Dítě se úředně rodí matce a otci. Pro novou ústavní soudkyni v Berlíně je toto problém

07.07.2024 10:05 | Zprávy

Berlínská sněmovna zvolila šest nových soudců berlínského ústavního soudu. Mezi nimi je i Lucy Cheboutová, viceprezidentka Německého svazu právniček a specialistka na rodinné a dědické právo. V minulosti Cheboutová kritizovala návrh Zákona o sebeurčení, který má usnadnit změnu pohlaví a křestního jména. Upozorňovala na skutečnost, že tento zákon by mohl komplikovat právní postavení queer rodin tím, že nadále označuje rodičky při porodu jako „matky" a neumožňuje trans mužům být uvedeni jako „otcové" porodu.

Dítě se úředně rodí matce a otci. Pro novou ústavní soudkyni v Berlíně je toto problém
Foto: Repro Verfassungsblog
Popisek: Lucy Chebotová, nově zvolená soudkyně berlínského ústavního soudu

Berlínský ústavní soud má devět členů s funkčním obdobím sedm let. Jeho čtyři členové však čekali na výměnu od roku 2021. Pro volbu soudců je potřeba dvoutřetinová většina. Strany se dlouho nedokázaly dohodnout na nových kandidátech, což vedlo k prodlevám.

Německé strany CDU, SPD, Zelení a Levice se dohodly na třech mužích a třech ženách, Nově zvolení členové jsou Juliane Pätzoldová, Florian Rödl, Florian Schärdel, Rosanna Sievekingová, Björn Retzlaff a Lucy Cheboutová, vedoucí právnička advokátní kanceláře Raue, informoval server LTO.de.

Lucy Cheboutová je specialistka na rodinné a dědické právo. Kromě své právnické praxe je také aktivní ve veřejném životě jako viceprezidentka Německého svazu právniček, kde se angažuje v otázkách práv žen a boje proti diskriminaci. Cheboutová získala ocenění za svou práci od časopisu Der Spiegel, který ji ocenil cenou „Everyday Heroine" za její přínos v boji proti diskriminaci v rodinném právu.

Cheboutová se v minulosti vyjadřovala k německému Zákonu o sebeurčení, který nahradil zastaralý zákon o transsexuálech. Spolková vláda shrnula zákon ve třech bodech. Zákon by měl zaručit snadnější harmonizaci genderové identity a lehčí registraci změny pohlaví, přičemž dospělé transgenderové, nebinární a intersexuální osoby si to mohou zařídit samy bez větších překážek. Následně se zákon zasazuje o existenci více poradenských služeb, které by měly být dostupné po celém Německu.

Zákon o sebeurčení tak chrání základní právo postižených na sebeurčení pohlaví. Základní zákon totiž chrání také právo na respektování pohlavní identity, pokud se liší od zápisu pohlaví. Starší znění zákona o transsexuálech bylo mnohými vnímáno jako ponižující. Zejména pak nutnost před registrací změny pohlaví podstoupit odborné posouzení. Kromě toho Spolkový ústavní soud prohlásil významné části zákona o transsexuálech za protiústavní.

Návrh zákona o sebeurčení, který předložili ministryně pro rodinu Lisa Pausová a ministr spravedlnosti Marco Buschmann, přijala spolková vláda 23. srpna 2023. Zákon byl schválen Spolkovým sněmem dne 12. dubna 2024 ve 2. a 3. čtení. Zákon vstoupí v platnost ve dvou etapách. Od 1. srpna 2024 bude možné zaregistrovat prohlášení o změně zápisu pohlaví a křestních jmen. Dne 1. listopadu 2024 zákon o sebeurčení definitivně nahradí zákon o transsexuálech z roku 1980.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Kratochvílová

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Jan Lipavský byl položen dotaz

Peníze a kariéra jsou pro vás evidentně na prvním místě

Jestli máte takový problém s tím být Pirát, proč jste stranu neopustil dřív, než se jí přestalo dařit? Možná teď zůstanete dál ministr, možná si pak vysloužíte nějaký dobrý flek, ale to je vám jedno, jak jste se zachoval jako člověk? Bartoš vás kdysi bránil a zastával se vás a co jste udělal vy?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Katastrofa moderní doby . , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusemuž v letech , 07.07.2024 10:43:52
Čím větší magor - tím vyšší funkce .

|  19 |  0

Další články z rubriky

Ekoaktivisté nalezlí ve službách státu. Rádi rozdávají zeleným kamarádům

17:13 Ekoaktivisté nalezlí ve službách státu. Rádi rozdávají zeleným kamarádům

Spolek NaZemi, šířící „nerůstové myšlenky“ mezi mladými lidmi a nabádající je, aby se pokoušeli o „z…