Xaver navázal na diskusi o spropitném z minulého rozhovoru s Pohlreichem. Restauratér ozřejmil, že nejenže spropitné přilepšuje servírkám a číšníkům k jejich nízké mzdě, ale navíc je motivuje. „Dobrý číšník na spropitném může vydělat daleko více peněz než někdo průměrný, podprůměrný nebo vysloveně špatný,“ poznamenal. Řekl, že se nejedná o povinnost, ale je to tradice, kterou má rád, protože se pak lidé snaží. Cesta ke spropitnému je jednoduchá: Aby bylo o hosta dobře postaráno.
Přišla řeč i na ostatní profese, kde se dýško dává, jako např. kadeřnice nebo taxikáři. Xaver přidal příhodu Jiřího Krampola, který spropitné dával i automatu na kafe, protože se nechtěl ohýbat pro tři koruny. A Pohlreich dodal, že ačkoliv mu nepřijde, že by bylo v supermarketu nutné spropitné dávat, někteří přesně s tímhle důvodem odmítají drobné. Xaver pak řešil, jak správně dávat spropitné. Uvedl, jak v mladších letech byl se Stellou Zázvorkovou v kavárně a herečka si nechala do koruny, do haléře vrátit drobné. „Potom takhle vzala peněženku a řekla: Protože jsem s vámi byla velmi spokojená, tak tady máte ode mě diškereci, vytáhla stokorunu, dala to číšníkovi a ty drobný, těch pár šušňů, si hodila do peněženky a odkráčeli jsme k autu,“ vzpomínal Xaver.

Tento článek je uzamčen
Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PLPřidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: kas