Biden, Babiš, Hitler, Trump. Pehe je dal všechny dohromady. Ani Masaryk neušel

29.06.2024 8:45 | Monitoring

Politolog Jiří Pehe se na svém twitteru zabýval věkem politiků, tedy konkrétně jejich případnými kroky ve stáří. Zhodnotil, jak nemocný Beneš ustoupil komunistům, Joe Biden podle něj prohraje s Donaldem Trumpem v amerických volbách a neopomněl ani Andreje Babiše (ANO).

Biden, Babiš, Hitler, Trump. Pehe je dal všechny dohromady. Ani Masaryk neušel
Foto: Screen: ČT24
Popisek: Politolog, spisovatel a komentátor Jiří Pehe.

„Přestárlí, často nemocní politici se zasloužili o katastrofy. Německý prezident Hindenburg v 83 letech po nátlaku jmenoval Hitlera kancléřem, nemocný Jeltsin [!] stvořil Putina, nemocný Beneš ustoupil komunistům. Biden prohraje s Trumpem. Babišovi bude po volbách 71, chce se mstít,“ vyjádřil se na svém twitteru politolog Jiří Pehe (69).

V diskusi mu však oponoval někdejší poslanec za TOP 09 Miroslav Kalousek. „Konrad Adenauer se stal kancléřem v 76 letech a vybudoval nové, demokratické a prosperující Německo. Nelze to podle mého názoru hodnotit podle věku, ale podle kondice. Ta může být skvělá i ve vysokém věku, a naopak,“ napsal.

„Možná by stálo za to ještě dodat, že Adenauer byl kancléřem pod americkým ‚dohledem‘. Demokratické, ústavní mantinely byly dány, Američané dohlíželi, aby nebyly v ohrožení. Takže mohl v klidu ‚budovat‘ bez toho, že by hrozil nástup nějaké nové totalitní moci,“ dodal Pehe. 

Pod příspěvkem Jiřího Pehe přidal názor další diskutující. „Ale zase třeba Masaryk to vyvrací, i když to byl on, kdo vybral Beneše...“ –  „No právě. Jeho volba Beneše byla jeho největším selháním, a též souvisela už s poněkud zakaleným myšlením,“ reagoval Pehe.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vanda Efnerová

Mír

Dobrý den, je pravda, že ANO mluví o míru již dlouho, byť si myslím, že by si ho přáli i ostatní strany i státy, ale ptám se, máte také návrh, jak ho dosáhnout? Máte dojem, že Rusko si mír přeje, a že bude ochotné přistoupit na nějaký kompromis? Zatím si podle mě klade dost nereálné požadavky. Nebo ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Diskuse obsahuje 106 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

A co moje matka? Z Ukrajiny unikl dopis o tamních poměrech

11:14 A co moje matka? Z Ukrajiny unikl dopis o tamních poměrech

Ukrajina se snaží řešit nedostatek vojáků zavedením nového mobilizačního zákona, který však způsobuj…