EU chce přitvrdit proti Elonu Muskovi. Jde na to přes peníze

17.10.2024 17:51 | Monitoring

EU přitvrzuje proti Muskově platformě X. Varovala, že může vypočítat pokuty vůči této sociální síti tak, že do nich zahrne i příjmy z dalších firem Elona Muska, včetně společností SpaceX, Neuralink či Boring Company. To by výrazně zvýšilo sankce, kterými Evropská komise platformě hrozí za porušení pravidel moderování obsahu. Ekonom Lukáš Kovanda se rozepsal o snahách Bruselu vytlačit Muska z EU.

EU chce přitvrdit proti Elonu Muskovi. Jde na to přes peníze
Foto: Repro Youtube
Popisek: Miliardář a zakladatel společnosti Tesla Elon Musk

Poté, co miliardář Elon Musk koupil v roce 2022 Twitter, propustil z něj většinu zaměstnanců a podle Evropské unie výrazně omezil moderaci obsahu. Teď mu Unie vytýká, že se na platformě často objevují nenávistné příspěvky.

Evropská komise letos v létě uvedla, že Muskova firma X podle předběžných závěrů porušuje pravidla Evropské unie o digitálním obsahu, za což jí hrozí pokuta. Tyto výtky různě šíří i končící česká eurokomisařka Věra Jourová.

Tlak Bruselu vůči Muskovi ale, jak se zdá, sílí dál. Podle zákona EU o digitálních službách může blok uložit internetovým platformám pokutu až do výše 6 % jejich ročních celosvětových příjmů za to, že se nezabývají nelegálním obsahem a dezinformacemi nebo nedodržují pravidla transparentnosti.

Unijní regulační orgány ale nyní zvažují, že by se do výpočtu oněch šesti procent zahrnuly i tržby dalších firem Elona Muska. Jde o firmy jako je SpaceX, Neuralink, xAI a Boring Company. Agentura Bloomberg cituje obeznámené osoby, které si nepřejí být jmenovány, ale potvrdily, že úvahy v Bruselu jdou tímto směrem.

Tržby společnosti Tesla by měly být zřejmě z tohoto výpočtu vyňaty, protože je veřejně obchodovatelná a není plně pod Muskovou kontrolou.

Ekonom Lukáš Kovanda na sociální síti vyjádřil, že situaci čte jako snahu Bruselu vytlačit Muska z Evropské unie. „EU hrozí Muskovi, že do výpočtu pokuty pro jeho sociální síť X zahrne nejen její vlastní tržby, ale tržby jiných jeho firem, jako je SpaceX. Celková suma ‚flastru‘ by se tak mohla rapidně zvýšit. Cílem Bruselu zjevně je nepohodlného podnikatele šikanózně vypudit z EU,“ uvedl Kovanda k vyhrůžkám Evropské unie vůči Muskovi, výraznému podporovateli Donalda Trumpa, republikánského kandidáta do blížících se amerických prezidentských voleb.

 

 

EU vede celosvětový boj proti škodlivému on-line obsahu a dezinformacím. Proti tomu čím dál více hlasitěji vystupuje Musk, který se proti možným evropským sankcím vůči platformě X nadále brání slovy, že je absolutním zastáncem svobody slova.

Již dříve Musk uvedl, že Evropská komise původně nabídla jeho firmě nezákonnou tajnou dohodu, že pokud bude tiše cenzurovat příspěvky a nikomu o tom neřekne, pak nebude pokutována. Musk to nepřijal a dopis od evropského komisaře navíc zveřejnil na svém profilu. 

„Ostatní platformy tu nabídku přijaly,“ uvedl Musk na platformě X letos v červenci.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Dobrý den paní poslankyně.

Myslíte si, že do zrušení zeleného nesmyslu ohledně provozu aut se spalovacím motorem, je jen možnost získat si pár voličů? Jenže tady nejde jen o ty auta, ale i o potravinovou soběstačnost, či ne? Vláda se začíná točit jen o nějaký kousek z toho nesmyslu, myslím si, že to jim stačit nebude. Viz to ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 11 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

„Přestaňte psát!“ Vidlák nám popsal varovný pohovor kvůli Nerudové

13:47 „Přestaňte psát!“ Vidlák nám popsal varovný pohovor kvůli Nerudové

VIDLÁKŮV TÝDEN Buď budete psát na svůj blog, nebo budete akreditovaným asistentem. To se dozvěděl na…