Biden tvrdil opak než web Bílého domu. Média si všimla. Poprask

30.07.2024 19:04 | Monitoring

Prezident USA Joe Biden požaduje, aby Kongres ukončil institut doživotního jmenování do Nejvyššího soudu. Ale webové stránky Bílého domu tvrdí něco zcela opačného – princip doživotního jmenování do Nejvyššího soudu vychvalují. Rozdílných postojů si všímají zahraniční média. Mluvčí Bílého domu to vysvětlil coby pozůstatek webových stránek z období Trumpovy administrativy.

Biden tvrdil opak než web Bílého domu. Média si všimla. Poprask
Foto: repro Youtube
Popisek: Joe Biden

Zahraniční média si všímají, že na oficiálních stránkách Bílého domu prezident Biden i nadále chválí zásadu o doživotním jmenování do Nejvyššího soudu jako „ochranu před dočasnými vášněmi veřejnosti“. A to navzdory tomu, že prezident USA Joe Biden navrhuje rozsáhlé reformy fungování Nejvyššího soudu, uvedla společnost Fox News.

„Soudci nemají pevně stanovené funkční období – slouží až do své smrti, odchodu do důchodu nebo odsouzení Senátem,“ uvádí se na webových stránkách Bílého domu. „Záměrně je to izoluje od dočasných vášní veřejnosti a umožňuje jim to uplatňovat právo pouze s ohledem na spravedlnost, a nikoli na volební nebo politické zájmy.“

Mluvčí Bílého domu pro Fox News Digital uvedl, že text na webových stránkách, který chválí to, jak Nejvyšší soud funguje, je artefaktem přeneseným z vlády bývalého prezidenta Trumpa a je „zastaralý“.

„Tento jazyk je zastaralý a zůstal z webových stránek Trumpovy administrativy. Názor, že prezidentům by mělo být dovoleno páchat trestné činy bez právních následků nebo že Nejvyšší soud může sám hlídat střet zájmů, je zastaralý a poškozuje americký lid a naši demokracii,“ uvedl mluvčí Andrew Bates pro Fox News Digital.

V pondělí přitom prezident Joe Biden prohlásil, že Nejvyšší soud USA je třeba „zbavit extremismu, omezit funkční období soudců, zavést pro ně etický kodex a navrátit veřejnosti důvěru v tuto instituci“.

Nejvyšší soudní instance se potýká s krizí důvěry veřejnosti – její činnost podle analytického webu FiveThirtyEight schvaluje méně než 40 % Američanů. Výrazně větší nespokojenost je podle analýz mezi demokraty než mezi republikány. Šest z devíti soudců Nejvyššího soudu je označováno za konzervativní, což podle Bidena někdy přináší těžko pochopitelná rozhodnutí.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

Ing. Zuzana Moravčíková byl položen dotaz

Máte zkušenosti na post hejtmanky?

Dobrý den, dočetla jsem se, že jste v zastupitelstvu KH a ještě v opozici, takže komunálem jste neprolezla. Nelíbilo se mi, že osočujete lídra za ČSSD Řiháka- je určitě lepší než vy. Jde vám o sebe nebo o ČSSD? Kdyby vám šlo o stranu, tak se přeci chováte jako politik a nepoškozujete stranu vašimi v...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ševčík u hromady dřeva a české vlajky odhalil Fialův rozpočet

13:50 Ševčík u hromady dřeva a české vlajky odhalil Fialův rozpočet

Docent Miroslav Ševčík promluvil pro server ParlamentníListy.cz. Promluvil ze Zlatých hor na severu …