Desetkrát potlesk, na konci i vestoje. Orbánův projev v europarlamentu

09.10.2024 23:00 | Monitoring

Viktor Orbán, maďarský premiér, vystoupil na plenárním zasedání Evropského parlamentu s výzvou k zásadní transformaci Evropské unie, která čelí vážným krizím. Varoval, že současné problémy EU jsou mnohem závažnější než ty minulé, zejména v souvislosti s migrační krizí a s ekonomickými výzvami. Během projevu sklidil řadu potlesků, zejména když vyzval k ochraně vnějších hranic a navrhl posílení obranného průmyslu. Závěrečný potlesk trval celou minutu, přičemž předsedkyně Evropského parlamentu se snažila uklidnit emoce poslanců s připomínkou, že „tohle není Eurovize!“.

Desetkrát potlesk, na konci i vestoje. Orbánův projev v europarlamentu
Foto: Repro: YouTube
Popisek: Viktor Orbán, maďarský premiér, na plenárním zasedání Evropského parlamentu

„Jsem zde, abych vás probudil (...) Evropská unie se musí změnit, a o tom bych vás chtěl přesvědčit,“ prohlásil Orbán na úvod svého projevu. Zdůraznil, že jako lídrovi předsednické země Rady EU je mu „velkou ctí“ být vyslechnut a že i Maďarsko, když předsedalo v roce 2011, se potýkalo s krizemi, jako bylo arabské jaro a finanční krize.

Podle Orbána bylo tehdy Maďarsko schopno splnit sliby o posílení Evropské unie, přičemž vyzdvihl úspěšný přístupový proces Chorvatska během prvního maďarského předsednictví. V současnosti však EU čelí mnohem závažnějším problémům než v minulosti. „EU se nyní nachází v mnohem vážnější situaci než v roce 2011 nebo kdykoli v minulosti,“ řekl, přičemž upozornil na konflikty a na migrační krizi, které mohou způsobit rozpad schengenského prostoru.

Orbán upozornil na nutnost rychlých a rozhodných opatření v oblasti konkurenceschopnosti, když poznamenal, že „v posledních dvou desetiletích byl růst EU trvale pomalejší než růst Spojených států a Číny“. Zmínil vysoké ceny energie, které negativně ovlivňují investice, a kritizoval EU za klimatickou politiku, která se nepropojuje s průmyslovou politikou. „Nedělejme si iluze, že problém vyřeší pouze přechod na zelenou ekonomiku,“ dodal.

V rámci předsednictví chce Maďarsko být „hlasem změny a katalyzátorem změn“, což podle Orbána zahrnuje také politickou odpovědnost. Vyzval členské státy EU, aby se zaměřily na ochranu vnějších hranic a podotkl, že „ochrana vnějších hranic je v zájmu celé Unie a EU by tomu měla poskytnout značnou podporu“.

V souvislosti s migrací Orbán zdůraznil, že „jakmile někoho pustíme dovnitř, nikdy ho nebudeme moci poslat domů, bez ohledu na to, zda má právo zůstat, nebo ne“. Poukázal i na související problémy, jako je nárůst antisemitismu, násilí na ženách a homofobie, které podle něj souvisejí s nelegální migrací.

„Nelegální migrace vedla k nárůstu antisemitismu, násilí na ženách a homofobie v Evropě,“ prohlásil Orbán. A doplnil, že kvůli nelegální migraci hrozí rozpadnutí schegenského prostoru.

Vedle migrace se Orbán dotkl oblasti obrany, kde navrhl posílení obranného průmyslu EU, protože „EU v současné době není schopna zajistit vlastní bezpečnost“. Orbán navrhl zorganizovat schengenské summity k řešení aktuálních problémů a navrhl začít pořádat pravidelné schengenské summity. Argumentoval tím, že podobné summity již dříve problémy EU řešily.

Svůj projev zakončil výzvou – „Udělejme Evropu opět velkou!“ – což vyvolalo potlesk. Během projevu sklidil Orbán potlesk celkem 10krát. Závěrečný potlesk přitom trval celou minutu, někteří europoslanci dokonce Orbána poctili ovacemi vestoje.

Levicově orientovaní europoslanci zároveň dali najevo postoj k Orbánovi zpěvem italské antifašistické písně ,,Bella Ciao". Předsedkyně Evropského parlamentu Roberta Metsola je krotila slovy ,,tady není Eurovize" a výzvou, aby respektovali důstojnost parlamentu.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Kratochvílová

doc. Břetislav Rychlík byl položen dotaz

Co si myslíte o nálepkování?

Ptám se vás, protože vy jste mnohými také nálepkován. Myslíte, že to věčné nálepkování i ze strany vlády, za kterou jste kandidoval je správné a k něčemu dobré?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 4 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

Desetkrát potlesk, na konci i vestoje. Orbánův projev v europarlamentu

23:00 Desetkrát potlesk, na konci i vestoje. Orbánův projev v europarlamentu

Viktor Orbán, maďarský premiér, vystoupil na plenárním zasedání Evropského parlamentu s výzvou k zás…