Buzková a Petříček opouštějí sociální demokracii. Vadí Maláčová i komunisti

07.10.2024 16:13 | Monitoring

Bývalý ministr zahraničí Tomáš Petříček opustil Sociální demokracii, nesouhlasí prý se směřováním strany pod vedením nové šéfky Jany Maláčové. Po dvaceti letech opouští stranu i bývalá ministryně školství Petra Buzková. Odchod zkušených politiků je podle všeho dán sbližováním Jany Maláčové s komunisty v rámci koalice STAČILO!

Buzková a Petříček opouštějí sociální demokracii. Vadí Maláčová i komunisti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomáš Petříček

Petříček na sociální síti X informoval o svém odchodu z tradiční české levicové strany. „Po více než dvaceti letech se moje cesta a cesta nejstarší české politické strany definitivně rozchází. Společně s Petrou Buzkovou jsme dnes oznámili ukončení členství v Sociální demokracii, jejíž další směřování, nastolené na sobotním sjezdu strany, zásadně nesdílíme,“ uvedl Petříček.

 

 

V diskusi pak rovnou vysvětlil, že se neplánuje přidat k Miroslavu Kalouskovi, který vystoupil z TOP 09 a podle spekulací plánuje založit novou stranu. „Nemám to v plánu. Jsem progresivní sociální demokrat. Odchodem ze strany se na tom nic nemění. Nejsem konzervativec ani pravicově smýšlející člověk,“ vysvětlil Petříček, že s Kalouskem nesdílejí stejné politické ideje.

 

 

Bývalý ministr zahraničí rázně utnul i dotazy, zda nevstoupí do TOP 09, jako se spekuluje u současného ministra zahraničí Jana Lipavského, který po vládní krizi opustil Piráty. „Ne,“ reagoval Petříček rezolutně.

 

 

Odchod Petříčka a Buzkové ze SOCDEM mezitím komentují lidé na sociálních sítích. „Exministři opouštějí socdem, nesouhlasí se směřováním strany,“ informoval stručně šéfredaktor zpravodajství ČT Michal Kubal.

 

 

Jasným důvodem k odchodu je vítězství Jany Maláčové ve volbě předsedy SOCDEM a zejména její názory na možné spojení s koalicí STAČILO! vedenou Komunistickou stranou Čech a Moravy. 

„Sbližování Socdem s komunisty už vede k tomu, o čem jsem tu psal o víkendu – odliv členů. Ve straně teď ukončily členství dvě známé figury strany: exministři Petra Buzková a Tomáš Petříček, který mi informaci potvrdil,“ má jasno komentátor Ondřej Koutník, že dojde k odchodu dalších lidí.

 

 

Bývalý ministr financí z ODS Ivan Pilip varuje, že takhle už nezůstane ani jedna demokratická levicová strana. „Maláčová s Konečnou začnou propagovat ten konečně už správný komunismus, co tentokrát bude fungovat, ale pro lidi na demokratické levici žádná strana nezůstane... to není dobrá situace,“ uvedl Pilip.

 

 

A stejný názor má publicista František Kalenda, který Petříčka za výstup ze SOCDEM pochválil. „Velmi dobrý krok. Skutečný sociální demokrat nemůže zůstat ve straně, která se drtivou většinou rozhodla pro uskutečnění dalšího slučovacího sjezdu...,“ komentoval Kalenda.

 

 

Komentátor Alexandr Mitrofanov si pak ještě rýpl do exprezidenta Miloše Zemana, kterému by se prý takové spojení mohlo líbit a mohl by se do Sociální demokracie po letech vrátit. „A Miloš Zeman by naopak mohl ostentativně podat přihlášku,“ napsal ironicky Mitrofanov.

 

 

 

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Makarovič

Proč ta změna?

Dobrý den, je pravda, že nemáte příliš dobré vztahy s Babišem a tak jste byla odklizena do senátu? Nebo proč jste změnila komoru? Vždyť jste byla jednou z nejvýraznějších poslankyň. A nemyslíte, že jako poslankyně toho můžete změnit víc?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 79 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Pokud neomarxisté opustí tuto stranu je to jen v její prospěch, může se bez potíží vrátit k původnímu záměru otců zakladatelů., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseMiloš Černík 1 , 07.10.2024 17:06:29
Tedy hájit pracující a jejich rodiny. Nikoliv tyto mít za vykořisťovatele bizarních menšin jako jsou LGBTQ, přistěhovalci a nepřizpůsobivý a těm nárokovat veškerá práva na úkor těch co hodnoty vytváří. Toto neomarxistické směřování je politikou pro metrosexuály a tedy pro pracující naprosto odpudivé, doufám, že socdem pod novým vedením tento směr opustí a vrátí se ke své tradici jinak skončí.

|  8 |  0

Další články z rubriky

Miliony Čechů to bolestně zasáhne. Ševčík odhalil předpis EU

10:48 Miliony Čechů to bolestně zasáhne. Ševčík odhalil předpis EU

Ekonomická rána pro miliony Čechů. Miroslav Ševčík se vyjádřil k možnému omezení prodeje plynových k…