Fiala na Zemi živitelce: Slíbili jsme zlevnění potravin. A zlevňují tu nejvíce z OECD

22.08.2024 21:45 | Monitoring

Premiér Petr Fiala (ODS) se ve čtvrtek účastnil 50. ročníku mezinárodního agrosalonu Země živitelka. Na zahájení uvedl, že potraviny u nás zlevnily nejvíce ze zemí OECD. Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) dodal, že prostor pro razantní snižování cen potravin už není. Poškodilo by to podle něj zemědělce.

Fiala na Zemi živitelce: Slíbili jsme zlevnění potravin. A zlevňují tu nejvíce z OECD
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Česka Petr Fiala

Předseda vlády na úvod veletrhu zdůraznil, že se vytrvalé úsilí vlády na snížení vysokých cen potravin vyplatilo.

„Když jsem před rokem na Zemi živitelce svolal jednání s potravináři a řekl, že budu tlačit na zlevňování potravin, mnozí to bagatelizovali, kritizovali a říkali, že to nemá smysl a stejně se nic nezmění. A jak to dopadlo? Zatímco v řadě okolních zemí ceny potravin rostou, v České republice zlevňují, a to dokonce nejvíce ze všech zemí OECD. Náš tlak na dodavatelské řetězce a snížení DPH na potraviny se projevil v peněženkách lidí přesně, jak jsme slíbili,“ zdůraznil premiér.

Od ledna klesla DPH u potravin z 15 na 12 procent.

V zemědělství se podle premiéra Fialy daří snižovat byrokracii, za příklad dal zjednodušení systému dotací. „Místo složitého dokládání faktur a dokladů bude sazba na hektar, je to výrazně jednodušší. Funguje to už u pěti programů. Např. u programu na obnovu sadů jsou nově třeba místo jedenácti dokladů jen tři,“ uvedl premiér.

Premiér také zdůraznil, že pro české ovocnáře postižené katastrofálními dubnovými mrazy se podařilo dojednat pomoc ve výši 378 mil. Kč ze zemědělské rezervy EU, z národního rozpočtu k tomu bude přidáno dalších 100 mil. Kč. Celkem tedy dosáhne tato podpora téměř půl miliardy korun.

Zahájení letošního mezinárodního agrosalonu Země živitelka se účastnila také ministryně obrany Jana Černochová (ODS), která odprezentovala úspěchy české armády. „V rámci jubilejního 50. ročníku agrosalonu Země živitelka proběhla i prezentace našeho národního pavilonu Czechia na EXPO 2025, který bude vystavěn v japonské Ósace. Jsem hrdá, že tato unikátní stavba s celodřevěnou konstrukcí vznikne i za přispění státního podniku Vojenské lesy a statky ČR, s.p., a Ministerstva obrany. VLS na tuto stavbu věnují 400 krychlových metrů kvalitního smrkového dřeva, a spolu s dalšími dárci Lesy České republiky a KRNAP tak zabezpečí celou stavbu. Dnes jsme to oznámili právě v Českých Budějovicích,“ napsala Černochová posléze na svém facebooku.

50. ročník Mezinárodního agrosalonu Země živitelka se koná od 22. do 27. srpna 2024. Země živitelka je největší a nejvýznamnější akcí svého druhu a rozsahu, určená pro odbornou i laickou veřejnost, prezentuje nejširší nabídku zemědělských oborů na jednom místě. 

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

svoboda slova

Souhlasím s váma, že svoboda slova není absolutní, ale myslíte, že tím, že budete lidem nařizovat, co si mají myslet a říkat nebo spíš neříkat (narážím na to, že chcete zakázat ,,špatné" názory), že to povede k něčemu pozitivnímu? Že pomáhá něco vyřešit Foltýn, který uráží každého, kdo má jiný názor...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Jo, jo , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskusePepanNutelovič , 23.08.2024 9:33:18
Psal jsem to tady včera. tento člověk je patologický prolhanec a navíc duševně nemocný!!

|  15 |  0

Další články z rubriky

Petr Pavel a „vajgl v hajzlu“. Konečná s Nerudovou si vjely do vlasů

19:20 Petr Pavel a „vajgl v hajzlu“. Konečná s Nerudovou si vjely do vlasů

Koalice STAČILO! rozšířila svou nabídku na internetovém obchodě Futura.cz, kde nabízí trička s komun…