Gottwald - Husák - Fendrych. Co všechno je dnes novinář schopen vymyslet, nechápe Žantovský

07.09.2024 8:13 | Komentář

TÝDEN V MÉDIÍCH Největší pozornost si v končícím týdnu zaslouží článek, který popisuje smutnou realitu, ale zato velmi kvalifikovaně, pravdivě, poctivě a empaticky. Jeho podstata je v jistém varování před paralelami, které se nabízejí při pohledu do minulosti a současnosti. Tedy o rozdělování společnosti, ve kterém byly zejména v 50. a potom i v 70. letech kabrňáci tehdy vládnoucí síly. „Podobnou rétoriku používají dnešní politici a novináři. Tady je jedna skupina, která je držitelem pravd, a druhá, která dostala nálepku nepřátel. Před tímhle autor svým článkem varuje,“ říká pro ParlamentníListy.cz Petr Žantovský.

Gottwald - Husák - Fendrych. Co všechno je dnes novinář schopen vymyslet, nechápe Žantovský
Foto: Hans Štembera
Popisek: doc. Mgr. Petr Žantovský, Ph.D., mediální analytik

Tentokrát začneme článkem, který napsal výtvarník, hudebník, básník a spisovatel Jan Paul. Vyšel pod titulkem „O kultuře boje a vnitřním nepříteli“ v Britských listech. „Ten mě velmi potěšil, i když má poněkud hořkou příchuť, neboť popisuje smutnou realitu. Ale zato velmi kvalifikovaně, pravdivě, poctivě a empaticky. Podstata článku, který považuji za nejlepší, co jsem v tomto týdnu četl, je v jistém varování před paralelami, které se nabízejí při pohledu do minulosti a současnosti. Konkrétně jde o ono slavné rozdělování společnosti, ve kterém byly zejména v padesátých letech, ale potom i v sedmdesátých letech kabrňáci tehdy vládnoucí síly. Tedy komunistická strana, která používala velmi podobnou rétoriku, jakou používají dnešní politici a novináři. A ta rétorika je plná různých bojových výrazů,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz Petr Žantovský.

Začal s tím po zahájení války na Ukrajině Petr Fiala, když prohlásil zcela bezprecedentně: ‚Jsme ve válce‘, ačkoli jsme nikomu žádnou nevyhlásili, ani nám nebyla vyhlášena. „Zakládající smlouva o NATO nás neopravňuje k jakémukoli zásahu a celý ten potenciál vržený do bojů na Ukrajině naší vládní garniturou vypovídá o její totální indolenci a neschopnosti vnímat realitu, jaká doopravdy je. Neustále se hovoří o tom, že jsme obklopení nepřáteli. Pan Paul vychází z konkrétní zkušenosti, z vyjádření zmocněnce pro strategickou komunikaci Foltýna, který hází kolem sebe nálepkami typu svině, zombíci, pedofilové a podobně. A má tím na mysli lidi, kteří zastávají jiný názor než on, vláda nebo prezident. Paulův článek je hlasem volajícího na poušti, který říká: ‚Prosím vás, vraťme se k étosu toho, co jsme chtěli v listopadu 89‘. A zcela určitě jsme si nepřáli třídní boj,“ podotýká mediální analytik.

Jedni jsou držiteli pravd, druzí dostali nálepku nepřátel

Ukazuje to například na dvou ikonických citacích. Jednak na známém Gottwaldově heslu „Kdo nejde s námi, jde proti nám“, a jednak na Husákově výroku z raně normalizačního proslovu „Nech odpadne, čo je kolísavé, nech odpadne, čo je oportunistické“. „To je vyjádřeno jinými slovy totéž. Tady je jedna skupina, která je držitelem pravd, a druhá, která dostala nálepku nepřátel. Před tímhle autor svým článkem varuje. Takových článků už byla velká řada, ale tenhle považuji za o to cennější, že ho vydaly Britské listy, o nichž víme, že nejsou vždy úplně nejkorektnější a někdy mají docela radikální mluvu. Zejména když se to týká událostí v Gaze a vztahu k Izraeli, tak z toho čouhá bojovnost docela silně. Proto mě o to víc potěšilo, že hlas rozumu zní právě z tohoto místa. Každému doporučuji k přečtení, neboť je tam shrnuto to podstatné velmi jednoduchým, srozumitelným a pravdivým způsobem,“ upozorňuje Petr Žantovský.

Pravý opak tohoto způsobu psaní a myšlení předvádí jako obvykle Martin Fendrych v komentáři pod titulkem „Fialova vláda dělá jen málo proto, aby z nás brzy nebylo Durynsko“ na Aktuálně.cz. „Proč Durynsko, je jasné. V Durynsku a v Sasku velice silně uspěla v nedávných volbách Alternativa pro Německo – AfD. To vyděsilo všechny ty takzvané liberály a v podstatě levicové progresivisty typu Martina Fendrycha, poněvadž ten úspěch nečekali. Ačkoli rozumní lidé, kteří sledují vývoj v Evropě, v Evropské unii i v Německu samotném, něco podobného očekávat museli. Vždyť těch chyb, které se navršily pod vedením socialistů a zelených v současném Německu, a koneckonců podobných chyb je i ve vedení Evropské unie tolik, že si vynucují nějakou radikálnější odezvu z druhého názorového pólu,“ má jasno mediální odborník.

Jejich názor je jediný možný, každý jiný je nepřátelský

Fascinuje ho nejenom to, že Fendrych jako zkušený novinář a předtím politik, když byl náměstkem ministra vnitra Jana Rumla, vůbec může vypustit tak naivní slova a věty ze svých počítačových úst. „Peskuje tam naši vládu, konkrétně zástupce té sto osmičky, že vyjadřují nespokojenost s tím, jak se nezdařila Ivanu Bartošovi digitalizace stavebního řízení. Přitom on se Bartoše zastává, protože se mu jeví, že spojenectví s Piráty je jediná hráz proti tomu, aby u nás začaly vítězit podobné myšlenkové proudy jako v Durynsku a v Sasku. Konkrétně mluví o SPD, o ANO, o PRO a o dalších subjektech, které považuje za podobně nebezpečné. Obzvláště se rozhořčuje nad tím, jak se v poslední době vyjadřuje silné a voličsky preferované hnutí ANO o tématech typu migrace, typu Green Deal či typu budoucnosti toho evropského soustátí,“ říká pro ParlamentníListy.cz Petr Žantovský.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Jiří Hroník

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Antisemitismus a radikálové

Zdravím vás, můžete mi ukázat za poslední roky nějaké volby, v nichž neposílili populisté, radikálové a často i politici s antisemitistickými názory? Přemýšlel jste, proč tomu tak je, a jak tomu čelit? Máte dojem, že to třeba u nás tato vláda dělá? Já z ní mám někdy (spíš často) opačný dojem a přijd...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Stav společenský a politický , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseMirioslava , 07.09.2024 9:54:14
"Je to bída na tom světě kam se noha šine. Jen co přejdeš jedny hory, hned jsou tam zas jiné" . (KHB). Ten stav politický a společenský je u nás opravdu deprimující, a stále trvá. Společnost je rozdělená, lidé, v co již něco podobného sami zažili, to připomínají a varují, jiní ztrácejí paměť - a ti, co to nezažili, jsou ovlivňováni a manipulováni médii, zkorumpovanými a bezpáteřními novináři, prolhanými politiky. A ti si vinou sto osmičky v PS myslí, že si mohou dovolit co se jim zamane. A senát? Než takový jednobarevný jako je nyní, to raději nic. Popírá tím vlastní opodstatnění. A volby do PS jsou daleko, přes rok, a v dnešní nepříznivé době době je to velmi dlouhá doba. Dá se ještě hodně pokazit - a občany zmanipulovat. Zářijové volby ukážou, jak stání propaganda pracuje, a jak se jí ještě stále daří. Naděje na zlepšení sice existuje, ale "dodělávající kobyla .kope"...(přísloví). Těm, co se tam silou mocí drží, jde to tiž o moc. O jejich vliv vlastní MOC, a plná korýtka. ze státního. A hlavně se potřebují vděčit Bruselu. A to jsou všechno "prachy", a ty jsou jak známo až na prvním místě. Díky, pane Žantovský za Váš článek.

|  9 |  0

Další články z rubriky

Trumpův atentátník za 67,50 Kč nabízí knihu o zabití Putina

13:09 Trumpův atentátník za 67,50 Kč nabízí knihu o zabití Putina

Rádoby atentátník na Donalda Trumpa je dokonce spisovatel. Na Amazonu se za 67,50 Kč prodává jeho kn…