Fico dva dny před atentátem: Volby nevyjdou, zkusí vás zavřít. Nepodaří se? Vyprovokují aktivistu

15.07.2024 7:40 | Monitoring

Slovenský ministr vnitra Matúš Šutaj Eštok varoval, že pokud lidé se zbraněmi v ulicích rozhodují o směrování státu, znamená to konec demokracie a nástup anarchie a občanské války. Kritizoval média a opozici za eskalaci násilí, která vedla k teroristickým útokům na premiéra Roberta Fica a kandidáta na prezidenta USA Donalda Trumpa. Premiér Slovenska Robert Fico uvedl, že politický a mediální tlak je zaměřený na podporu jediného správného názoru, a kdo se od něj odchýlí, je vystaven útokům a šikaně. Dva dny před atentátem na Trumpa pak v podstatě předpověděl, že by se mohl odehrát podobný útok, jako na něj samotného v Handlové. „Pokud nemůžeme být demokraticky poraženi, musíme být nelegálně odstaveni,“ řekl Fico.

Fico dva dny před atentátem: Volby nevyjdou, zkusí vás zavřít. Nepodaří se? Vyprovokují aktivistu
Foto: X
Popisek: Slovenský premiér Robert Fico poprvé od atentátu veřejně promluvil

„Pokud o směrování státu budou rozhodovat lidé v ulicích se zbraní v ruce, bavíme se o konci demokracie, extremismu a začátku totální anarchie, která vede k občanské válce,“ upozornil na facebooku slovenský ministr vnitra Matúš Šutaj Eštok.

Eštok nazačil, že média a opozice svým způsobem prezentace a podpory nesouhlasu s vládní politikou nesou spoluvinu na eskalaci násilí, což vedlo až k teroristickému útoku na slovenského premiéra Roberta Fica a nedávnému útoku na kandidáta na prezidentské křeslo ve Spojených státech amerických, Donalda Trumpa. Zdůraznil, že ač politické boje mohou být tvrdé, nikdy nesmějí vést k podněcování veřejnosti k násilí.

„Na Slovensku jsme bohužel byli svědky situace, kdy nesouhlas s vládní politikou prezentovaný v médiích a podporovaný demonstracemi opozice vyústil až k teroristickému útoku na premiéra slovenské republiky,“ připomněl situaci na Slovensku ministr vnitra. „Dnes v noci jsme opět byli svědky útoku na kandidáta na prezidentské křeslo Spojených států amerických. Každý zodpovědný politik musí tyto násilnosti odsoudit. Pokut to neudělá nebo je napřímo schvaluje, v principu podporuje extremismus a v demokratickém světě by jeho názory neměly být ani respektovány,“ prohlásil.

Dodal, že odsouzení násilí by nemělo být záminkou k útoku na politického oponenta. „V tomto případě totiž nejde o jasné vymezení se proti takovéto politice ale skoro o falešný pokus zbavit se zodpovědnosti za důsledky svých vlastních dosavadních kroků,“ usoudil Eštok. 

Eštok apeloval na veřejnost, aby se poučila z minulosti, respektovala vůli lidí a zabránila rozpadu demokracie. „Jako celek se totiž ocitáme na rozhraní, a to je přesně ten moment, kdy je třeba rozvážných politiků, kteří nepolarizují už tak rozdělenou společnost, a především média, která nebudou podsouvat informace jen podle svých vlastních potřeb,“ uvedl slovenský ministr vnitra.

Na podobnost obou pokusů o atentát upozornil i samotný Robert Fico. „Scénář jako přes kopírák,“ seznal premiér Slovenska a též zmínil roli, kterou v obou případech sehrála média. „Kdyby útočník na Donalda Trumpa uměl slovensky, stačilo by mu přečíst si Denník N, Sme nebo Aktuality, aby dostal chuť ‚udělat pořádek‘ s neposlušným bývalým prezidentem USA,“ napsal Fico.

„Političtí oponenti Donalda Trumpa se ho pokoušejí zavřít, a když jim to nevychází, tak natolik štvou veřejnost, až nějaký ubožák vezme zbraň,“ uvedl k vyhrocené předvolební situaci ve Spojených státech a předpověděl, jak se situace bude vyvíjet. „A nyní budeme svědky řečí o potřebě smíření a odpuštění,“ dodal.

Robert Fico zkritizoval dvojí metr v globální politice a společnosti, kde je podle něj možné vše, pokud zastáváte „správné“ názory. „Bohužel i ve světě platí, že jedni můžou všechno a druzí nic. Důležité je, abyste vyznávali jediný správný názor na válku na Ukrajině a podporovali válku do padnutí posledního ukrajinského vojáka a radostí tleskali vítězce ženských plaveckých závodů, která ještě před pár měsíci byla plnohodnotným stokilovým mužem. V takovém to případě můžete všechno. Pak si nikdo nevšímá, zda drancujete vlastní zemi, likvidujete opozici nebo hrubě porušujete lidská práva,“ uvedl Fico.

„Pracujeme v atmosféře, že pokud nemůžeme být demokraticky poraženi, musíme být nelegálně odstaveni. Pokud ani to nepomůže, je třeba vyprovokovat nějakého aktivistu k tomu, co se stalo 15. května v Handlové,“ řekl Fico pár dnů před střelbou v Americe na Trumpa.

Slovenské opozici vzkázal, že nese plnou zodpovědnost za to, jak své aktivisty motivovala k násilí. „Skončila éra skutečných politiků na druhé straně barikády,“ dodal Fico.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Kratochvílová

MUDr. Jiří Mašek byl položen dotaz

Multikulturalismus je jako experiment, který selhal

Souhlasím, ale když jsem četl váš komentář, napadly mě dvě otázky. 1. Co si myslíte aktuální o kampani SPD, hlavně o jejich krvavém chirurgovi? 2. Jak byste hodnotil začlenění Ukrajinců u nás?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Naše vláda a slovenská opozice neváhají pro své vítězství zneužívat lidi s nízkými pudy, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseKocum , 15.07.2024 8:11:39
Využijí všech možností aby získali navrch. Klidně i podpoří bandeovce. Progresivisti jsou novodobí fašisté. Zpočátku házeli jen vejce, dneska už i to je málo.

|  14 |  0

Další články z rubriky

Pojistka demokracie. „A proč nemá Senát Evropská unie,“ zeptali jsme se. Kandidáti TOP 09 Fischer a Hašek byli v koncích

11:46 Pojistka demokracie. „A proč nemá Senát Evropská unie,“ zeptali jsme se. Kandidáti TOP 09 Fischer a Hašek byli v koncích

„Otázka, jestli by EU měla mít další komoru parlamentu, je pro politology. Já na to dneska nemám nar…