Česko jako evropská pračka peněz. Ale už se prý píšou zákony, které to změní

22.10.2024 22:56 | Monitoring

Z Česka se stává evropská pračka na peníze. Důvodem, proč se u nás nedaří s praním špinavých peněz bojovat, je současná legislativa, uvedla Kristýna Guryčova, reportérka serveru iROZHLAS.cz. Ministerstvo spravedlnosti kvůli tomu chystá legislativní změny. Schválené by mohly být do voleb.

Česko jako evropská pračka peněz. Ale už se prý píšou zákony, které to změní
Foto: Archiv
Popisek: peníze, ilustrační foto

„Podle policejních statistik, které máme k dispozici, to vypadá tak, že se z Česka stává evropská pračka na peníze,“ uvádí na otázku, jak snadné je v Česku vyprat špinavé peníze, Guryčová. „Ředitel Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ SKPV) Jiří Mazánek v rozhovoru s kolegy z iROZHLASU a z Radiožurnálu mluvil o tom, že jen v letech 2020 a 2021 proteklo přes Českou republiku zhruba 100 miliard korun. To už je velmi významné,“ dodala v rozhovoru na serveru iROZHLAS.

Mazánek tak promluvil o tom, že pachatelé, kteří jsou často napojení na zločinecké struktury z postsovětských států, používají velmi sofistikované postupy a metody. „To je hlavní zdroj podezřelých transakcí, které do Česka přicházejí. Jiří Mazánek mluvil i o tom, že nás to poškozuje v očích zahraničních partnerů, například na úrovni Evropské unie. Právě boj proti praní špinavých peněz je totiž jednou z hlavních priorit Evropské unie a v Česku se to nedaří řešit,“ vysvětluje reportérka.

Není to však ten hlavní problém. Česko se stává evropskou pračkou peněz kvůli legislativě, která nás brzdí v tom, abychom mohli takové případy dostíhat. „Důvodem, proč se u nás nedaří s praním špinavých peněz bojovat, je současná legislativa, která je pro legalizaci výnosů trestné činnosti nastavená velmi příznivě a paradoxně ztěžuje práci policie. Ta pak není schopná postihnout ani takové případy, které nesou jasné znaky praní špinavých peněz, a tyto případy se musejí ve finále odložit,“ přibližuje Guryčová.

Na Ministerstvu spravedlnosti aktuálně vzniká nová legislativa. „Pro tyto potřeby byla ustanovena meziresortní skupina, kde jsou zastoupení lidé z resortu spravedlnosti, z Ministerstva vnitra, od policie, z nejvyššího státního zastupitelství. V této pracovní skupině vznikl návrh, který hovoří o tom, že by nově mělo začít fungovat speciální trestní řízení, díky němuž by bylo možné odčerpat nelegální, podezřelý majetek nehledě na to, zda by byl odsouzený i jeho majitel. To znamená, že by se vedlo speciální trestní řízení namířené nikoliv proti osobě, ale jenom proti majetku a došlo by i k přenesení důkazního břemene. Nedokazovala by tedy policie, ale majitel podezřele nabytého majetku by musel u soudu věrohodně vysvětlit, jakým způsobem k němu přišel a jak s ním chce asi naložit. Pokud by to nevysvětlil, tak by úřady měly možnost majetek zabavit,“ uvedla reportérka.

Následně přibližuje, kdy by v Česku mohla být připravena finální podoba zákona. „Nakonec to podle mých aktuálních informací vypadá, že už do konce října by návrh měl být hotový a měl by jít na vládu. Nejdříve tedy půjde do legislativní rady vlády, potom by to měla schvalovat vláda a pak by to mělo jít do Sněmovny, takže by tam měla být i nějaká rezerva, aby se to stihlo do voleb schválit,“ zakončuje Guryčová.

 

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

SPD nebo Piráti

Kdo je pro vás přijatelnější partner? Přijde mi, že byste radši spolupracovali se SPD než s Piráty, je to tak? A proč je tak důležité, kdo má nebo nemá ve sněmovně post místopředsedy, k čemu nám lidem tato funkce je?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 2 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

Osm hlasů se hledat nebude. Zdůvodnění soudu považuje STAČILO! za výsměch

21:11 Osm hlasů se hledat nebude. Zdůvodnění soudu považuje STAČILO! za výsměch

Krajský soud v Liberci v úterý zamítl návrh na zneplatnění volby všech kandidátů ve volbách v Libere…