Češi rozšiřují dohled nad rumunským vzdušným prostorem

10.07.2024 10:03 | Tisková zpráva

Česká společnost ERA uzavřela v těchto dnech významnou smlouvu s rumunskou organizací pro řízení letového provozu Romatsa. Na základě této smlouvy dodá ERA nový systém pro sledování pohybu letadel v okolí mezinárodního letiště Brašov-Ghimbav. Tento krok rozšiřuje sledování letového provozu ve východní části Rumunska.

Češi rozšiřují dohled nad rumunským vzdušným prostorem
Foto: Archiv ERA
Popisek: Podpis nové zakázky v Rumunsku

ERA v rámci projektu přidá další stanice do stávající sítě. Tento systém kombinuje dvě osvědčené technologie, které dohromady zajišťují přesné sledování letadel. Hlavním cílem rozšíření je zvýšení bezpečnosti letového provozu v okolí letiště Brašov. „Romatsa je jedním z našich nejvýznamnějších zákazníků. Od počátku naší spolupráce v roce 2011 ERA postupně instalovala v Rumunsku několik systémů, které dohromady pokrývají téměř celý vzdušný prostor nad jeho územím,“ uvedl v tiskové zprávě generální ředitel ERA Ondřej Chlost.
 
ERA dosud instalovala v Rumunsku šest systémů, které spolehlivě fungují a pokrývají značnou část vzdušného prostoru země. V roce 2011 byl instalován systém monitoringu letů v okolí tří velkých mezinárodních letišť: Kluž-Napoca, Sibiu a Târgu-Mures. V letech 2013 a 2014 bylo rozšíření systému zaměřeno na sledování letadel v nižších letových hladinách, zvláště v kopcovitém terénu okolo letiště Kluž. Projekt v roce 2016 se zaměřil na pokrytí jižní části země včetně vylepšení sledování letadel v okolí letiště Otopeni v Bukurešti. Na tomto letišti ERA rovněž instalovala systém pro sledování pohybu vozidel na letištní ploše. V roce 2022 byl zahájen projekt ve východní části Rumunska, který rozšířil pokrytí, čímž poskytl letovým dispečerům téměř kompletní přehled nad letovým provozem nad celou zemí.
 
„Rozšíření systému v okolí nového letiště Brašov-Ghimbav je klíčovým krokem k zajištění maximální bezpečnosti letového provozu v této oblasti. Jsme hrdí, že můžeme pokračovat v naší dlouhodobé spolupráci s Romatsa a přispívat k modernizaci rumunského řízení letového provozu,“ zdůraznila význam této spolupráce Lenka Stejskalová Reichová, tisková mluvčí společnosti ERA. 
 
Mezinárodní letiště Brašov-Ghimbav, otevřené teprve v roce 2023, je nejmodernějším letištěm v Rumunsku. Leží v obci Ghimbav, poblíž města Brašov v Transylvánii. Romatsa (Romanian Air Traffic Services Administration) je rumunské řízení letového provozu, založené v roce 1991 a podřízené Ministerstvu dopravy Rumunska. Organizace je zodpovědná za bezpečnost a efektivitu letového provozu nad Rumunskem.
 
Díky této nové smlouvě a pokračujícímu partnerství s ERA bude rumunský vzdušný prostor ještě bezpečnější a lépe monitorovaný, což přispěje k hladšímu provozu a zvýšení bezpečnosti nejen pro letiště Brašov, ale i pro celé Rumunsko.
 
Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Výborný

Paní poslankyně dotaz na vás zněl následovně. "Kdo ustanovil, že budou mít poslanci prázdniny."

Na to jste neodpověděla, jen jste se ze široka rozepsala. Mám možnost sledovat dění v poslanecké sněmovně v televizi. Ve vašem textu je toto:"což je proto, že jednání PS probíhá za přítomnosti členů Vlády". Vládu velmi často ale na jednání sněmovny nevídám. O mnohých poslancích nemluvě. Jste asi sku...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Svědectví, jak se v Kyjevě dělal Majdan: Sto obětí, pak bude Západ reagovat

20:03 Svědectví, jak se v Kyjevě dělal Majdan: Sto obětí, pak bude Západ reagovat

Ke střelbě do prozápadních protestujících na kyjevském Majdanu v únoru 2014 podle ukrajinského polit…