Gerasimov věděl, Putinovi neřekl. A v pátek už chyběl na jednání

11.08.2024 14:17 | Monitoring

Kolem náčelníka generálního štábu ruské armády Valerije Gerasimova se stahují mraky. Ruský prezident Vladimir Putin je podle všeho nespokojen nejen s tím, jak se vyvíjí situace v Kurské oblasti, ale i s tím, jak je informován o situaci. Na Gerasimova totiž prasklo, že Putinovi lhal. Podle amerického magazínu Newsweek se pod Gerasimovem houpe židle.

Gerasimov věděl, Putinovi neřekl. A v pátek už chyběl na jednání
Foto: Repro Youtube
Popisek: Ukrajina s územím obsazeným Rusy

Podle americké zpravodajské stanice CNN je ruský prezident Vladimir Putin velmi nespokojený s náčelníkem generálního štábu Valerijem Gerasimovem. Ani trochu se mu prý nelíbí, jak se vyvíjí situace v Kurské oblasti, kde útočí Ukrajinci, a stejně tak se mu prý nelíbí, jaké informace od Gerasimova o situaci ohledně Kursku dostává. Ruskému vládci se totiž zdá, že mu Gerasimov neříká pravdu o skutečném stavu věci.

Podle ruského opozičního listu Novaja Gazeta byl Gerasimov přistižen při lži. Během zasedání Rady bezpečnosti RF, které se konalo 7. srpna, vojenský vůdce oznámil prezidentovi, že na území Ruské federace vstoupilo asi 1000 vojáků Ozbrojených sil Ukrajiny. Publicista Valerij Širjajev však upozornil na prohlášení ruského ministerstva obrany, podle kterého bylo během prvních pár hodin bojů v Kurské oblasti zabito asi tisíc příslušníků ozbrojených sil Ukrajiny. To by tedy mělo znamenat, že je problém v Kurské oblasti vyřešen. Ale nebyl. A Putin se podle ruského novináře začal pídit po tom, jak je to možné.

„Tato situace může naznačovat, že náčelník generálního štábu buď neměl informace, nebo ‚uvedl údaje z minulého dne‘, nebo se ‚nezorientoval‘, domnívá se novinář. ‚Celkově se ukázalo, že uvedl v omyl nejvyššího vrchního velitele. … Putin na tomto setkání vyslechl nespolehlivé informace‘,“ napsal server Moscow Times k celé situaci.  

V době, kdy Putin slyšel, že do Kurské oblasti vtrhlo tisíc vojáků, „postupovaly do regionu stovky ukrajinských vojáků podporovaných tanky a chráněných protivzdušnou obranou. Ruští vojáci se vzdávali; stovky ruských civilistů ve městě Sudža a jeho okolí prchaly se vším, co mohli popadnout,“ napsala CNN. „Ruský pluk, pověřený obranou této části hranice, opustil své pozice. Několik desítek vojáků bylo zajato, což vedlo prezidenta Volodymyra Zelenského, aby v pátek vyjádřil zvláštní vděčnost našim bojovníkům a jednotkám, které doplňují ‚výměnný fond‘ – tím, že vzali okupanty jako zajatce a pomohli tak osvobodit naše lidi z ruského zajetí.“

Kolona ruských posil byla ve čtvrtek večer odstraněna raketovým útokem u města Rylsk, možná proto, že Ukrajincům se podle CNN podařilo nabourat se do několika dopravních kamer, které jsou součástí ruských dálnic. Účinný elektronický boj Ukrajincům značně pomohl zamaskovat jejich plány. „Operace Kursk také ukazuje ukrajinským spojencům, že (Ukrajina) má stále energii a představivost překvapit svého nepřítele a uvést Kreml do rozpaků v době, kdy mnoho zpráv z frontové linie je pro Kyjev bezútěšných,“ uvedla americká zpravodajské stanice CNN.

Podle amerického magazínu Newsweek se pod Gerasimovem houpe židle. „Šéf ruské armády Valerij Gerasimov v pátek zjevně chyběl na mimořádném zasedání Rady bezpečnosti RF, které uspořádal prezident Vladimir Putin, což vyvolalo další otázky, protože čelí rostoucí kritice za překvapivý ukrajinský vpád do oblasti západního Kurska,“ napsal Newsweek.

Gerasimovovu nepřítomnost na schůzce Putinových hlavních spojenců zachytilo několik jednotlivců, včetně Antona Geraščenka, bývalého poradce ukrajinského ministra vnitra, který na X sdělil: „Tentokrát žádný Gerasimov. Bez zmínky o Kurské oblasti.“

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

svoboda slova

Dobrý den, jak si podle vás v otázce svobody slova vede tato vláda? Není horší než nějaký cenzor na sociálních sítích? Otázkou taky je, zda to tak není všude, nebo myslíte, že FB zavádí cenzuru na vlastní popud?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Jediný kdo ví všechno je Milouš Polák ,ale nikdo mu nevěří... , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseF.L.Hek , 11.08.2024 15:06:17

|  7 |  0

Další články z rubriky

Kočka snědená migranty novým tématem voleb v USA

10:24 Kočka snědená migranty novým tématem voleb v USA

Volební souboj v USA může být hodně těsný. Pro voliče demokratů i republikánů je nejdůležitějším tém…