Exkluzivní svědectví: Když Fiala „odkopl“ Slováky. Co se dělo za zavřenými dveřmi u Fica?

04.09.2024 18:50 | Reportáž

Na víkendovém neveřejném Česko-slovenském fóru, pořádaném spolkem Svatopluk diplomata Petra Druláka, vedle bývalého prezidenta Miloše Zemana promluvil i slovenský europoslanec Ľuboš Blaha. Ten nabídl exkluzivní pohled za zavřené dveře vedení strany Smer-SD poté, co český premiér Petr Fiala přerušil bilaterální schůzky se slovenskou vládou, jak bývalo do té doby zvyklostí. Štiplavý komentář připojil i Jan Zahradil z ODS.

Exkluzivní svědectví: Když Fiala „odkopl“ Slováky. Co se dělo za zavřenými dveřmi u Fica?
Foto: FB - spolek Svatopluk
Popisek: Česko-slovenské setkání spolku Svatopluk. Zleva: Eduard Chmelár, Petr Drulák, Ľuboš Blaha

ParlamentníListy.cz již informovaly o vystoupení, které k účastníkům víkendového neveřejného Česko-slovenského setkání pronesl bývalý prezident republiky Miloš Zeman. Vedle důrazu na důležitost skvělých vzájemných vztahů a rozšíření středoevropské spolupráce na platformě V4 o další státy hovořil o servilitě jako společném nepříteli. 

Zeman pochválil slovenskou vládu, že servilitě nepodlehla a prosazuje suverénní slovenskou politiku. Na rozdíl od vlády české, kdy připomněl anekdotu o frontě lidí stojících před rektálním otvorem. Tak podle něho vystupují čeští politici vůči velmocem.

Neformální setkání představitelů české a slovenské konzervativní scény z pravice i levice se konalo v době, kdy Praha na pozvání prezidenta Petra Pavla hostila mezinárodní konferenci Globsec. Tato akce se do Prahy přesunula z Bratislavy, odkud ji prý „vyhnal“ premiér Robert Fico, když odmítl, aby nadále akce čerpala štědrou finanční podporu z kapes slovenských daňových poplatníků.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Tomio Okamura byl položen dotaz

Co je s vámi?

Proč je teď všude jen Fiala a ne vy? Myslíte, že vám bývalý odeesák získá nějaké body na víc?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Logika, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseVladimir00 , 04.09.2024 19:23:33
Spojení vícero středoevropských států do nějakého spolku je logické. Jistěže by bylo vhodné rozšířit V4 (V3) o Slovinsko, Srbsko, snad i Rumunsko a Bulharsko. Kromě společné historie v rámci "socialistického tábora" a podobné úrovně ekonomiky by bylo dobré i spojení dopravní - Dunaj. V tom případě by byl vhodný i průplav Dunaj-Morava-Odra , aby bylo spojení na moře. EU je moloch, který je neobratný, těžko se v unii rozhoduje (demokraticky) a západní státy pořád tlačí na zrušení práva Veta a to je nepřijatelné ! Takže se rýsuje možnost odloupnout se a osamostatnit se . Pokud by takový "spolek" měl kolem 8 států a řekněme kolem 80 milionů lidí a měl přístup ke 2 (3) mořím, byl by zajímavý pro Čínu i další námořní státy. EU myslím, se rozpadne podobně, jako kdysi Franská říše...

|  16 |  0

Další články z rubriky

Další atentát na Trumpa? „Je v pořádku.“ Ale střílelo se

22:31 Další atentát na Trumpa? „Je v pořádku.“ Ale střílelo se

V blízkosti amerického exprezidenta Donalda Trumpa se dva měsíce od pensylvánského pokusu o atentát …