České hospody a restaurace mají často už teď problém přežít. „Když se zeptáte majitele, jak to jde, řekne vám, že sotva přežívá, kdyby neměl hospodu ve vlastním a nepomáhali by mu manželka nebo příbuzní, nedokázal by hospodu utáhnout. Hosté pijí nejlacinější pivo za dvacku, z toho má hospodský osm korun. Z nich musí zaplatit nájem, energie, personál, a ještě by si měl vydělat na vybavení a nějaký zisk. Kdyby nekrátil daně, hospoda by zkrachovala už dávno a v obci by nebylo vůbec nic, jen do práce a domů. Celý život,“ píše Jan Jetmar.
Pokud tedy Babiš tvrdí, že od hospod získá dalších 12,5 miliardy, musí k tomu také dodat, že asi 30 procent hospod tím pohřbí. Ty, které přežijí, budou nuceny zdražit pivo na 60 až 80 korun „za jeden kousek“. Vítejte v nové realitě ministra financí a miliardáře. EET tedy zaplatí každý občan, který zajde do hospody. Vydá z peněženky asi 1 250 korun navíc rok co rok. To povede k tomu, že už tak dost spořiví Češi přestanou dávat spropitné a hostinští budou nuceni zvednout platy personálu. A znovu se to odrazí v cenách. Sečteno a podtrženo, zdraží nejen pivo, ale i vaše oblíbená jídla, a to ne málo. Třeba i o 100 procent.

Tento článek je uzamčen
Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PLPřidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: mp