Fašisti! Novináři bijí na poplach. Italové si prý zvolí „nástupce Mussoliniho“

16.07.2022 21:45

Po oznámení italského premiéra Maria Draghiho o podání své rezignace kvůli rozkladu vládního kabinetu se začínají od některých žurnalistů šířit hlasy zděšení. Pokud totiž dojde za aktuální situace na předčasné volby, vyhraje je podle průzkumů strana Bratři Itálie (Fratelli d’Italia) a její předsedkyně Giorgia Meloniová by zřejmě dosáhla na premiérské křeslo. Právě o této straně ale některé média tvrdí, že je „partají fašistů“ a upozorňují na protiimigrační a protibruselské postoje Meloniové. „Nástupkyně Mussoliniho,“ titulují ji. Italům však prý „fašismus nevadí“.

Fašisti! Novináři bijí na poplach. Italové si prý zvolí „nástupce Mussoliniho“
Foto: repro FB, tan
Popisek: Giorgia Meloniová je italská politička a novinářka, od dubna 2014 předsedkyně strany Bratři Itálie

Anketa

Líbí se vám výstava zničené techniky Ozbrojených sil Ruské federace na pražské Letné?

4%
96%
hlasovalo: 25315 lidí
Poté, co současný italský premiér Mario Draghi ve čtvrtek kvůli rozkladu vládní koalice podal demisi, rozléhá se, že by se ve volbách – jež nyní mohou přijít dříve než během příštího května – mohla k moci dostat nyní v Itálii nejpopulárnější strana Bratři Itálie a její pětačtyřicetiletá předsedkyně Giorgia Meloniová.

Italský prezident Sergio Mattarella sice zatím Draghiho rezignaci odmítl, jelikož na ni prý není vhodná doba, už i tak se ale začaly šířit zprávy, že by mohlo opět dojít na „fašistickou Itálii“.

Britský server The Daily Mail píše, že by novou premiérkou Itálie mohla být „vůdkyně italské fašistické strany“. „Fašisté“, jak některá média stranu Bratři Itálie nazývají, jsou nyní v Itálii nejsilnějším hnutím a mají podporu u 23 % veřejnosti.

Přestože se předsedkyně strany Fratelli d’Italia Giorgia Meloniová od fašismu distancovala, novináři připomínají, že ve straně působí Duceho vnučka a Meloniová se netají tím, že chce nabrat tvrdou protiimigrační politiku a vytvořit námořní blokádu severoafrického pobřeží, která má zabránit migrantům dostat se k italským břehům.

„Podporuje také finanční pobídky pro páry, aby měly více dětí, čímž by se Itálie stala méně závislou na pracovní síle migrantů,“ píše The Daily Mail a dodává, že se lídryně údajných „fašistů“ vyjadřuje proti adopci dětí homosexuály.

Šíří se též zprávy, že by pod vedením Meloniové mohla vzniknout pravicová koalice s Ligou severu (Lega) Mattea Salviniho.

Jak Fratelli d'Italia, tak Lega v posledních letech zmírňovala protievropské postoje. Strany zůstávají nacionalistické, ale již nevedou kampaň za vystoupení z EU.

Zděšení nad podporou Meloniové a její strany přebírají také média v Česku. Například server Novinky.cz píše, že „po příštích volbách může v Itálii opět zavládnout fašismus, byť v přívětivější masce nacionalistů“.

Server též poukazuje na členství vnučky Benita Mussoliniho ve straně a vzhledem k rostoucí popularitě strany u Italů poznamenává: „Italům to však zjevně nevadí. Naopak.“

Meloniová má s působením ve vládě již bohaté zkušenosti. V letech 2008-2011 byla ministryní pro mládež ve vládě Silvia Berlusconiho. Tehdy se stala nejmladší ministryní v italské historii.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
PhDr. Lubomír Zaorálek byl položen dotaz

Stejné mzdy za stejnou práci v celé Evropě

Zajímalo by mě, jak toho chcete docílit? A kde by třeba podniky nebo zaměstnavatelé na dorovnání mezd měli brát peníze?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Škraloup s „predátory“ má i Nerudová. A větší, než přiznává

20:41 Škraloup s „predátory“ má i Nerudová. A větší, než přiznává

Když Danuše Nerudová kandidovala na prezidentku, mohl se národ díky zájmu novinářů o minulost uchaze…