Hrdina Kličko? Už ne. „Spadlo díky němu víc památek než kvůli Rusům.“

01.08.2024 12:17 | Monitoring

Zastánce ukrajinské nezávislosti na Rusku Vitalij Kličko je starostou hlavního města Ukrajiny již deset let. A zdá se, že jeho politika se začíná lidem pomalu zajídat. Sílí totiž hlasy, že málo chrání historické budovy v Kyjevě, jde příliš na ruku developerům a ještě se ani za mák nestará o kyjevské metro, kterým prosakuje voda. Mimochodem dosavadní ředitel kyjevského metra byl zbaven funkce pro nezákonné obohacování. Kličko se však podobným nařčením tvrdě brání.

Hrdina Kličko? Už ne. „Spadlo díky němu víc památek než kvůli Rusům.“
Foto: Repro Youtube
Popisek: Starosta Kyjeva - Vitalij Kličko

Většina světa vnímá Vasilije Klička jako slavného boxera a mistra světa v tomto sportu. Po ukončení kariéry mu tehdejší prezident organizace WBC (Světové boxerské rady) José Sulaimán udělil status čestného šampióna, což znamená, že v případě návratu do ringu by se mohl o tento titul ihned utkat.

Pro obyvatele Kyjeva je ale starostou města, který se ve své funkci za deset let působení moc nepředvedl. V tomto duchu se o Kličkovi rozepsal server Politico.

Ukrajinci totiž vidí, jak je srovnána se zemí jedna z historických budov města Kyjeva, jedna z historických vil, kterou se svými těly pokusili ochránit místní aktivisté. Postavili se buldozeru, ale neuspěli. A teď říkají, že čelili těžkým zbraním. Dřevěná deska vedle ruin, kde kdysi stávala klasická fasáda hořčicové barvy, hlásá: „Tato budova byla zničena z iniciativy Vitalije Klička.“ Jde o vilu Zelenských, ale server Politico tady upozorňuje, že nejde o předky současného prezidenta. Jde jen o nečekanou shodu jmen.

Velká část stížností vůči Kličkovi se týká toho, že není schopen čelit developerům. Kyjevané navíc Klička viní z problémů spojených s metrem v hlavním městě. To praská a starosta by s tím podle jejich názoru měl něco dělat.

„Starosta je ředitelem města, jeho vrcholným manažerem. Za vše, co se ve firmě děje, je vždy zodpovědný vrcholový manažer. Kličko nesdílí odpovědnost za to, co se děje v jeho městě,“ řekl serveru Politico kyjevský aktivista Dmytro Perov, který proti demolici historických budov bojuje už více než osm let.

Začátkem tohoto roku musely kyjevské úřady uzavřít šest stanic metra, které spojovaly jednu z nejlidnatějších čtvrtí se zbytkem města poté, co se v tunelech objevily trhliny, z nichž se uvolnila spodní voda. Ukrajinští novináři navíc zjistili, že šéf kyjevského metra, mimo jiné také člen Kličkovy politické strany,nezákonně obohacoval své konto. Po tomto zjištění byl ze své pozice odvolán.

Úřadující ředitel, který převzal vedení, byl minulý týden uvalen do domácího vězení pro podezření z profesní nedbalosti. Tunely byly dobře postavené, ale nedbalost v průběhu posledních 10 let vedla k trhlinám, uvedli kyjevští žalobci.

Stávající městská rada však tvrdí, že chyby při výstavbě metra jsou na vrub rady města, která v Kyjevě vládla ještě před Kličkem. Současné vedení města se prý snaží situaci napravit.

Kličko si to navíc nenechal líbit a po boxersku se rozhodl vrátit úder.

V prvé řadě odmítl, že by šel na ruku developerům a magnátům, a pokud to o něm někdo tvrdí, tak se mu podle Klička snaží jen politicky mstít. Někdo už v Kyjevě vyhlíží příští volby, a tak na něj útočí, i když je nad slunce jasnější, že by se teď země měla ubránit ruským agresorům a teprve potom myslet na volby.

Sám o sobě tvrdí, že on je ten, kdo je přitlačen k provazům a nemá žádný legální prostor pro manévrování v oblasti další výstavby.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Korupce

Takových, co slibovali, jak zatočí s korupcí tu už bylo. V čem spočívá ten váš plán, jak s ní skoncovat? A za dobu, co jste ve sněmovně, předložili jste nějaký návrh, který by korupci zabránil? Jaký? Protože jak píšete, dochází k ní pořád

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Kličko je mafián.Tam je namočený v něčem každý. Připomíná mi to vládu ČR, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusehunterman , 01.08.2024 12:48:58
A nejen to, celá správa EU jede v kauzách jako hrom a nic se neděje. Už je to vlastně standard. Kam se hrabou komunisti za totáče, ti byli svatí v porovnáním s touhle pseudodemokratickou lůzou.

|  8 |  0

Další články z rubriky

Přijde iniciativa na mír na Ukrajině, řekl Orbán. Podkopl Green Deal

19:40 Přijde iniciativa na mír na Ukrajině, řekl Orbán. Podkopl Green Deal

V uplynulých dnech maďarský premiér Viktor Orbán vystoupil na výročním fóru v Kötcse a na Abrossetti…