Hněv a údiv. Pomoc jen 2000 Kč: Přes noc se vyvalily věci

02.08.2022 8:11 | Ze sítí

Zpráva tvrdící, že vláda bude pravděpodobně kompenzovat jen zvýšené náklady na elektřinu a domácnosti napojené na dálkové vytápění anebo ty topící plynem budou mít dost možná smůlu, se setkává se silnými reakcemi. „Poraď si sám. Exekutoři pomalu otevírají šampus,“ komentuje „pomoc“ vlády exmistr Havlíček. Podle bývalého ministra financí Miroslava Kalouska si však opoziční poslanci také naběhli na vidle. „Podepsali vládě ‚bianco šek‘,“ vpálil poslancům a připomenul jim, co provedli. Ozývají se už povzdechy: „Kde se ty peníze pořád ztrácejí?“

Hněv a údiv. Pomoc jen 2000 Kč: Přes noc se vyvalily věci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Fiala

Anketa

Bojíte se, že kvůli globálnímu oteplení masivně vyhoří naše lesy?

4%
94%
hlasovalo: 3870 lidí
Přestože premiér Petr Fiala (ODS) opakovaně přislíbil svým spoluobčanům, že vláda nikoho nenechá padnout a že lidem pomůže s rostoucími cenami energií a ministr průmyslu a obchodu za STAN Jozef Síkela sliboval domácnostem velké úspory za energie prostřednictvím takzvaného úsporného tarifu, má být podle informací Hospodářských novin pomoc občanům ve skutečnosti mnohem štědřejší.

„Ve čtvrtek a pátek nám zástupci ministerstva průmyslu jasně řekli, že na podporu letos půjde jen asi deset miliard korun, a to pravděpodobně jen pro elektřinu a plošně. Pokud to tedy vydělíme odběrnými místy, vychází to na nějaké dva až dva a půl tisíce na jednoho,“ řekl HN dobře informovaný zdroj s tím, že se nastavení může změnit ještě na jednání vlády.  

Tutéž informaci listu potvrdil i další nezávislý zdroj, ale pouze pod podmínkou anonymity.

Mluvčí ministerstva průmyslu Vojtěch Srnka k tomu deníku řekl, že jde jen o jednu ze zvažovaných variant a ještě nebylo definitivně rozhodnuto. A jedním dechem dodal, že elektřinu využívá naprosto každá česká domácnost, takže by se sleva dostala i k lidem, kteří topí kupříkladu uhlím.

Síkelův předchůdce na Ministerstvu průmyslu a obchodu a poslanec za ANO Karel Havlíček tak shrnuje, že letos holt lidé s podporou „brutálně drahé energie“ počítat nemají. „Nerad říkám, říkal jsem to... ale co jiného můžu dodat? Zde černé na bílém,“ poznamenal.

„Ministr průmyslu to totiž nepovažuje za důležité. Takže šmitec. Poraď si sám. Exekutoři pomalu otevírají šampus,“ pustil se Havlíček do svého nástupce.

Současná politická kultura se tak i společně s formou vytápění podle Havlíčka vrací zpět do 90. let a hlavním problémem je, že lidé dosud tápou, jak se mají připravit na příchod zimy.

Svou kritiku kabinetu připomenul i exministr financí Miroslav Kalousek, jenž již dříve před podporou úsporného tarifu poslancům ve Sněmovně zaslal varování, že nemají jisté, jak odklepnuté peníze vláda použije. „Přes mimořádnou situaci bych jako poslanec měl velký problém zákon podpořit v této formě,“ varoval poslance před několika týdny s tím, že podepisují vládě „bianco šek“ na 66 miliard, přestože nevěděli, jak bude příspěvek vypadat a komu bude vyplácen.

„Nechci to kritizovat. Netvrdím, že je to špatně. Jenom zdravím všechny poslance a senátory, kteří podepsali vládě ‚bianco šek‘ na 66 miliard a teď jsou ze hry i se svými voliči. Tohle se mělo diskutovat v Parlamentu, on má být suverénem takových rozhodnutí,“ vpálil teď poslancům za to, že neváhali vládě přihodit horentní sumu bez toho, aby věděli, jak přesně s ní naloží.

Kritika tak dopadá jak na koaliční, tak i na opoziční poslance, jelikož i oni pomoc s energiemi přenechali k řešení vládě a jen jí de facto „odklepli“ peníze, které chtěla. „I když pomoc vlády je pomalá a nedostatečná, je to aspoň něco,“ zmínil se například šéf SPD Tomio Okamura při schvalování úsporného tarifu v polovině července, ačkoliv zřejmě netušil, jaká bude jeho výsledná podoba.

Přestože Okamura návrh označil za „paskvil“, nakonec jej podpořil a stejně tak jej i přes výhrady podpořil zbytek opozice. Pro zákon nakonec hlasovalo všech 115 přítomných poslanců.

Ve vládě je naopak cítit klid. Ač se proslýchá, že na každého občana vyjde pomoc ve výši asi jen dva až dva a půl tisíce korun, ministr vnitra a šéf starostů Vít Rakušan stále tvrdí, že rodiny díky úspornému tarifu ušetří až 16 tisíc korun.

Pocity mnohých tak asi nejlépe shrnul akcionář ČEZu Michal Šnobr. „Vy tomu ještě někdo rozumíte?“ nechápe kroky Fialovy vlády.

Údiv neskrývá ani ekonom Lukáš Kovanda, který se po zjištění novinářů o možném zeštíhlení vládní pomoci táže: „Kde se ty peníze pořád ztrácejí?“

Podle Kovandy je tak omezení vládní pomoci akorát dalším důvodem pro odstoupení od nápadu na daň z mimořádných zisků.

Dodává, že vláda tak nakonec „letos domácnostem s drahými energiemi prakticky nepomůže“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Migranti a infekční choroby. „Vláda se to snaží bagatelizovat.“ Profesor Beran varuje

22:15 Migranti a infekční choroby. „Vláda se to snaží bagatelizovat.“ Profesor Beran varuje

Výskyt černého kašle v ČR dosáhl svého dlouholetého maxima. Vedle zvýšeného výskytu černého kašle se…