Fiala vzkazuje: Vláda pomůže, důvody pro protesty nejsou. Síkela? Vidíte výsledek

16.09.2022 11:40 | Rozhovor

Premiér Fiala poskytl rozhovor Lidovým novinám. Hovořil v něm jak o výběru kandidátů na prezidenta, tak o otaznících nad zastropováním energií, ale i o protestech proti své vládě a o práci jejích ministrů. Vzkazuje, že vláda pomůže a za svými kroky si stojí. Nikdo prý nebude platit násobky toho, co platil dosud a každý si to bude moct dovolit. Rekonstrukci vlády Fiala nechystá.

Fiala vzkazuje: Vláda pomůže, důvody pro protesty nejsou. Síkela? Vidíte výsledek
Foto: Repro Facebook
Popisek: Premiér Petr Fiala na venkově

K otázce Lidových novin na kandidáta koalice SPOLU, kterého případně vyšle na Hrad, premiér uvedl, že představí řešení ještě v září po komunálních a senátních volbách.

„Situace se projasňuje. Objevují se kandidáti, kteří se těší podpoře veřejnosti,“ řekl ke kandidátovi na Hrad premiér. Ani jeho nejbližší spolupracovníci přitom nechtěli prozradit, o koho jde. „Chceme, aby strategie při výběru našeho kandidáta byla úspěšná a zvýšila se šance, že se prezidentem skutečně stane,“ dodal Fiala.

Zajímavé je, že předsedkyně další koaliční strany Markéta Pekarová Adamová se k tématu vlastního kandidáta koalice SPOLU v boji o Hrad vyjádřila spíše v obecné rovině s tím, že nikoho dalšího do boje o Hrad koalice pravděpodobně nevyšle. Psali jsme ZDE.

Další otázka už mířila na zastropování cen, o kterém Fiala před časem prohlašoval, že je to populismus a nepředstavuje řešení rostoucích cen a inflace. Nelituje těch slov?

„V žádném případě toho nelituji. Řekl jsem to nejen před volbami, ale i na jaře,“ uvedl Fiala s tím, že na konci srpna se ale ceny dostaly do nikým nepředpovídaných a astronomických výšek, které ukázaly, že přestal fungovat trh.

„Proto jsme okamžitě svolali radu ministrů EU pro energetiku už na 9. září. Proto jsme připravili národní řešení, které spočívá v zastropování cen pro občany, poskytovatele veřejné služby a pro malé a střední podnikatele.“

Na dotaz zda vláda přece jen nezaspala, když byly kroky a provokace ze strany Ruska známé již daleko dříve, Fiala odpověděl, že přece udělali mnoho kroků.

„Za prvé jsme řešili první půlrok, abychom vůbec v Česku měli plyn. To jsme zajistili nákupem kapacity v LNG terminálu a naplněním těch našich. Připravili jsme v Evropě jednu z nejrobustnějších sítí pro lidi, kteří se dostanou do problémů s cenami energií,“ uvedl a dále poukázal na Deštník proti drahotě, příspěvek na děti a příspěvek na bydlení.

„Připravili jsme úsporný tarif, což byla také reakce na rostoucí ceny, které se ale ještě stále pohybovaly v určitých mezích. Ve chvíli, kdy se situace dramaticky změnila, reagovali jsme prakticky během týdne. Troufnu si říci, že nám patří přední místo v Evropě.“

O tom, že budou zastropované ceny energií pro lidi dostatečně nízké, je premiér přesvědčen.

„Bude to fungovat. Zastropování ve výši šesti korun za kilowatthodinu u elektřiny a tři koruny za kilowatthodinu u plynu, obojí včetně DPH, zajistí, že nikdo nebude platit násobky toho, co platil dosud. Bude si to moci každý dovolit. Kdo na to i tak nebude mít, bude moci využít rozšířeného příspěvku na bydlení.“

V otázce zvýšených nákladů, které se do státního rozpočtu promítnou stovkami miliard a jejich následné kompenzace, má Fiala také jasno a chce ji řešit daněním neočekávaných zisků, resp. válečnou daní.

„Není to sektorová daň. Zasahuje jen ty, kdo mají neočekávaný zisk. Tím je, že někdo nabízí produkt, neudělal žádnou novou službu, inovaci či nabídku, ale v důsledku mezinárodního prostředí zisky stouply takto vysoko. Ačkoli nechceme zvyšovat daně, dočasnou válečnou daň připravujeme. S parametry musíme počkat na definitivní rozhodnutí EU a podmínky pro národní státy. Chceme počkat na EU, abychom nemuseli měnit parametry,“ zmiňuje úlohu EU v tomto problému.

Řeč se poté otočila na problematiku armády.
„Obrana patří k prioritám naší vlády. Patřila k nim i před ruskou invazí. Platí náš závazek dvou procent HDP na obranu. Dokonce toho chceme dosáhnout už v roce 2024. Minimálně se o to snažíme. Moje včerejší jednání s ministryní obrany Janou Černochovou tento závazek potvrdilo,“ zmínil Fiala v této souvislosti svoje jednání s ministryní obrany.

Jen nákupy bojových vozidel, letounů a tanků jsou podle Lidových novin za více než 200 miliard korun, redaktora tedy zajímalo, kolik z toho připadne českým firmám.

„To se u jednotlivých akvizic liší. V některých projektech tento podíl dosahuje až 40 procent. Snažíme se, abychom firmy zapojili i do budoucích nákupů. Vidíme úspěchy,“ ujišťuje Fiala.

Na dotaz, jaké jsou to úspěchy, už ale neodpověděl a zabrousil k nákupu německých tanků Leopard. Je to podle Fialy pomoc Německa za naši pomoc Ukrajině.

„Pokud se domluvíme na nákupu dalších tanků Leopard, zapojí se do toho i české firmy. Tady nelze zacházet do detailů,“ míní Fiala.

Na řadu musela přijít i demonstrace odborářů, která je ohlášena na říjen.

Premiér uznává právo odborů na demonstraci, ale vidí v ní i součást prezidentské kampaně předsedy Josefa Středuly.

„V této těžké situaci bych spíše očekával podporu, že se jako společnost s důsledky obrovské krize společně vyrovnáme, než aby se zvyšovalo společenské napětí,“ myslí si premiér Petr Fiala.

Bude to také akce živená prokremelskými silami? zajímalo redaktora Lidových novin.

„Označil jsem takto zmíněnou akci v září. Za svými slovy si stojím. Je mým úkolem pojmenovat věci, jak jsou, i když to může být někomu nepříjemné. Akci organizovaly síly, které podporují ruský režim. To nic samozřejmě nevypovídá o těch, kteří tam přišli. Ty jsem nijak nehodnotil,“ vysvětloval opět Fiala svá slova, která použil v souvislosti s demonstrací na Václavském náměstí.

Určitě tam podle premiéra přišli i lidé, kteří nevěděli, kdo to pořádá, a chtěli vyjádřit svůj strach z cen energií.

„Myslím si, že kroky, které jsme udělali, znamenají, že jim vláda, když se dostanou do problémů, pomůže. Důvody pro protesty nejsou.“

Na to ale redaktor namítl, že si stěžují oceláři, krachující pekaři a skláři. Obrovsky rostou ceny zemědělcům a zpracovatelům masa. Můžete garantovat, že nehrozí výpadek produkce tuzemských potravin a jeho nahrazení dovozem ze zahraničí, kde jsou dotované ceny?

„U velkých firem je to mnohem složitější,“ myslí si Fiala.

„Tím, že jsme využili dočasný krizový rámec, který se v Evropě snažíme prodloužit o rok, jsme vytvořili prostor, abychom včera vyhlášenou pomoc mohli skutečně realizovat. Samozřejmě že tato podpora je taky velmi nákladná. Zvažujeme na jedné straně pomoc, která je v zájmu ČR, zároveň to musí být zaplatitelné a únosné z hlediska rozpočtu a zadlužování, což je rovněž v zájmu ČR. Jsme přesvědčeni, že je to dostatečné.“

Zároveň ale premiér dodává, že pokud bychom měli zastropovat ceny energií i pro velký průmysl, bylo by to neslučitelné s evropskou legislativou.

„Druhá věc je, že by to bylo těžko zaplatitelné,“ nedává Fiala prostor pro příliš nadějné vyhlídky a dodává, že vytvořili systém pomoci od domácností až po těžký průmysl.

„Vždycky bude někdo říkat, že jsme mohli ještě někde přidat.“

Řeč se pak dotkla i ministra Pavla Blažka, Fialova stranického kolegy, který jako první z vlády upozornil na možnost sociálních bouří při neřešení kritické situace v oblasti energií a služeb. Tady Fiala překvapil prohlášením, že Blažek jednal na základě jeho pokynu.

„Ministr spravedlnosti Pavel Blažek jednal na základě mé žádosti. Jako i jiné ministry jsem ho požádal, aby se podílel na energetickém řešení. Speciálně Pavla Blažka jsem požádal, aby prověřil a připravil všechny legislativní možnosti.“

Fiala je spokojen i s dalšími členy své vlády, konkrétně u ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkely si cení jeho výsledků.

„Vidíte výsledek. Tím je masivní podpora státu podnikatelům a celé společnosti. Výrazně se na tom podílelo Ministerstvo průmyslu a obchodu. Součástí toho je i evropské řešení. Ministr Síkela v reakci na srpnový výkyv cen svolal jednání resortních kolegů. Jednal rychle a efektivně. Evropské řešení se posunulo tam, jak jsme si přáli,“ uzavřel premiér Petr Fiala s tím, že o žádných změnách ve vládě neuvažuje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: MaA

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…