Bidenovi ujíždějí nervy a Harrisová šokovala Zelenského. Vážná svědectví

09.10.2024 7:17 | Zprávy

Stačí jen vydržet a Rusko nakonec padne? Ale co hrozící krize na Ukrajině? A proč si svět myslí, že Rusko nedostane chuť na další ukrajinské území, když už ho pořádný kus ukradlo? I takové otázky se objevují ve spojitosti s válkou na Ukrajině v čase, kdy se ukazuje, s čím za Zelenským přišla americká viceprezidentka Kamala Harrisová a co říkal prezident Joe Biden. O slovo se přihlásil také maďarský premiér Orbán, který opět prohlásil, že Ukrajina nemůže válku vyhrát.

Bidenovi ujíždějí nervy a Harrisová šokovala Zelenského. Vážná svědectví
Foto: MZV Ukrajiny
Popisek: Prezident USA Joe Biden s ukrajinským prezidentem Zelenským v Kyjevě

Někdejší ukrajinský důstojník, který vystupuje pod jménem Tatarigami, kroutil hlavou nad tím, co občas slyší ze Západu.

„Někteří západní analytici mylně předpokládají, že Rusko na Ukrajině již selhalo a věří, že Ukrajina potřebuje udržet tempo, dokud nebude Rusko vyčerpáno. To ignoruje riziko vnitřních krizí na Ukrajině a v Rusku, které kompenzují jeho demografické ztráty okupovanými územími,“ napsal Tatarigami na sociální síti X.

Odkázal na poradce ukrajinského prezidenta Michajla Podoljaka, který se podivoval nad tím, co vlastně Západ Ukrajině důrazně doporučuje.

Anketa

Obáváte se odklonu České republiky od jádra EU?

hlasovalo: 14599 lidí
Západ totiž volá po tom, že je třeba se s Ruskem nějak domluvit. A podle Podoljaka stojí toto volání na předpokladu, že po tom, co Rusko obsadí kus ukrajinského území, přestane mít chuť utrhnout další kusy Ukrajiny.

Stejně tak kroutí hlavou nad tím, že i s pomocí západních zbraní je možné sestřelovat íránské sebevražedné drony, ale už s pomocí raket na dlouhou vzdálenost není možné ničit místa, z nichž jsou drony odpalovány.

„Nevidíte vůbec žádnou nekonzistenci? Že je možné střílet na Šahídy, ale ne na jejich odpalovací rampy. Jak to myslíte? Sestřelte šípy a střelce nechte na pokoji, ať se dál baví. Žádá se po nás, abychom souhlasili s tím, že potěšení agresora mu vezme chuť k jídlu. Že ponechání státu na hranici s Evropou v nebezpečí/stavu zamrzlé války je v bezpečnostním zájmu Evropy a že souhlas Ukrajiny se ztrátou území a milionů jejich obyvatel je v našem ukrajinském zájmu. Jakou logiku tady lze použít?“ ptal se poradce prezidenta Zelenského.

válka na Ukrajině

válka na Ukrajině

Mezitím maďarský premiér Viktor Orbán opět prohlásil, že Ukrajina prostě nemůže vyhrát válku s Ruskem. Podle agentury Reuters Orbán také prohlásil, že pokud vyhraje americké prezidentské volby republikán Donald Trump, začne vyjednávat o míru mezi Ruskem a Ukrajinou v den svého zvolení a nebude čekat až na inauguraci. Podle Orbána musí být EU na tuto situaci připravena.

„Nechceme nic blokovat, chceme jen přesvědčit evropské lídry, aby změnili svou strategii (ohledně Ukrajiny), protože současná strategie nefunguje,“ řekl Orbán.

Ve stejné době server americké zpravodajské stanice CNN odhalil, s čím přišla za Zelenským americká viceprezidentka Kamala Harrisová. Měla za ním přijít těsně před vpádem ruských vojsk na Ukrajinu, tedy krátce před 24. únorem 2022. Apelovala na něj, aby určil svého nástupce pro případ, že bude zavražděn. Nebo nebude schopen vládnout z jiného důvodu. Dokládají to úryvky z knihy Válka novináře Boba Woodwarda, která má vyjít během října, a lidé ze CNN už prý měli možnost do ní nahlédnout.

K rozhovoru prý došlo na bezpečnostní konferenci v Mnichově, kde prý Harrisová sdělila, že je ruský útok proti Ukrajině na spadnutí. Podle Woodwarda se Harrisová obávala, že je to naposledy, co představitelé Spojených států vidí Zelenského živého.

Woodward také prozradil, jak se končící americký prezident Joe Biden vyjadřoval o ruském prezidentovi Vladimiru Putinovi, když Rusové začali ničit svobodnou Ukrajinu. „Ten zas*aný Putin,“ řekl Biden podle Woodwarda poradcům v Oválné pracovně.

Naproti tomu o Trumpovi Woodward tvrdí, že udržoval kontakty s Putinem i po odchodu z Oválné pracovny. Trumpův tým však toto tvrzení odmítl a označil ho za lživé.

Stejně drsně měl Biden mluvit o izraelském premiérovi Benjaminu Netanjahuovi, když předseda vlády židovského státu na jaře 2024 rozhodl o pokračování operací proti teroristům z palestinského hnutí Hamás v Pásmu Gazy. „Ten zkurvysyn, Bibi Netanjahu, je to zlý člověk. Je to špatný chlap!“ měl podle Woodwarda křičet Biden.

„Bibi, co to sakra je?“ měl Biden křičet na Netanjahua v červenci poté, co izraelský nálet zabil nejvyššího vojenského velitele Hizballáhu a tři civilisty v Bejrútu, tvrdí Woodward.

Anketa

Jakou školní známkou zatím hodnotíte prezidenta Petra Pavla?

2%
0%
4%
1%
8%
hlasovalo: 18982 lidí
Woodward také napsal, že Bidenův národní bezpečnostní tým v jednu chvíli věřil, že existuje skutečná hrozba, 50% šance, že Putin na Ukrajině použije jaderné zbraně. Biden také kritizoval postup bývalého prezidenta Baracka Obamy ohledně Putinovy invaze na Krym v roce 2014 a dospěl k závěru, že „Barack nikdy nebral Putina vážně“.

Jaderného útoku na Ukrajině se prý Američané obávali na podzim 2022.

„Pokud byste to udělali, všechna omezení, pod kterými jsme na Ukrajině operovali, by byla přehodnocena,“ měl říct americký ministr obrany Lloyd Austin ministru obrany Sergeji Šojgu podle Woodwarda. „To by izolovalo Rusko na světové scéně do takové míry, kterou si vy, Rusové, neumíte ani představit.“

„Nesnáším, když mi někdo vyhrožuje,“ odpověděl Šojgu.

„Pane ministře,“ měl odvětit Austin podle Woodwarda, „jsem vůdcem nejmocnější armády v historii světa. Nevyhrožuji.“

 

 

 

 

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
doc. Břetislav Rychlík byl položen dotaz

Co si myslíte o nálepkování?

Ptám se vás, protože vy jste mnohými také nálepkován. Myslíte, že to věčné nálepkování i ze strany vlády, za kterou jste kandidoval je správné a k něčemu dobré?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 19 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Jsem proti válkám, ale Rusku nic jiného nezbývalo , jinak by bylo odříznuto od světa., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseanaboca , 09.10.2024 7:51:15
Ukrajina byla západem hlavně ze strany Britů a USA podnikatelů vykradena hned po rozdělní SSSR a potom z ní udělali základnu pro útok na Rusko, kde jim chybělo Bělorusko aby byla cesta volná po celé hranici, S Běloruskem to "Majdanem" zase řízeném USA nevyšlo, tak se využili provokace Ukrajiny kdy zabíjelí rusky mluvící /rusy/ na Ukrajině aby Rusko muselo zasáhnout, a už měli USA-NATO důvod k válce proti Rusku. Ještě před rokem 2022 vyhlásili jen z USA 10600 sankcí na Rusko a rusy , které jim měly odčerpat ekonomiku a rozpoutat v Rusku nespokojenost a způsobit převrat ve prospěch USA. viz asi 6¨7 organizací řízených západem jako příkladně Navalného organizace mající tisíce zaměstnanců. Rusko se zastaví na hranici Doněcka a Luhanska o více nemá zájem ani prostředky a možnosti. Jim jde o vlastní bezpečnost, a návrhy USA-NATO, rusku že se má nechat co obsadili a zbytek bude v NATO a dále ohrožovat Rusko je neakceptovatelný. Všichni řeší Ukrajinu, ale že USA pořád okupuje Irák, část Sýrie kde je ropa co ji kradou, že se podílejí na zničení Libye, nyní mají mít podle generála USA řídicího operace v Africe asi 12 konfliktu v Africe. To nikdo neřeší.

|  7 |  0

Další články z rubriky

Bidenovi ujíždějí nervy a Harrisová šokovala Zelenského. Vážná svědectví

7:17 Bidenovi ujíždějí nervy a Harrisová šokovala Zelenského. Vážná svědectví

Stačí jen vydržet a Rusko nakonec padne? Ale co hrozící krize na Ukrajině? A proč si svět myslí, že …