Další problémový muž pro Rakušana. Michalikem to nekončí. „Je ochoten netlačit vlastní agendu.“ V4 nebere. Toto vše a mnohem víc se říká u Pirátů

26.11.2021 8:59 | Zprávy

„Moc může zamotat hlavu a zatemnit mysl,“ tak Jana Bobošíková v dalším dílu svého pořadu Aby bylo jasno komentuje v rámci průběhu oslav 17. listopadu nadšení předsedy hnutí STAN Víta Rakušana z toho, že se KSČM poprvé v historii nedostala do Sněmovny. Je to podle ní paradoxní vzhledem k tomu, že do vlády navrhuje jako ministra pro evropské záležitosti senátora Mikuláše Beka s komunistickou minulostí. Nad směřováním české zahraniční politiky visí otazník vzhledem k tomu, že Bekovy představy o unijní politice se výrazně liší od podepsané koaliční smlouvy a kandidátem na šéfa diplomacie je pirát Jan Lipavský.

Další problémový muž pro Rakušana. Michalikem to nekončí. „Je ochoten netlačit vlastní agendu.“ V4 nebere. Toto vše a mnohem víc se říká u Pirátů
Foto: Repro Youtube
Popisek: Prezidentka ISDE, Jana Bobošíková

„To, že v parlamentních lavicích zasedá řada bývalých členů KSČ, mu asi ušlo,“ komentuje Bobošíková Rakušanovo nadšené letošní prožívání výročí sametové revoluce díky vypadnutí komunistů ze sněmovních lavic a upozorňuje: „Předseda hnutí STAN, který jásá nad 17. listopadem bez komunistů, navrhuje do vlády senátora Mikuláše Beka, kariérního kandidáta KSČ, kterému plnokrevné členství v komunistické straně překazil před 32 lety právě 17. listopad.“

Vít Rakušan navrhuje senátora Beka, muzikologa a bývalého rektora Masarykovy univerzity v Brně, do obnovené funkce ministra pro evropské záležitosti. Mikuláš Bek sám uvádí, že je bezpartijní, a do Senátu byl zvolen za koalici Zelení-ODS-STAN a TOP 09. V Senátu je předsedou výboru pro záležitosti Evropské unie.

„A pozor, ačkoliv ještě v roce 1989 směřoval z kariérních důvodu do KSČ, v současné době směřuje úplně jinam – samozřejmě na Západ,“ upozorňuje a přikládá Bekova slova z jeho předvolebního klipu: „Pokud vám záleží na západním a demokratickém směřování země, přijďte mě prosím podpořit v podzimních senátních volbách.“ „Jako kandidát do Senátu se chlubil tím, že získal podporu čtyř politických stran ODS, TOP 09, STAN a Zelených. Usiloval ovšem také o podporu Pirátů, ale nedočkal se jí,“ podotýká Bobošíková.

„A víte, co se o Mikuláši Bekovi píše na slavném pirátském fóru? Pokud prý existují třecí plochy v programech stran a Bekových postojích, je ochoten se k nim nevyjadřovat a netlačit vlastní agendu,“ pokračuje s tím, že je otázka, nakolik promítne kandidát na ministra pro evropské záležitosti svůj oportunismus do vládního angažmá.

Zmiňuje navíc, v čem se Bekovy představy o unijní politice výrazně liší od podepsané koaliční smlouvy. „V tak zásadní otázce, jakou je Visegrádská čtyřka. Koaliční smlouva považuje naše vztahy se Slovenskem, Polskem a Maďarskem za stejně důležité jako ukotvení v EU a v NATO. Ale pretendent na ministra pro evropské záležitosti Mikuláš Bek to vidí zcela jinak,“ upozorňuje Bobošíková.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. et Mgr. Jakub Michálek byl položen dotaz

Empatie,

Obecně by měly být schopnosti empatie mimořádně rozvinuté u všech profesí, kde dochází k výrazné interakci s jinými lidmi. Můj názor je, že u politika obzvlášť. Co vy na to ? Jinak, ač "stará" bába Vám Pirátům fandím.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Budeme svědky představení.“ Zeman čeká výměny v čele ODS a lidovců. A zná jména

18:12 „Budeme svědky představení.“ Zeman čeká výměny v čele ODS a lidovců. A zná jména

Bývalý prezident Miloš Zeman označil výsledky krajských voleb jako jednoznačné referendum o vládě, p…