Bez peněz do voleb nelez. Biden i Trump vybrali miliardy

03.07.2024 19:25 | Zprávy

Za pár měsíců proběhnou v USA prezidentské volby a oba kandidáti – úřadující prezident Joe Biden a jeho vyzyvatel Donald Trump – shánějí peníze, kde můžou. A Biden podle všeho začíná mít problémy. Trumpův tým totiž za poslední tři měsíce dokázal získat více peněz než Bidenův tým. Trump se svým týmem dokázali získat za čtvrtletí 331 milionů dolarů. Biden dokázal za stejnou dobu získat 264 milionů. Ale Biden má prý na své straně jednu velkou výhodu.

Bez peněz do voleb nelez. Biden i Trump vybrali miliardy
Foto: Repro CNN
Popisek: Debata Bidena s Trumpem

Listopadová volba prezidenta Spojených států je každou hodinu blíž. A jako každá volební kampaň, i v USA se okolo voleb točí velké peníze. Čísla zveřejněná serverem televize Fox News naznačují, že jde o stovky milionů korun měsíc co měsíc.

„Trumpův tým v úterý oznámil, že spolu s Republikánským národním výborem získaly během druhého čtvrtletí roku 2024 od dubna do června neuvěřitelných 331 milionů dolarů , čímž překonaly masivních 264 milionů dolarů, které za poslední tři měsíce vybral v kampani Biden a Demokratický národní výbor,“ uvedla televize Fox News.

Za červen získal Trump necelých 112 milionů dolarů. Biden získal 127 milionů dolarů. Podle televize Fox News je také otázka, zda s dary pro Bidena něco udělá televizní debata z minulého týdne s Donaldem Trumpem, případně další veřejná vystoupení.

Na počátku roku 2024 Biden údajně měl k dispozici podstatně více peněz od dárců než Trump. Ale čím blíž prezidentská volba je, tím víc peněz získává Trump a jak již bylo řečeno, v posledním čtvrtletí Bidena překonal.

Anketa

Je dobře, že Babiš zakládá frakci s Orbánem a rakouskými Svobodnými?

98%
1%
hlasovalo: 11336 lidí
Bidenův tým podle Fox News směřuje k vybudování něčeho, co se zdá být velmi impozantní pozemní operací v klíčových státech, a před dvěma týdny oznámil, že najal svého 1000. zaměstnance a otevřel více než 200 koordinovaných kanceláří v nerozhodnutých státech. Server televize Fox News tvrdí, že Bidenova kampaň má ve srovnání s Trumpovou kampaní velkou organizační výhodu, pokud jde o místní dosah a snahu o získání hlasů ve státech, které pravděpodobně rozhodnou o výsledku voleb.

Z Trumpova týmu však zaznívá, že Biden jen plýtvá penězi a volby stejně nevyhraje.

A CNN upozorňuje, že Biden se po nepovedené debatě s Trumpem skutečně ocitl v problémech. Demokratický kongresman Lloyd Doggett Bidena vyzval, aby se vzdal kandidatury na prezidenta, protože už pravděpodobně nemá dost sil.

Biden nejen tuto úvahu vyvracel tvrzením, že se jen cítil znaven po náročném programu poslední doby, do něhož spadaly i cesty do Evropy, ale podle CNN je to při nejmenším zvláštní způsob obhajoby. Zvlášť, když po Bidenově odstoupení z prezidentského klání volá i část demokratů. „Pro prezidenta usilujícího o druhé funkční období je to nesmírně zranitelná pozice,“ uvedla CNN.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

Budete nějak řešit docházku vašich senátorů?

A jestli ano jak? A nemyslíte, že by stálo za úvahu, aby všichni politici, teda i poslanci a ministři byly z větší části placeni za odvedenou práci? Třeba za to, jak často se účastní schůzí, hlasování, kolik předloží zákonů apod? Nemyslíte, že by to pak politiky motivovalo, aby opravdu makali? Netvr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To mě štípněte. Tolik za kilo rybízu? Zákazník na trhu byl zděšen

4:44 To mě štípněte. Tolik za kilo rybízu? Zákazník na trhu byl zděšen

Meruňky z Moravy, kilo za 150 korun, 100 gramů višní za 30 korun, borůvky ze Šumavy 350 korun za kil…