Elita vojenského letectví v Praze. Prezident Pavel vyzdvihuje české technologie

18.10.2024 16:18 | Monitoring

Praha se v minulých dnech stala pupkem světa. Alespoň pokud jde o vojenské letectví. Do české metropole se totiž sjely stovky účastníků druhého ročníku prestižní konference Future Air Force Conference, které se mimo velitelů vzdušných sil mnoha armád zúčastnili také další experti, letečtí inženýři či klíčoví hráči nejen českého obranného průmyslu.

Elita vojenského letectví v Praze. Prezident Pavel vyzdvihuje české technologie
Foto: archiv
Popisek: Prezident Pavel na leteckém simulátoru v rámci Future Air Force Conference.

„Hodnoty, na kterých je založen náš stát, stojí za to bránit,“ zdůraznil prezident Petr Pavel, který konferenci zahájil a označil ji za důležitou platformu pro výměnu znalostí a trendů právě v obraně a bezpečnosti. „Mnoho českých firem patří mezi špičku v tomto oboru. Ať už jde o digitální systémy s umělou inteligencí, kybernetickou bezpečnost nebo robotické systémy. A právě vývoj a inovace v obranném průmyslu jsou nezbytné pro udržení technologické výhody nejen pro bezpečnost současnou, ale především tu budoucí,“ dodal prezident Petr Pavel.


Future Air Force Conference.

Jeho slova podtrhl také Petr Čepelka, velitel Vzdušných sil Armády České republiky. „Cílem tohoto setkání je řešit bezprostřední výzvy, kterým čelí letecká komunita,“ uvedl generál Čepelka, který nad konferencí převzal také záštitu. Podle jeho slov je důležité, že se konference věnovala mimo jiné také zlepšení výcviku pilotů a posílení našich schopností v této oblasti. „Výcvik pilotů je pro nás významný vzhledem k nedávné smlouvě podepsané Českou republikou na pořízení letounů páté generace F-35,“ dodal velitel českých vzdušných sil.

Podobně se na význam konference dívají také hlavní hráči českého leteckého průmyslu. „Jsme hrdí na to, že se naše skupina mohla i letos stát významným partnerem konference, na které se již podruhé setkávají přední odborníci v oblasti vojenského letectví z celého světa,“ uvedl Jiří Podpěra, prezident skupiny OMNIPOL, která prezentuje vyspělost českého leteckého průmyslu s důrazem na nejmodernější letouny L 410 NG a L-39 NG vyráběné společnostmi Aircraft Industries a AERO Vodochody.

„Vzájemnou diskusi, výměnu informací i prezentaci moderních trendů mezi veliteli národních vzdušných sil, piloty, inženýry, akademickými pracovníky i lídry v oblasti leteckého a obranného průmyslu považuji za velmi důležitou pro další perspektivní rozvoj celého odvětví,“ dodal Podpěra.

Letošní ročník konference se konal v pražském hotelu DAP a vystoupilo na ní mnoho významných hostů, včetně např. bývalého vrchního velitele spojeneckých sil pro transformaci v NATO, generála Phillipa Lavigne, či náčelníka generálního štábu Armády České republiky generálporučíka Karla Řehky.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Výborný



Diskuse obsahuje 5 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

„To ať si zaplatí ze svého.“ Vyoral trhá „propagandistický pamflet“ od Lipavského

17:40 „To ať si zaplatí ze svého.“ Vyoral trhá „propagandistický pamflet“ od Lipavského

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA O věk vůbec nejde, míní komentátor Tomáš Vyoral o tom, jak senátor …