Američan nám: Rusové budou silnější. Přestaňte se jim smát a plaťte

21.10.2024 7:43 | Zprávy

Generál Christopher Cavoli, vrchní velitel sil NATO v Evropě, věří, že bez ohledu na to, jak válka na Ukrajině skončí, bude ruská armáda silnější než nyní. „Musíme být připraveni a potřebujeme ozbrojené síly, které to vydrží," apeluje Cavoli s tím, že dvě procenta z rozpočtu jednotlivých zemí vložených do obrany nestačí. Kolik dává ČR do obranného rozpočtu? A začali Němci u rozpočtu tak trochu „švejkovat“?

Američan nám: Rusové budou silnější. Přestaňte se jim smát a plaťte
Foto: U.S. Navy Petty Officer 2nd Class Alexander Kubitza
Popisek: Christopher G. Cavoli

Christopher G. Cavoli je americký generál, od roku 2020 velící generál armády USA v Evropě a v Africe. Cavoli varoval, že ruská armáda se i přes obrovské ztráty ve válce na Ukrajině stane pro NATO doslova smrtelným nebezpečím.

„Na konci války na Ukrajině, ať to bude vypadat jakkoli, bude ruská armáda silnější než dnes,“ řekl Cavoli pro německý deník Der Spiegel.

Generál Cavoli varuje, že bychom neměli ruskou armádu zpochybňovat a zesměšňovat informacemi typu, že Rusové musí krást čipy z praček, aby jim fungovaly rakety. „Ruské ozbrojené síly se učí, zlepšují se, uplatňují zkušenosti získané ve válce," řekl Cavoli s tím, že podobné bezprostřední zkušenosti a možnost poznání v ostrém boji nemá žádná evropská armáda.

NATO není podle generála v pozici, kdy může jen nečinně přihlížet. Musí se připravovat, protože Rusko se mění na nepřítele s velký vojenským potenciálem a „s jasnými úmysly“. „Proto musíme být připraveni a potřebujeme ozbrojené síly, které to vydrží,“ prohlásil Cavoli.

Obranné plány Severoatlantické aliance a z nich plynoucí zvýšené závazky jednotlivých členů by měly být urychleně zavedeny. „Když říkám rychle, myslím tím, že musíme být rychlejší než Rusové,“ řekl generál. „Dvě procenta nestačí, to je naprosté minimum,“ dodal.

„Celé NATO musí výrazně rozšířit vojenské schopnosti svých ozbrojených sil,“ apeluje na členy NATO a dodává, že členské státy se musí připravit na zvýšené požadavky. „Všichni partneři NATO si uvědomí, že ta dvě procenta nestačí, jakmile představíme konkrétní vojenské požadavky pro jednotlivé státy,“ řekl americký generál. „Prostě neexistuje žádná alternativa k těmto plánům a k jejich realizaci. Nelze oddiskutovat hrozbu ani potřebu dostatečných vojenských zdrojů,“ předestřel generál plánovanou budoucnost pro evropské země, které jsou součástí Severoatlantické aliance.

A jak je na tom s výdaji na obranu Česká republika? Návrh výdajů na obranu na příští rok odpovídá výši dvou procent HDP, tedy 160,8 miliardy korun. Pro resort ministerstva obrany je z této částky určeno 154,4 miliardy korun, což představuje 1,9 % HDP. V ostatních kapitolách státního rozpočtu, určených například pro ministerstva dopravy, zdravotnictví, zahraničních věcí nebo pro Správu státních hmotných rezerv, je na obranné výdaje vyčleněno 6,4 miliardy korun.

„Jde o rozpočet, který i nadále klade důraz na vysoké tempo investičních výdajů. Bude tak pokračovat modernizace Armády ČR, což je v současné době naprosto nezbytné. Zajištění obranyschopnosti České republiky je jednou z priorit naší vlády a po dlouhém období nedostatečného financování Armády ČR máme i nadále před sebou obrovské množství úkolů,“ sdělila ministryně obrany Jana Černochová.

Na investiční výdaje je určeno více než 42 % rozpočtu, tedy přes 66 miliard korun. Pro srovnání lze uvést, že v roce 2015 bylo na investice vyčleněno 4,8 miliardy korun, v roce 2020 to bylo 16,1 miliardy.

Prioritní i nadále zůstávají čtyři strategické projekty, tedy nákup pásových bojových vozidel pěchoty, tanků Leopard, víceúčelových nadzvukových letounů a středních transportních letadel. Jejich financování je rozloženo do několika let. „Stanovit přesné financování na jednotlivé roky u takto rozsáhlých projektů je prakticky nemožné,“ konstatuje Ministerstvo obrany.

Kuriózně se k obrannému rozpočtu postavilo Německo. To do obranného rozpočtu zahrnulo i výdaje na opravy dálnic, informuje Süddeutsche Zeitung. Berlín u vysvětlení pak žongloval s argumenty, že po dálnicích se přepravují tanky, jejich oprava je tedy součástí obrany.

To není všechno. Německo „švejkuje“ i u dalších položek rozpočtu na obranu. Z rozpočtu jsou peníze kupříkladu na rozvojovou pomoc, která s obranou nemá nic společného. Z obranného rozpočtu se vyplácejí i důchody bývalým příslušníkům Národní lidové armády. Server ARD se udivuje nad tím, čím výplaty důchodů slouží obraně země. Z obranného rozpočtu Německo platí i členské příspěvky do OSN. 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Marian Kučera

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat


Diskuse obsahuje 48 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

Hokejista chce mlátit Karla Havlíčka za vystoupení u Moravce

9:51 Hokejista chce mlátit Karla Havlíčka za vystoupení u Moravce

Stínový premiér za ANO Karel Havlíček se rozpálil v Otázkách Václava Moravce nad digitalizací staveb…