„Na Pražském hradě se dějí věci. Pokud možno potichu, mimo zraky veřejnosti. Tak například: Přibyla nová funkce, která se jmenuje vedoucí poradního týmu prezidenta republiky. Tu zastává Tomáš Richter, který měl ve volebním týmu prezidenta Pavla na starosti finance a shánění peněz. Ještě v květnu kancelář prezidenta republiky sdělovala, nikoliv dobrovolně, ale na základě zákona o svobodném přístupu k informacím, že filantrop a hoteliér Richter nemá s kanceláří prezidenta republiky pracovněprávní vztah. V červnu už byla ovšem situace úplně jiná. Pan Richter vede prezidentův tým poradců za 56.250 korun měsíčně. Pokud si myslíte, že to je přiměřené, nenechte se mýlit. Těch 56.250 korun bere pan Richter za 80 hodin práce, což je poloviční úvazek," sdělila Bobošíková.
„Šéfporadcuje na smlouvu za více než 700 korun za hodinu. Na základě zákona o svobodném přístupu k informacím se lze dozvědět zajímavé věci ze života prezidentského páru. Například, že se v jídelníčku pana prezidenta a jeho manželky nenachází hmyzí bílkovina. Nebo že skladba jídel na oficiální akce Petra Pavla nevychází ze žádných analýz ve vztahu k ochraně klimatu. Někteří občané také Petru Pavlovi vyčítají, že spolu s Milošem Zemanem pojedl nejproblematičtější jídlo z hlediska environmentálního dopadu a z hlediska dopadu na klima. Víte, co si nebozí prezidenti s manželkami dali na oběd při předávání funkce? Vývar a svíčkovou. A protože žijeme v šílené době, byl Hrad požádán o poskytnutí analýzy, která vyvrátí obavu, že pojídání vývaru a svíčkové bude mít neblahý vliv na děti a na jejich další postoje k nutnosti hájit klima. Nebohé děti by si totiž mohly pomyslet: Když může prezident jíst svíčkovou, proč bych nemohl já. A tak pojídáním hovězího masa dále klima ničit,“ dodala Bobošíková.

Tento článek je uzamčen
Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PLPřidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: vef