Hlásili jsme se do štábu ODS. Takto jsme dopadli

22.09.2024 9:13 | Reportáž

„Je nám to velmi líto, ale vaší žádosti o akreditaci bohužel nemůžeme vyhovět z důvodu naplněné kapacity prostor,“ napsal mluvčí Občanské demokratické strany Robert Skyva ParlamentnímListům.cz poté, co zažádaly o akreditaci na sledování výsledků voleb s „modrými ptáky“. A tohle se dělo dál.

Hlásili jsme se do štábu ODS. Takto jsme dopadli
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Centrála ODS v Praze

Anketa

Kdo je budoucností ODS?

hlasovalo: 389 lidí

„Chci zdůraznit, že sněmovní opozice dnes používá cenzuru jako prostor uměle vytvořeného bojiště. Myslím si, že nikdo nemůže myslet vážně, že by demokratická, jasně prozápadně orientovaná vláda pana premiéra Fialy, jíž jsem součástí, myslela na cokoliv s cenzurou,“ řekl v únoru 2023 provládnímu plátku Forum24 ministr kultury Martin Baxa (ODS).

Přesto, že mají politici největší vládní strany plnou pusu plurality médií, s praxí se tato „orální prohlášení“ neshodují. Přečtěte si, co se stalo ParlamentnímListům.cz, když přišly do centrály ODS sledovat vyhlašování výsledků krajských a prvního kola senátních voleb.

Pozvánka od „modrých ptáků“

Ostatně na Wikipedii lze pod pojmem cenzura najít i toto: „Moderní cenzura – účelová, manipulativní selekce informací a informačních zdrojů, stranická a zájmová interpretace…“

Na redakční mail ParlamentníchListů.cz přišla od tiskového mluvčího ODS Roberta Skyvy před více než týdnem pozvánka ke sledování výsledků krajských a senátních voleb ve volebním štábu ODS za účasti představitelů vedení strany i některých kandidátek a kandidátů. Novináři se měli akreditovat do 19. září. Reportér ParlamentníchListů.cz požádal o akreditaci tři dny před vypršením termínu.

A v páteční podvečer, tedy několik hodin před akcí, přišlo od Skyvy toto: „Děkujeme za váš e-mail i zájem o sledování výsledků krajských a senátních voleb ve štábu ODS. Je nám to velmi líto, ale vaší žádosti o akreditaci bohužel nemůžeme vyhovět z důvodu naplněné kapacity prostor. Průběh tiskové konference k výsledkům voleb bude nicméně možné sledovat živě na sociálních sítích ODS. Děkujeme za pochopení.“

Reportér ParlamentníchListů.cz, jelikož není stále připojen na „centrální mozek lidstva“ a zprávu si nepřečetl, což bere jako své profesionální selhání, se na akci vydal.

Jako z Farmy zvířat

Pražská centrála ODS sídlí v Truhlářské ulici nedaleko obchodního domu Kotva. Před vstupem postával obligátní hrozen fotografů vyčkávajících na příjezd modroptáčnických celebrit.

Když reportér PL vstoupil dovnitř, recepční, blonďatá starší dáma obličejem podobná lišce obecné, mu zopakovala: „Dovnitř nemůžete, akreditaci jste nedostal, přišlo vám to mailem, máme naplněné kapacity.“ U vstupu do útrob ódéesácké centrály postával chlapík podoben gorile nížinné, takže reportér paní jen slíbil, že si to stejně přečte v ParlamentníchListech.cz, a odešel. Protože kolem Truhlářské byla zaparkována auta mnoha médií, v hlavě se mu otevřela kniha Farma zvířat od George Orwella a pomyslel na legendární větu: „Všechna zvířata jsou si rovna, ale některá jsou si rovnější.“ Jak víme, tak na Orwellově farmě postupně převzala moc prasata.

Také si vzpomněl na jednu anketu ohledně eurovoleb a téměř nekritický a nekompromisně líčený obdiv vlády kamarádem Martinem. „Komunikují blbě, to je pravda. Ale jinak je to úplně nejlepší vláda za poslední desítky let,“ sdělil mimo jiné.

A do třetice všeho zlého vzpomněl na podobnou zkušenost z voleb. Takřka přes kopírák stejně se totiž k reportérovi ParlamentníchListů.cz zachovalo hnutí Starostové a nezávislí (STAN) v roce 2021 při sledování voleb do Poslanecké sněmovny. Od tehdejšího mluvčího STAN Tomáše Pergla přišel mail: „Bohužel jsme nuceni z kapacitních důvodů prostor akreditovat pouze omezený počet novinářů. Chtěl bych vám proto, byť opravdu nerad, oznámit, že vaší žádosti o akreditaci bohužel nevyhovíme.“

Tímto reportér ParlamentníchListů.cz přímo z ulice plní slib daný paní podobné lišce a trochu se mu ulevilo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

MUDr. Zdeněk Hřib byl položen dotaz

Můžete se k tomu vyjádřit?

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Vydirani-Urednik-popsal-co-provadel-Pirat-Hrib-kvuli-milionovym-fakturam-761522 Nemáte dojem, že je to na rezignaci? A jestli je to křivé obvinění, tak se přeci můžete bránit soudně, když tak neučiníte, tak je to podle mě důkaz, že je to pravda

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Další články z rubriky

Hlásili jsme se do štábu ODS. Takto jsme dopadli

9:13 Hlásili jsme se do štábu ODS. Takto jsme dopadli

„Je nám to velmi líto, ale vaší žádosti o akreditaci bohužel nemůžeme vyhovět z důvodu naplněné kapa…