Austrálie vyřadí tanky. Hned se přihlásili Ukrajinci: „Dejte nám je.“

20.09.2024 20:20 | Monitoring

Austrálie v současné době zvažuje možnost vyslání svých vyřazených tanků M1A1 Abrams Ukrajině, která o ně požádala, aby je mohla využít v boji proti ruským invazním silám. Ačkoli vláda dříve tuto možnost odmítala, nyní začala spolupracovat s Bidenovou administrativou na plánu, jak by tanky mohly být Ukrajině předány.

Austrálie vyřadí tanky. Hned se přihlásili Ukrajinci: „Dejte nám je.“
Foto: Repro Youtube
Popisek: Americký tank M1 Abrams

Tento krok přichází poté, co australská armáda v červenci vyřadila 59 tanků M1A1, které nikdy nebyly nasazeny v boji a mají být nahrazeny novějšími modely. Původní pořizovací cena tanků byla 550 milionů australských dolarů, tedy téměř osm a půl miliardy korun. Předpokládalo se, že tanky buď skončí ve skladech, nebo budou zničeny. To však vyvolalo vlnu kritiky, zejména ze strany vojenských odborníků a členů ukrajinské komunity v Austrálii, uvedl deník The Sydney Morning Herald.

Bývalý velitel australské armády Peter Leahy, který dohlížel na zavedení tanků M1A1, kritizoval vládu za nečinnost. Tvrdí, že tanky jsou stále ve skvělém stavu, dobře udržované a velmi potřebné na Ukrajině. „Jsem zmaten, proč nejsou tanky Ukrajině nabídnuty. I když je vyřazujeme, jsou to velmi schopné tanky, měly by být dobře udržované, jsou k dispozici náhradní díly a Ukrajinci je velmi chtějí získat,“ uvedl Leahy.

Anketa

Zvládá Česká republika současné povodně?

hlasovalo: 5860 lidí
Zároveň se ukázalo, že australská armáda prodává jiné vyřazené vojenské vybavení včetně dálkových hlídkových vozidel a nafukovacích člunů prostřednictvím online aukcí civilním zájemcům. To způsobilo rozhořčení v ukrajinské komunitě, která by ráda viděla tyto prostředky použité k obraně Ukrajiny.

Ukrajinský velvyslanec v Austrálii Vasyl Myrošnyčenko rovněž zdůraznil, že tanky by byly klíčovým prvkem obrany proti ruským silám. Vyjádřil vděčnost za dosavadní vojenskou pomoc v hodnotě 1,1 miliardy dolarů, kterou Austrálie poskytla, ale také apeloval na to, aby Austrálie umožnila Ukrajině využít vojenské vybavení, které již nevyužívá: „Jediné, o co Ukrajina žádá, je možnost využít vojenské vybavení, které již Austrálie nepotřebuje.“

Objevily se také výzvy od opozice, zejména od mluvčího pro zahraniční záležitosti Simona Birminghama, který kritizoval vládu za rozhodnutí raději pohřbít vyřazené vrtulníky MRH-90 Taipan než je poskytnout Ukrajině. „Rozhodnutí labouristů raději pohřbít než darovat vysloužilé vrtulníky Taipan mnohé zmátlo a nesmí se opakovat v případě tanků Abrams,“ varoval Birmingham.

Ministr obrany Richard Marles dříve odmítal myšlenku, že by tanky mohly být poslány na Ukrajinu, ale v posledních týdnech zmírnil svou rétoriku a naznačil, že vláda zvažuje několik možností, jak pomoci Ukrajině. Marles nyní zkoumá, jak by transfer tanků mohl proběhnout v souladu s americkými pravidly pro vývoz vojenského materiálu, jelikož tanky Abrams jsou americké výroby.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Alena Kratochvílová

MUDr. Zdeněk Hřib byl položen dotaz

Můžete se k tomu vyjádřit?

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Vydirani-Urednik-popsal-co-provadel-Pirat-Hrib-kvuli-milionovym-fakturam-761522 Nemáte dojem, že je to na rezignaci? A jestli je to křivé obvinění, tak se přeci můžete bránit soudně, když tak neučiníte, tak je to podle mě důkaz, že je to pravda

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 17 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

Hejtman Grolich: Povodeň, kampaň. Fotky skoro za čtyři mega. „Morální svinstvo“

12:54 Hejtman Grolich: Povodeň, kampaň. Fotky skoro za čtyři mega. „Morální svinstvo“

Můj kanál má více sledujících. Tak vysvětlil hejtman Jihomoravského kraje Jan Grolich, proč se krizo…