Bartoš na Primě: Porodní bolesti, žádná škoda zatím nevznikla

11.08.2024 12:45 | Monitoring

Stížnosti na digitalizaci stavebního řízení neberou konce. Podle opozice jde o největší průšvih svého druhu od roku 1989. Podle ministerstva pro místní rozvoj jde jen o porodní bolesti. Ministr Ivan Bartoš (Piráti) se snažil vysvětlit v pořadu Partie na CNN Prima News okolnosti problematické digitalizace stavebního řízení a připustil, že systém „podcenili“. Místopředseda ANO Robert Králíček situaci vidí tak, že jde destrukci stavebního systému a že Bartoš v této věci nemá důvěru.

Bartoš na Primě: Porodní bolesti, žádná škoda zatím nevznikla
Foto: CNN Prima NEWS
Popisek: Ivan Bartoš a Robert Králíček

Nový systém byl spuštěn před více než měsícem. Ministr Ivan Bartoš jako velkou zátěž pro systém vnímá skutečnost, že mnoho žádostí pro stavby bylo podáno před zlomovým datem 1. 7., kdy začala platit novela stavebního zákona a kdy byl spuštěn portál pro podávání žádostí i informační systém pro úředníky, dotčené orgány a stavební úřady. „Většina lidí ke zlomovému datu podala žádosti ještě podle starých pravidel. To je ta největší zátěž na stavební úřady. Hovořili někde i o 200 procentech více žádostí. To má vliv i na to, jak mají pak úředníci čas s tím systémem pracovat a seznámit se s ním,“ pravil šéfpirát-ministr Bartoš.

Slíbil, že všechny problémy se systémem vyřeší do konce srpna. „Systém se rozjede do plných obrátek v průběhu srpna, přidají se  tam významné funkcionality a automatizace, a začnou být schvalovány i složitější stavby. Za posledních třicet dní nemohla fakticky vzniknou žádná škoda, nevypršela ještě ani jedna žádost, co se týče termínu pro vyřízení žádosti,“ sdělil Bartoš.

A poznamenal: „Pokud se dříve hovořilo, že se čeká rok na nějaké povolení, tak přece hovořit po měsíci fungování systému o nějaké katastrofě podle mě není správné. Systém běží od 1. července a kromě zpomalení při posilování infrastruktury neměl výpadek,“ řekl ministr.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

MUDr. Raduan Nwelati byl položen dotaz

Garance státu

Neměl by kromě cen energií, stát garantovat lidem hlavně dostupné bydlení a taky ceny potravin? Máte dojem, že to tato vláda dělá?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

drede vševěde zvýšili jste od 1.7 2024 ceny za stavební povolení na studnu ze 300kč na 10 000kč, za čističku to stejné, , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskusekupecSamo , 11.08.2024 14:27:42
za garáž z 1000 kč na 5000 kč , vy jste zloději ,jste jen obyčejní zloději ,po volbách na dlouho dlouho skončíte

|  10 |  0

Další články z rubriky

„Jestli ty volby nezajistíte, já je napadnu.“ Šlachta pohrozil Pekarové

22:08 „Jestli ty volby nezajistíte, já je napadnu.“ Šlachta pohrozil Pekarové

V pátek a v sobotu Česko čekají krajské a senátní volby. Jak budou vypadat v zasažených regionech a …