Dejte Ukrajinkám rodičovský příspěvek, radí Hůle z Člověka v tísni

27.10.2024 11:31 | Monitoring

Porodnost v Česku strmě klesá, podle predikcí statistik se letos narodí nejméně dětí od vzniku Československa. Daniel Hůle ze společnosti Člověk v tísni navrhuje „řešení“: „Dejme Ukrajinkám rodičovský příspěvek za narozené dítě.“ Ozývají se pochybnosti, mj. že tento nápad je „návod, jak ze zemí Koruny české udělat Ukrostán“.

Dejte Ukrajinkám rodičovský příspěvek, radí Hůle z Člověka v tísni
Foto: Repro ČT24
Popisek: Daniel Hůle z Člověka v tísni

„Chcete nejrychlejší a nejlevnější opatření zmírňující propad porodnosti? Dejme Ukrajinkám rodičovský příspěvek za narozené dítě,“ píše Daniel Hůle z neziskovky Člověk v tísni ve svém příspěvku na platformě X. 

Anketa

Je pro vás důležité, zda Andrej Babiš byl, či nebyl spolupracovníkem StB?

hlasovalo: 7062 lidí

Hůle dává za příklad 70. léta, kdy nárůst porodnosti byl dán třemi klíčovými faktory – reprodukcí silných ročníků z let 1944 až 1946, propopulačními opatřeními tehdejší vlády a vysokou plodností Romů.

Porodnost z druhé poloviny 70. let je podle Hůleho dnes prakticky neopakovatelná. V roce 1980 následoval prudký pokles, který se opakoval i v polovině 90. let, kdy došlo navíc ještě k výraznějším odkladům porodnosti v důsledku nových příležitostí spojených se změnou režimu. A tento prudký pokles porodnosti se znovu replikuje právě teď, protože se prudce snižuje počet žen v nejvíce reprodukčním věku kolem 30 let, dodává Hůle.

„Máme problém, ale obviňovat z přirozeného demografického vývoje současnou nebo minulou vládu je krátkozraké. Ani větší počet míst ve školkách by tento vývoj nemohl zvrátit,“ pokračuje Hůle.

Jedinou opravdu rychlou pro-populační politikou by podle něj bylo motivovat ukrajinské ženy, které přišly do ČR často právě v nejvíce reprodukčním věku, k vyšší porodnosti. „Ukrajinci ale dnes nemají nárok na české sociální dávky a početí dítěte tak pro ně představuje existenční hrozbu, což je velmi krátkozraké. Děti, které se zde narodí, zde pravděpodobně budou i žít. A náklad v řádu několika málo statisíců toto dítě s normálním vzděláním v dospělosti splatí řádově za 1 rok na odvodech státu,“ vyjádřil svůj názor Hůle, že je to „nejrychlejší a nejlevnější“ cesta, jak zmírnit propad porodnosti v ČR.

V diskusi rezonuje rozporný otazník, zda ƒ„po válce“ se ukrajinské ženy vrátí se svými dětmi na Ukrajinu.

„Dá se očekávat, že po konci války se ženy i s dětmi vrátí na Ukrajinu. Budou velmi motivované, náš problém by to nevyřešilo. Obecně je dost těžké donutit ženy rodit v celé Evropy,“ napsala pirátská senátorka Adéla Šípová. Podle ní je klíčové, „pomoci rodičům zvládnout péči o dítě a práci současně, aby neměli strach porodit“.

Hůle kontroval jejím slovům, že pro ukrajinské matky a jejich děti nebude na Ukrajině situace ani po válce příznivá. „Naprostá většina žen a dětí se na Ukrajinu po válce nevrátí. Bude tam šílená situace, korupce, atd. Děti které se zde narodí, zde většinou zůstanou. Navýšení kapacity školek nic nezmění, ty se výrazně právě teď navyšují relativně a nic to nemění,“ míní Hůle.

Přišel i argument dalšího diskutéra, že porodnost se propadá, protože klesá plodnost měřená průměrným počtem dětí na ženu. „V minulém roce jsme spadli z maxima z roku 2021 (1,8) na 1,45 a dál se propadáme. Dokud se lidi nerozhodnou, že chtějí děti, můžete na ně házet prachy jak chcete a nic to nevyřeší,“ poznamenal.

I zde Hůle nabídl protiargument: „Nemáte pravdu. Porodnost je dána plodností a počtem žen v reprodukčním období. Teď je klíčový faktor prudký pokles žen v nejexponovanějším reprodukčním věku,“ doplnil.

V diskusi dominantně a opakovaně zaznívá, že se na českém území mají podporovat především české ženy, nikoliv ty ukrajinské. Hůleho nápad byl mj. označen za „návod, jak ze zemí Koruny české udělat Ukrostán“.

„To snad nemůžete myslet vážně. Pomozme mladým s bydlením, vytvořit jim podmínky, aby se nebáli mít děti, v úlevách na daních a dětských potřebách. A Ukrajinci ať se vrátí budovat svou zem!“ zaznělo v reakcích.

 

 

 

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D. byl položen dotaz

Jak to je a bude?

Dobrý den, skončili jste sice ve vládě, ale co se stalo se všemi těmi náměstky za piráty? Prý jste byli nalezlí všude. A co by mě taky dost zajímalo je, zda si s koalicí SPOLU, která prý bude pokračovat dovedete představit do budoucna koalici nebo platí, že dvakrát do stejné řeky nevstoupíš? Kdyby t...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 77 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Rodí se málo Čechů. Dejte Ukrajinkám rodičovský příspěvek, radí Hůle z Člověka v tísni, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseAchtung , 27.10.2024 11:46:57
To pomůže, že se bude rodit více Čechů?

|  11 |  0

Další články z rubriky

Lipavský zaútočil na Babiše: Bureš a svazky StB. Hned přilétla výzva k omluvě

13:23 Lipavský zaútočil na Babiše: Bureš a svazky StB. Hned přilétla výzva k omluvě

Ministr zahraničních věcí Jan Lipavský (nezávislý) a poslanec Radek Vondráček (ANO) se střetli na CN…