Býval jsi prasák, píše o Havlovi. Ten se od ní distancuje

09.09.2011 10:51 | Zprávy

Jedna z nejčtenějších českých spisovatelek Irena Obermannová napsala Tajnou knihu. Ta ovšem leccos odhaluje. Jedna z hlavních postav je tam dokonce tak podobná exprezidentovi Václavu Havlovi, že nutí člověka přemýšlet, co z toho, co kniha popisuje, je pravda.

Býval jsi prasák, píše o Havlovi. Ten se od ní distancuje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Václav Havel

Největší Čech, jak se postava jmenuje, se nejen narodil stejně jako Havel, ale zmínky o něm navíc sedí s exprezidentovým programem (např. návštěva USA v květnu 2010). Méně ověřitelné jsou intimní poznámky, které o něm autorka vede.

"Seš malinkej, drobounkej. Seš věchýtek. Máš svraštělou kůži a visí na tobě, jak seš pohublej. Jak seš starej. Seš dítě. Největší Čech. Musím na to přestat myslet. Jde to snadno. Seš totiž nádhernej," popisuje autorka (tedy v tomto případě hlavní postava) v knize Největšího Čecha a sexuální vztah, který s ní vede. "Držím ti s radostí. Držím ti sprostě. Držím ti nebesky. Zvrhle. Držím ti ve všech smyslech toho slova. Povznáší mě to, víš?"

O Největším Čechovi pak mimo jiné píše jako o "bezpohlavním národním maskotovi", ve kterého se změnil, ačkoliv měl dříve pověst "prasáka". O jeho manželce, volně přeloženo o Dagmar Havlové, píše Obermannová jako o "centrále", která v jejích intimních chvílích s Největším Čechem nepřetržitě volá a zjišťuje, kde ten je.

Havel: Senzacechtivá kniha, kterou nebudu číst

Obermannová nepotvrdila ani nevyvrátila, že v knize jde skutečně o Havla. Bránila se jen poznámkami o symbolice literatury, která nemusí být faktická. Fakta v její knize použitá ovšem na Havla sedí.

Sám exprezident se od knihy distancoval. "Knihu jsem nečetl a číst nechci," řekl deníku Blesk. "Ale z toho, co jsem o ní slyšel, usuzuji, že je to kniha senzacechtivá, plná polopravd, lží a schválností včetně informací o našich soukromých setkáních." Havel se prý celá léta setkává s různými lidmi. "Jsem pobouřen tím, že autorka několik takových setkání zneužila k tak nepřátelskému kroku a zapletla je do svého bláznivého světa."

Čtěte:

Havel čestným občanem Prahy 6. Plastici mu ale nezahrají

Seděl jako Havel. Nemůže ho ani cítit. Parta kolem Havla byly hyeny

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: par

Proč nemáme referendum?

Paní Válková, rád bych znal váš názor na to, proč si myslíte, že neprošel váš návrh na uzákonění referenda, když je zakotveno i v ústavě a taky by mě zajímalo, proč jste zákon nepřijali, když jste byly ve vládě vy?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Holec po krajských volbách: „Teď přijde sviň*rna.“

19:25 Holec po krajských volbách: „Teď přijde sviň*rna.“

Většina komentátorů u nás píše svým fialovským srdíčkem, voliče ale neoblbnete, říká komentátor Petr…