Experti blízcí Fialovi. A „schovaných“ 500 milionů korun v institutu

01.08.2024 15:55 | Zprávy

Boj proti populismu se stal velkým tématem institutu, který za více než 500 milionů určených na pocovidovou obnovu bádá o systémových rizicích společnosti. Experti z Univerzity Karlovy a Masarykovy univerzity, z nich někteří jsou blízcí bývalému rektorovi této školy Petru Fialovi, nejnověji chtějí dokázat, že i neochota k očkování je projevem nedůvěry k institucím a nedostatku vzdělání.

Experti blízcí Fialovi. A „schovaných“ 500 milionů korun v institutu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Česka Petr Fiala

Na začátku září se v Senátu bude konat konference Populismus a polarizace české společnosti. O nebezpečí vyplývajícím z populismu mají ve Frýdlantském salónku Valdštejnského paláce diskutovat politici, akademici, ale i neziskový sektor.

„Cílem konference je analyzovat a diskutovat příčiny a důsledky polarizace a populismu v České republice. Konference se zaměří na identifikaci klíčových témat, která společnost rozdělují, a na hledání strategií a metod, jak těmto jevům čelit a podporovat depolarizaci,“ píše se v pozvánce.

Pořadatelem je Národní institut pro výzkum socioekonomických dopadů nemocí a systémových rizik.

Projekt, který začal fungovat v rámci Národního plánu obnovy po covidové pandemii. S tím původně přišla Babišova vláda a mimo jiné měl být výzkum socioekonomických dopadů zdravotních rizik, aby byly společnost a stát lépe připraveny na to, co se stalo v březnu 2020.

Už za Fialovy vlády ale vypsané řízení na naplnění projektu vyhrál společný projekt Univerzity Karlovy, Masarykovy univerzity a Akademie věd ČR, který si pod heslem Pomáháme zlepšovat fungování společnosti klade ambice přispívat k vytváření „společenských obranných mechanismů“ a rovněž „efektivní reakce ze strany veřejných politik“.

Na to získal rozpočet více než pět set milionů korun, rozpočtově „schovaných“ do kapitoly postcovidové obnovy.

Politolog Lukáš Valeš pro ParlamentníListy.cz koncem loňského roku o projektu říkal, že v něm hrají dominantní roli lidé blízcí vládě, zejména premiéru Fialovi. Často jde o společenskovědní experty z Masarykovy univerzity, kde premiér působil jako politolog a posléze univerzitu jako rektor řídil. Ve funkci jej střídal Mikuláš Bek, dnes ministr školství.

„Bohužel to skutečně dělá spíše dojem lobbistické organizace,“ řekl pro ParlamentníListy.cz docent Valeš.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Antonín Seďa byl položen dotaz

Sobotka lhal v TV Nova, vyhodíte ho z ČSSD?

Dnes 26.5.2017 cca ve 20:10 hod. sdělil Sobotka národu, že na rozdíl od Prezidenta jednal podle pravidel. Zamlčel ale skutečnost, že porušil Koaliční smlouvu. Před půl rokem neodvolání Hermana odůvodnil právě touto smlouvou. Lhal tedy tehdy nebo dnes. Vyvodí z toho Vaše strana už konečně nějaký důsl...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Fiala a celý jeho spolek, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseAlej , 01.08.2024 17:04:42
včetně Pávka a politručky je banda zlodějů, podvodníků a vlastizrádců. V životě jsem viděla hodně špíny, ale tito předčí úplně všechny. Všechny bych je zabalila do jednoho balíku a poslala Putinovi jako dárek. Byl by to dárek za tu jejich propagaci nacismu. Snad by pan Putin věděl, co s nimi má udělat.

|  24 |  0

Další články z rubriky

Přijde iniciativa na mír na Ukrajině, řekl Orbán. Podkopl Green Deal

19:40 Přijde iniciativa na mír na Ukrajině, řekl Orbán. Podkopl Green Deal

V uplynulých dnech maďarský premiér Viktor Orbán vystoupil na výročním fóru v Kötcse a na Abrossetti…