Hrozí vláda ANO a Stačilo, varuje Vondráček

30.09.2024 16:31 | Monitoring

Předseda Svobodných, Libor Vondráček, se tvrdě vyjádřil k letošním krajským a senátním volbám a varoval před možným návratem vlády ANO a dalších populistických sil v nadcházejících sněmovních volbách. Ve svém komentáři upozorňuje na rostoucí znechucení veřejnosti vůči současné vládě Petra Fialy a jeho ODS, což se podle něj odráží i v aktuálních volebních výsledcích.

Hrozí vláda ANO a Stačilo, varuje Vondráček
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Svobodných Libor Vondráček

„ANO a ČSSD získaly 9 senátorů! V Chomutově málem vyhrál komunista,“ zhodnotil Vondráček s alarmujícím podtónem a dodal: „Při pohledu na krajské a senátní volby reálně za rok hrozí vláda ANO a 'Stačilo'.“ Tím poukazuje na možný posun voličů směrem k protestním stranám a na rostoucí frustraci z politického směřování země. Vondráček otevřeně kritizuje premiéra Fialu za to, že se i přes tyto výsledky na tiskové konferenci usmíval. Navíc jej označil za největšího ničitele důvěryhodnosti pravicové politiky v Česku od roku 1989.
 

Anketa

Jakou školní známkou zatím hodnotíte prezidenta Petra Pavla?

0%
3%
0%
1%
10%
hlasovalo: 3226 lidí
Podle Vondráčka voliči kvůli neúspěchu současné vlády zapomínají na chyby minulosti a výsledky voleb odrážejí hlubokou nespokojenost s vládnutím současné koalice. „Lidé kvůli tragickému vládnutí současné vlády již téměř zapomenuli na to, jak špatné bylo to, co tu bylo předtím,“ varuje Vondráček. Zmiňuje například neúspěch takového senátora, jakým byl Hynek Hanza, který hlasoval proti vládnímu daňovému balíčku a dalším nepopulárním opatřením, ale přesto mandát neobhájil.
 
Vondráček se také pozastavuje nad vnitrostranickou krizí ODS, kdy předseda vlády Fiala odvolal Ivana Bartoše z vlády před druhým kolem senátních voleb. „Premiér Fiala zaříznutím Bartoše možná zabránil fiasku ve druhém kole, jenže jeho klub obhajoval 14 mandátů, a i přesto jich získal jen 7,“ dodává Vondráček a označuje úsměvy na tiskovce ODS za „zvláštní“.
 
Kritika nekončí u samotných volebních výsledků. Vondráček otevřeně zpochybňuje důvěryhodnost vedení ODS a dalších stran vládní koalice. „Jejich úsměvům nejde věřit stejně jako jejich slibům z roku 2021, ze kterých současná vláda nesplnila snad nic,“ píše předseda Svobodných. Zmiňuje také výrok předsedy Senátu Miloše Vystrčila, který chybně uvedl počet kandidátů nominovaných ODS, STAN, TOP 09 a KDU-ČSL. „Vystrčil tvrdil, že kandidátů je 59, ale ve skutečnosti jich je jen 55. To je dost velká odchylka na to, že byl učitelem matematiky.“
 
Podle Vondráčka výsledek letošních voleb zanechává smíšené pocity a sněmovní volby v příštím roce mohou dopadnout nepředvídatelně. Jedno je ale podle něj jasné: „Tiskovka ODS mi ale dala jednu jistotu. Ani další prohrané volby u nich nic zásadního nezmění! Dál půjdou progresivním směrem SPOLU.“
 
Vondráček zakončil svůj komentář slovy, že současná vláda si neuvědomuje, jaké škody svou politikou způsobila, a že i v dalších volbách bude ODS pokračovat v kurzu, který podle něj nevede k obnově důvěry mezi voliči.
 

Mgr. Libor Vondráček

  • Svobodní
  • předseda Svobodných
  • mimo zastupitelskou funkci
 
 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Výborný

Mgr. et Mgr. Jakub Michálek byl položen dotaz

důkazy

Máte nějaké důkazy pro vaše tvrzení, že za odvoláním Bartoše stojí tlak na premiéra ze strany některých členů ODS, které jste jmenoval, např. Skopečka, Stanjury atd.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 66 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

VONDRÁČEK., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseJokop , 30.09.2024 17:07:09
TEN UBOHÝ SPOLEK JMÉNEM SVOBODNÍ POŘÁD KANDIDUJÍ A NIKAM SE NEPROBOJUJÍ S TÍM MIZERNÝM VOLEBNÍM VÝSLEDKEM 0,5%. NÝMAND CO BY CHTĚL VLÁDNOUT A NIKDO JE NEVOLÍ. KECY ....... KTERÝ NEPOCHOPIL DEMOKRATICKÉ VOLBY.

|  11 |  0

Další články z rubriky

Mašina Fiala, jásal poradce po Partii. „Franto, už to nefunguje“

20:42 Mašina Fiala, jásal poradce po Partii. „Franto, už to nefunguje“

Petr Fiala jel v Partii jak mašina, jásal nad výkonem premiéra v nedělní debatě bez oponentů Františ…