Boxerka vzdala boj s „osobou“ z Alžírska. „Chlap legálně mlátí ženu.“ Rajchl i Šídlo ve varu

01.08.2024 18:18 | Monitoring

Olympijské hry v Paříži jsou v plném proudu, ale kromě skvělých sportovních výkonů se aktuálně po celém světě řeší kontroverze z boxerského ringu. Tam totiž v alžírských barvách nastoupila Imán Chalífová, která je přitom z boxerských zápasů pod hlavičkou mezinárodní boxerské federace IBF vyřazena kvůli vysoké hladině testosteronu. Olympijský výbor jí ale umožnil závodit, což vyvolalo velké kontroverze. A první zápas dal kritikům za pravdu, její italská soupeřka Angela Cariniová totiž po necelé minutě zápas po extrémně tvrdých úderech vzdala a s pláčem opustila ring.

Boxerka vzdala boj s „osobou“ z Alžírska. „Chlap legálně mlátí ženu.“ Rajchl i Šídlo ve varu
Foto: Repro X
Popisek: Alžírská boxerka Imán Chalífová

Kontroverzní účast alžírské boxerky Imán Chalífové dostala vyústění v prvním zápase na olympijských hrách v Paříži. Zápas s italskou soupeřkou totiž trval jen 46 sekund. Angela Cariniová si už po prvním těžkém úderu vyžádala pauzu a po následujícím direktu zápas vzdala. Chalífové pak odmítla podat ruku a opustila ring v slzách.

Cariniová je přitom úřadující vicemistryní Evropy a světa a patřila mezi největší favoritky ve své váhové kategorii. Naopak Alžířanka neměla v Paříži vůbec startovat, Mezinárodní boxerská federace IBF ji totiž vyloučila z ženské kategorie po sérii testů i zkoumání DNA. V testech se ukázalo, že má vyšší než povolenou hladinu testosteronu a genderová vyšetření také prokázala přítomnost chromozomů XY, které jsou typické pro muže. Přestože se sportovkyně narodila jako žena, bylo při testech u mezinárodní boxerské asociace zjištěno, že má kvůli své biologické stránce mimo jiného soutěžní výhodu oproti ostatním závodnicím.

Jenže IBF je vyloučena z olympijského hnutí a turnaj pod pěti kruhy si řídí Mezinárodní olympijský výbor sám. Výbor ještě ve středu v prohlášení ujišťoval, že všichni účastníci boxerského turnaje splňují podmínky pro start v soutěži.

Stejná kontroverze jako u Chalífové se týká tchajwanské reprezentantky Lin Jü-tching, která byla z posledního mistrovství světa diskvalifikována ze stejného důvodu. Na olympijských hrách se ale představí v kategorii do 57 kg.

Na případ Alžířanky už předem upozorňoval předseda PRO Jindřich Rajchl, podle kterého je to vrchol genderového šílenství.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Makarovič

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Korupce

Takových, co slibovali, jak zatočí s korupcí tu už bylo. V čem spočívá ten váš plán, jak s ní skoncovat? A za dobu, co jste ve sněmovně, předložili jste nějaký návrh, který by korupci zabránil? Jaký? Protože jak píšete, dochází k ní pořád

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Přijde iniciativa na mír na Ukrajině, řekl Orbán. Podkopl Green Deal

19:40 Přijde iniciativa na mír na Ukrajině, řekl Orbán. Podkopl Green Deal

V uplynulých dnech maďarský premiér Viktor Orbán vystoupil na výročním fóru v Kötcse a na Abrossetti…