Atentáty. První Fico, pak Trump. Teď přichází obavy o Viktora Orbána

14.07.2024 12:10 | Monitoring

Bývalý prezident USA Donald Trump se jen pár hodin poté, co na něj byl spáchán atentát v Pensylvánii, objevil na veřejnosti na letišti v New Jersey. Lidé na sociálních sítích obdivují jeho sílu a neochvějnost. Spolu s tím ale přicházejí mnohá varování i pro další politiky ohledně jejich bezpečnosti. Nejvíce jich míří k „polarizujícímu“ maďarskému premiérovi Viktoru Orbánovi.

Atentáty. První Fico, pak Trump. Teď přichází obavy o Viktora Orbána
Foto: Repro Youtube
Popisek: Viktor Orbán

Televize Fox News na sociální síti X zveřejnila video, jak bývalý prezident Trump vystupuje z letadla doma v New Jersey a poprvé se objevuje na veřejnosti jen několik hodin poté, co přežil pokus o atentát na svém shromáždění v Pensylvánii. Trump vystupoval z letadla, obklopen agenty americké tajné služby a těžce ozbrojenými členy protiúderného týmu agentury. Plánuje strávit noc ve svém soukromém golfovém klubu v nedalekém Bedminsteru ve státě New Jersey.

Krátce poté, co se objevily zprávy o tom, že bývalý prezident Donald Trump byl v sobotu po zjevné střelbě na předvolebním shromáždění v Pensylvánii odveden z pódia, poslal guvernér Phil Murphy a další představitelé New Jersey z obou stran Trumpovi modlitby a několik z nich vyzvalo, aby všichni odsoudili politické násilí.

Střelba na shromáždění Donalda Trumpa v Butleru v Pensylvánii je podle orgánů činných v trestním řízení vyšetřována jako pokus o atentát na bývalého prezidenta a předpokládaného republikánského kandidáta. Jeden účastník byl zabit a dva byli těžce zraněni. Trump na sociálních sítích sdělil, že mu kulka „prostřelila horní část“ pravého ucha, než ho agenti odvedli z pódia.

Ve veřejnosti, na sociálních sítích, po jarním atentátu na slovenského premiéra Roberta Fica a po dnešním atentátu na republikánského kandidáta na prezidenta USA Donalda Trumpa narůstají obavy, kdo další přijde na řadu. Zmiňováno je především jméno maďarského premiéra Viktora Orbána.

O jeho bezpečnost projevil obavy mj. Michal Hašek, jenž vede krajskou organizaci strany PRO: „Výstižné… stejně tak Robert Fico. Naštěstí oba přežili vražedný pokus o atentát. Obávám se po dnešní noci i o Viktora Orbána, doufám, že maďarská ochranka je v maximální pohotovosti,“ napsal na platformě X.

„První byl Fico. Aneb když neustále líčíte vašeho oponenta jako ohrožení demokracie, riziko pro národní bezpečnost, agenta cizí mocnosti atd., časem se najde nějaký ‚vyšinutý jedinec‘, co vás toho zla bude chtít zbavit. Takže: nechte toho, dokud je čas,“ upozorňuje bývalý europoslanec Jan Zahradil z ODS.

„Mé myšlenky a modlitby jsou s prezidentem v těchto temných hodinách,“ napsal Viktor Orbán po atentátu na Donalda Trumpa, jehož je příznivcem.

Orbán čelí ostré kritice, mj. i z Bruselu, kvůli své nedávné cestě za prezidentem Putinem a do Číny. V pátek se v rámci své okružní iniciativní „mírové mise“ Orbán setkal právě s Donaldem Trumpem a po jednání se nechal slyšet, že Trump vyřeší válku na Ukrajině. Předtím Orbán zavítal také do Kyjeva, Ankary a Istanbulu.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

Jaroslav Foldyna byl položen dotaz

Co přesně myslíte tím, že chcete stejný metr pro všechny?

V čem je podle vás nyní jiný a pro koho? A naopak, nemyslíte, že by třeba migrantům mělo být měřeno přísněji? My jim poskytujeme azyl, a když si toho neváží a páchají třeba trestnou činnost nebo přestupky, mělo by jim být podle mě měřeno přísněji.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

... premiér Fiala může být v klidu., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusespartyza8 , 14.07.2024 12:38:28
.... voliči opozičních stran u nás jsou inteligenčně o několik stupňů výš a k podobným řešením jako progresivisti by se nikdy nesnížili.

|  8 |  0

Další články z rubriky

Svědectví, jak se v Kyjevě dělal Majdan: Sto obětí, pak bude Západ reagovat

20:03 Svědectví, jak se v Kyjevě dělal Majdan: Sto obětí, pak bude Západ reagovat

Ke střelbě do prozápadních protestujících na kyjevském Majdanu v únoru 2014 podle ukrajinského polit…