Další kvóty. V Německu vymýšlí, jak dostat přistěhovalce na posty soudců

01.10.2024 16:52 | Monitoring

Němečtí sociální demokraté plánují naordinovat svým občanům novou medicínu, aby se zlepšilo soužití původních Němců a imigrantů. Do Vánoc chtějí sociální demokraté prosadit migrantské kvóty na úředníky a soudce. Jinými slovy, imigranti by v Německu měli obsadit některé úřednické posty, a dokonce i některá křesla soudců.

Další kvóty. V Německu vymýšlí, jak dostat přistěhovalce na posty soudců
Foto: hns
Popisek: Fotokoláž.

Německá média v čele s deníkem Bild upozorňují na plán německých sociálních demokratů kancléře Olafa Scholze. Jeho stranická kolegyně a ministryně vnitra Nancy Faeserová chce zavést kvóty pro imigranty. Členka vlády si přeje, aby část úřednických postů, ale i postů soudců dostali migranti.

Server Deníku Bild však varuje, že tento plán může být vodou na protiimigrantskou rétoriku Alternativy pro Německo (AfD). „Kritici však varují před rozdělením společnosti a vidí v něm ‚státní reklamní kampaň pro AfD‘,“ napsal k tomu Bild.

Anketa

Odejde Jan Lipavský z vlády?

4%
88%
hlasovalo: 6215 lidí
Nancy Faeserová chce, aby se alespoň v části státní správy i v soudnictví odrážela stávající společenská diverzita Německa. Právě proto chce do Vánoc připravit zákon o kvótách. U federálních soudů a úřadů by podle informací deníku Bild měla existovat kvóta pro lidi s přistěhovaleckým původem. Přesná výše kvót však prozatím zůstává nejasná.

„Zákon o participaci je vlastně projekt, na kterém se vládní koalice dohodla ve své koaliční smlouvě,“ říká mluvčí poslaneckého klubu SPD.

„Tento zákon má posílit účast imigrační společnosti prostřednictvím kvóty lidí s migrační minulostí nebo zkušenostmi s diskriminací u federálních soudů a úřadů,“ stojí také v materiálu.

Ústavní právník Christian Hillgruber považuje projekt za „scestný hned od začátku“. „Potřebujeme účinnou federální správu a ne takovou, do které se po genderové proporcionalitě nyní přesune i proporcionalita migrace,“ řekl Hillgruber Bildu. Obává se „obrácené diskriminace na úkor Němců bez migračního původu“.

Podle Stefana Lufta, výzkumníka migrace z Brém, taková politika budí dojem preferenčního zacházení s migranty a rozděluje tak společnost, což bude voda na mlýn AfD.  

Část poslanců německé sociální demokracie však upozorňuje, že tato strana nesmí zastávat stejné postoje jako AfD.

„Se smutkem, hněvem a hrůzou jsme“ podle listu autoři dopisu „museli sledovat, jak přední sociální demokraté pomohli podpořit vyloučení a stigmatizaci. SPD by nikdy neměla zastávat protilidské postoje pravicových stran, a tím je normalizovat,“ varovali pisatelé dopisů, které podporují i poslanci Bundestagu Erik von Malottki, Frank Junge a Anna Kassautski z Meklenburska-Předního Pomořanska.

Z otevřeného dopisu citoval server veřejnoprávního rozhlasu NDR. Ministryně vnitra tak možná teď vychází vstříc právě těmto svým kolegům.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D. byl položen dotaz

Zůstanete v politice?

Pane Bartoši, nemyslíte, že jste se rozhodl unáhleně? Proč už nechcete být předsedou? Nebo to nechtějí jiní? Pokud je to tak, tak si neuvědomují, že strana stojí hlavně na vás. A co by mě taky dost zajímalo je, zda budete příští rok kandidovat do sněmovny?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 22 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

Po projevu Ivana Trojana padlo ošklivé slovo ze 70. let

10:52 Po projevu Ivana Trojana padlo ošklivé slovo ze 70. let

Poučení z historie. Obrana nezávislé žurnalistiky a zastání se umělců na Slovensku. Chvála „otevřené…