Fialovi jeho deštník proti drahotě omlátil i Kalousek

14.05.2022 20:50

Vládní „Deštník proti drahotě“ už schytává kritiku nejen z řad opozice. K tomu, nakolik vládní „deštník“ skutečně chrání před „drahotou“, se vyjádřil exministr financí Miroslav Kalousek. „Nelze chránit lidi před drahotou roztáčením inflační spirály,“ kritizuje Fialův kabinet za některé představené kroky. Po jednom z představených opatření „proti drahotě“ pak rovnou zanechal vzkaz premiéru Petru Fialovi (ODS). Vzkazuje mu, že tím krokem vláda rozpoutá další zdražování.

Fialovi jeho deštník proti drahotě omlátil i Kalousek
Foto: Screen: YouTube
Popisek: Miroslav Kalousek

Anketa

Souhlasíte s trvalým umístěním vojsk jiných členských států NATO na území ČR?

4%
95%
hlasovalo: 47755 lidí
Vláda za svůj „Deštník proti drahotě“, což je soubor opatření, jež mají dle tvrzení kabinetu pomáhat lidem „proti zdražování“, schytává v posledních dnech silnou kritiku.

Kabinet tvrdí, že vládní strategie „pomůže všem, kteří si s narůstající drahotou nezvládnou poradit“. „Dobře chápeme, že obrovský nárůst cen, který je do velké míry způsoben zadlužováním státu předchozí vládou a ruským útokem na Ukrajinu, je pro všechny obrovskou zátěží. Proto jsme schválili celou řadu cílených opatření, která vám pomůžou drahotu zvládnout. Rozdělíme tak mezi vás z prostředků státu navíc téměř 100 miliard korun,“ píše vláda na webu a jmenuje například zvýšení existenčního minima o 10 % či snížení spotřební daně u benzínu a nafty, jež dle kabinetu motoristům na každém litru ušetří „až 1,80 Kč“, dále uvádí příspěvek 5000 korun na jedno dítě.

O vládním „deštníku“ však padají slova jako „děravá propaganda“ a mnozí politici odmítají, že by takto představená pomoc měla českým občanům od rekordní inflace, která je nejvyšší od roku vzniku České republiky, ulevit. 

Zda takovýto „deštník“ skutečně „ochrání před drahotou“, pochybuje i exministr financí Miroslav Kalousek. Podle něho musí vláda místo posílání peněz občanům a zvyšování deficitu nyní především krotit rozpočtový deficit. „Chce-li vláda skutečně ochránit lidi před ‚drahotou‘, pak musí nemilosrdně likvidovat deficity státního rozpočtu. Každý deficitní rozpočet je proinflační. Každá mimořádná valorizace je proinflační. Vím, že je to těžké. Ale nelze chránit lidi před drahotou roztáčením inflační spirály,“ okomentoval Kalousek vládní „ochranu“.

Kalousek kritizuje, že vládě chybí především strategie toho, jak chce vláda v dalších letech realizovat rozpočty, které nebudou proinflační, což se na představeném webu nedočteme.

Po představení jednoho z opatření „proti drahotě“ již zanechal vzkaz i premiéru Fialovi. Stalo se tak poté, co Fiala na svém twitteru zdůrazňoval, že vláda „pomáhá seniorům“ a letos se tak z důvodu rostoucí inflace zvýší důchody hned třikrát.

Podle Kalouska by měla vláda informovat skutečně o tom, že peníze seniorům s inflací nebojují, ale naopak takovéto kroky inflaci roztáčejí, což u plánu bojujícího „proti zdražování“ může některé občany nemile překvapit.

„Respektuji to a nekritizuji. Jenom by se mi líbilo, kdyby u každého opatření byla poznámka, zda je protiinflační, či proinflační. Tak zrovna tohle je bezpochyby proinflační,“ sdělil bývalý ministr.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

Opravdu máte čisté svědomí?

Dobrý den, opravdu vám přijde OK přijít k titulům tím, že publikujete v podezřelých časopisech nebo v těch, v jejichž vedení jste sám seděl? To vám přijde v pořádku? Dosud jste na mě působil jako morální autorita, ale teď už si to o vás nemyslím

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Ta hanebná kampaň je trefná? Můžeme si za to sami? Jako Fico?“ Lipavský rozzuřil Bžocha

13:30 „Ta hanebná kampaň je trefná? Můžeme si za to sami? Jako Fico?“ Lipavský rozzuřil Bžocha

Hosty pořad první části Partie Terezie Tománkové na CNN Prima News byli ministr zahraničí Jan Lipavs…