamlčel ale skutečnost, že porušil Koaliční smlouvu. Před půl rokem neodvolání Hermana odůvodnil právě touto smlouvou. Lhal tedy tehdy nebo dnes. Vyvodí z toho Vaše strana už konečně nějaký důsl...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Nehorázné, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskusePetr 12 , 16.07.2024 13:33:55
Už tu svoloč naházejte do Vltavy a nebo jim dejte platy na úrovni průměrné mzdy. Jsou úplně odtržení od reálného života občanů. MHD na vesnicích neexistuje a to budeme zase chodit pěšky jako za Rakouska-Uherska?

|  9 |  0

Další články z rubriky

Přijde iniciativa na mír na Ukrajině, řekl Orbán. Podkopl Green Deal

19:40 Přijde iniciativa na mír na Ukrajině, řekl Orbán. Podkopl Green Deal

V uplynulých dnech maďarský premiér Viktor Orbán vystoupil na výročním fóru v Kötcse a na Abrossetti…