Badatelé z Univerzity Karlovy: Rasismus je nakažlivý. Zkoumali to na školácích, kterým vyprávěli o Romech

28.04.2018 11:03 | Zprávy

Vědci z centra CERGE-EI Univerzity Karlovy a Akademie věd ČR přišli se studií, která dokazuje, že nesnášenlivost se může ve společnosti rozšířit velmi rychle. Je totiž nakažlivá.

Badatelé z Univerzity Karlovy: Rasismus je nakažlivý. Zkoumali to na školácích, kterým vyprávěli o Romech
Foto: ARA ART
Popisek: Třídenní romský festival při příležitosti Mezinárodního dne Romů

Vědci chtěli zjistit, kde se bere nesnášenlivost vůči určitým skupinám obyvatel, jak rychle se šíří a jak snadno jí lidé podléhají. Vyrazili proto na východ Slovenska a studovali postoje žáků osmých a devátých tříd. Výsledky jejich práce zveřejnil prestižní zahraniční vědecký časopis. Zprávu převzala ČTK.

„Vědci školáky rozdělili do skupinek po třech. Poté se děti zúčastnily hry o peníze, ve které se postupně rozhodovaly, zda zaplatí menší obnos za to, že konkurenční tým o peníze naopak přijde. Soupeře ve skutečnosti neviděly, měly pouze seznam jejich jmen, která napovídala, že někteří z nich by mohli být Romové. Vědci zkoumali, zda školáci budou více ‚škodit‘ jinému etniku, a také to, jaký vliv má na jejich rozhodnutí předchozí ‚tah‘ spoluhráče z jejich týmu,“ napsala agentura.

Ukázalo se, že žáci se nechali ovlivnit chováním svých kolegů. A napodobili je. Když jeden z nich škodil konkurenčnímu týmu, někteří spolužáci následovali jeho příkladu. Když žáci měli dojem, že v konkurenčnímu týmu působí Romové, škodili jim více než jiným protihráčům. Destruktivní chování vůči Romům se šíří dokonce až dvakrát rychleji, zjistili vědci.

Tohoto chování podle vědců využívají někteří čeští politici. „Výzkum napovídá, proč si někteří politici těžící ze sociálního napětí mnohdy jako cíl svých agresivních politických kampaní vybírají etnické menšiny,“ uvedli výzkumníci.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Budete nějak řešit docházku vašich senátorů?

A jestli ano jak? A nemyslíte, že by stálo za úvahu, aby všichni politici, teda i poslanci a ministři byly z větší části placeni za odvedenou práci? Třeba za to, jak často se účastní schůzí, hlasování, kolik předloží zákonů apod? Nemyslíte, že by to pak politiky motivovalo, aby opravdu makali? Netvr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Orbánova cesta do Moskvy – v Česku to vře. Ale přišlo uznání z nečekané strany

9:40 Orbánova cesta do Moskvy – v Česku to vře. Ale přišlo uznání z nečekané strany

„Russká šlapka…“ píše se na sociálních sítích o Orbánovi vzhledem k jeho cestě do Moskvy. Někteří vi…