Azováci v Praze: Lipavský se nedistancoval, ani neohradil. Zaútočil na ty, kdo to po něm chtějí

30.07.2024 8:40 | Zprávy

Původně měli mít vojáci z praporu Azov turné v Německu. Ale mít nebudou. Po protestech bylo zrušeno. V ČR a v Litvě ale zřejmě vše jde podle plánu a akce se bude konat. Zabránit konání chce europoslankyně Konečná, která vyzvala ministra Lipavského, aby se on a případně celá česká vláda proti akci ohradili a distancovali. K ničemu takovému ale nedošlo. V odpovědi Lipavský místo toho začal mluvit o Putinovi, sovětských tancích a roce 1968.

Azováci v Praze: Lipavský se nedistancoval, ani neohradil. Zaútočil na ty, kdo to po něm chtějí
Foto: Screen vysílání ČT 2
Popisek: Ukrajinský Prapor Azov v dokumentu o historii SS

Vojáci praporu Azov se mají podle plánované akce do Prahy dostavit už zítra. Konkrétně do prostoru Endorfin, který pořádá mimo jiné tzv. únikové hry. Na stránkách portálu Mticket jsou lístky stále k zakoupení, akce má začít od 19.00.

Následně se turné přesune do litevského Vilniusu, kde se bude prapor Azov propagovat 2. srpna.

Akce je dle popisu určená zejména Ukrajincům v zahraničí. „Víme, že se vám stýská a chcete se vrátit,“ píše třetí útočná brigáda. „Do našich řad se můžete přidat i vy. Armádu můžete podpořit i na dálku nebo vytvořit místní iniciativu. V této bitvě je zapotřebí každého,“ vzkazuje pak s tím, že na setkání zazní upřímné odpovědi na otázky a také skutečné příběhy z fronty. Na akci také proběhne charitativní aukce. Výtěžek půjde přímo Azovu, mluvit se bude prý ukrajinsky.

Proti přítomnosti vojáků z třetí útočné brigády už se vyhradila europoslankyně koalice STAČILO!, Kateřina Konečná. Ta kvůli tomu poslala dopis ministrovi Janu Lipavskému z Pirátské strany. „Vzhledem k tomu, že jistě máte čerstvé informace od bezpečnostních služeb, nemusím Vám dlouze vysvětlovat historii pluku Azov, ale pro připomenutí uvedu, že pluk Azov je to nejhorší z ukrajinského nacionalismu a neonacismu, pluk založený rasistou, členem Pravého sektoru Andrejem Biletským přezdívaným „Bílý vůdce“ (v současné době velitel zmíněné 3. útočné brigády), vedený Denisem Prokopenkem, neonacistou a fotbalovým chuligánem Dynama Kyjev. Ostatně činnost tohoto pluku v minulosti kritizoval mj. i Úřad vysokého komisaře OSN pro lidská práva,“ poučila Lipavského.

Doplnila, že turné Azovu bylo v několika metropolích, kde bylo původně plánováno, zrušeno. Dle Konečné v Berlíně, Bruselu, Kolíně nad Rýnem a v Rotterdamu. Jak informoval list The Berliner, v Německu byli proti akci Azovu aktivisté z hnutí Antifa, se kterým byli Piráti dříve spojovaní přes osobu svého lídra Ivana Bartoše. Původně Antifa plánovala protesty, ale ty byly zrušeny, když bylo oznámeno, že se akce nakonec konat nebude.

„Realizací takovéto akce, která legitimizuje a propaguje neonacismus, je nutné radikálně odmítnout i v České republice! Vyzývám Vás proto, aby se Vaše ministerstvo, případně celá vláda, proti této akci ohradilo a distancovalo,“ vyzvala Konečná ministra a vládu.

Lipavský reagoval. Prapor Azov nezmínil ani jedním slovem, místo toho začal připomínat výročí sovětské okupace Československa v roce 1968. „Kateřino, stačilo. Při čtení jsem zaváhal, za jaký stát jste to byla zvolena. Brzy si připomeneme výročí okupace sovětskými tanky. Ty stejné tanky nyní vraždí na Ukrajině a Putin by je rád viděl ještě dál. Jestli někdo napodobuje nacisty, vražděním a unášením dětí, je to Rusko,“ ignoroval podstatu dopisu. Konečná mu za vyjádření poděkovala a vzkázala, že se nelze divit, že je vláda nejméně oblíbená v zemích OECD.

„Jedná se o soukromou akci organizátorů, účastnit se jí nebudu. Celý život bojuji proti extremistickým ideologiím, včetně té nacistické nebo komunistické,“ uvedl ministr pro iDNES.cz.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Šebesta

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Antonín Seďa byl položen dotaz

Sobotka lhal v TV Nova, vyhodíte ho z ČSSD?

Dnes 26.5.2017 cca ve 20:10 hod. sdělil Sobotka národu, že na rozdíl od Prezidenta jednal podle pravidel. Zamlčel ale skutečnost, že porušil Koaliční smlouvu. Před půl rokem neodvolání Hermana odůvodnil právě touto smlouvou. Lhal tedy tehdy nebo dnes. Vyvodí z toho Vaše strana už konečně nějaký důsl...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Bakalář, také lhář., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseDavid007 , 30.07.2024 8:53:55
Nebyly to sovětské tanky, byly to tanky Varšavské smlouvy z 80% ukrajinské. Z bakaláře Lipánka je mi na blití.

|  42 |  0

Další články z rubriky

Přijde iniciativa na mír na Ukrajině, řekl Orbán. Podkopl Green Deal

19:40 Přijde iniciativa na mír na Ukrajině, řekl Orbán. Podkopl Green Deal

V uplynulých dnech maďarský premiér Viktor Orbán vystoupil na výročním fóru v Kötcse a na Abrossetti…