Jak zamávala koronakrize s vyhlášeným hotelem, který hostil Klause, Zemana, Paroubka, zahraniční celebrity a další smetánku? Tady jsou slova jeho hoteliéra

15.12.2020 21:21 | Zprávy

PŘÍBĚH Otevřeli jsme nedávno a už se píše o tom, že nás v pátek opět zavřou. V dnešní době nic není jisté. Takto se nad obrovskou nejistotou a nemožností plánovat pozastavuje provozovatel politiky hojně navštěvovaného hotelu Chateau Kotěra Robert Chejn. Právě zažívá poslední dny hodně těžkého "koronaroku" a sčítá ztráty.

Jak zamávala koronakrize s vyhlášeným hotelem, který hostil Klause, Zemana, Paroubka, zahraniční celebrity a další smetánku? Tady jsou slova jeho hoteliéra
Foto: Archiv RCh
Popisek: Hotel Chateau Kotěra u Kolína

"Měli jsme dobře našláplou sezónu, tenhle rok mohl být zajímavý obrat. A pak začala chodit jedna jobovka za druhou. V létě jsme se z krize dostali, ale hned nás zase zavřeli. Ta nejistota je nejhorší. Třeba přijdou ještě další vlny a všechno se bude opakovat. Nikdo nic neví," podotýká hoteliér Robert Chejn. Provozuje ve Středočeském kraji vyhlášený hotel s restaurací Chateau Kotěra a letošní "koronarok" pro něj byl v podnikání jako "cesta zaminovaným polem". Navíc, ješte nekončí.

Nejistota je strašná

Hotel Chateau Kotěra stojí uprostřed parku ve vesnici Ratboř nedaleko Kolína. Vždy byl oblíbenou destinací pro podnikové večírky anebo výletníky, co mají rádi zajímavou architekturu, dobré jídlo a pití. Letos je kvůli koronavirovým nařízením vlády kromě léta skoro prázdný, jakož i všechny podobné provozy. "Jsme specifický podnik. Pořádáme hodně soukromých akcí. V létě se tady konají svatby, na jaře a na podzim firemní školení a schůze. A letos tyto akce klienti hromadně rušili. Nevědělo se, co bude. Nadvakrát nás zavřeli úplně a teď zase," říká Chejn.


Robert Chejn.

Zvažoval, jestli zhruba desítce zaměstnancům nedat výpověď a poslat je na pracák, ale pak u něj zvítězilo sociální cítění: "Když máte nulové příjmy, přemýšlíte všelijak. Třeba kuchaře a číšníka mám v podniku už deset let. Stali jsme se vlastně už takovým rodinným podnikem. Máme výborné vztahy, máme se rádi. U ostatního personálu jsem roztrhal už podepsané výpovědi po dvou dnech, když jsem se dozvěděl, že nějaké kompenzace od státu přeci jen přijdou. U nás totiž rozvoz jídla moc nefunguje. Jsme mimo velká města, skoro samota a na vesnicích si lidé doma vaří. I přesto jsme se snažili nějaký model dovážky jídel vymyslet, ale hlavně proto, aby lidé nevypadli z koloběhu a doma se nezbláznili."

Jak říká Chejn, "otevřené mezidobí" v létě je ochránilo před nejhorším. Lidé se znovu nadechli a začali jezdit na výlety alespoň po Česku, takže měli slušně obsazeno. Ani jednou se jim nestalo, že by je trasovala hygiena kvůli tomu, že by u nich bydlel host pozitivní na Covid-19. "Když už jsem si říkal, že bude líp a opět u nás začali objednávat večírky či malé akce, přišla druhá vlna a šlus. Z letního výdělku jsme zaplatili dluhy z jara a teď uvidíme, ale moc dobře to nevypadá," dodává.

Hotel už provozuje šestnáct let, takže zažil i slabší sezóny a doteď si zachoval pozitivní mysl. Nyní to ale začíná trochu haprovat: "Doufám, že klientelu, co k nám ráda jezdí, máme a rok takovýchto zmatků ji neodradí. Až nás úplně otevřou bez jakýchkoliv omezení a dovolí nám dělat naši práci, dost si oddechnu. Teď ale nikdo neví, co bude. A my potřebujeme tu dobu nejistoty přečkat. Poplatit elektriku, splátky provozních úvěrů a hlavně nemuset propouštět. Využívám program antivirus - při první vlně jsme dostali osmdesát procent na platy zaměstnanců - a začínám sahat do vlastních úspor, ale překlenovací úvěr si vzít nechci, protože nevím, co bude.".

Kromě hotelu Robert Chejn a Josef Maršálek, který téměř 9 let pracoval na vedoucí pozici cukrářského oddělení Harrod’s v Londýně, a teď působí v Chateau Kotěra, spolu vymýšlejí delikatesy, které přinesou flér poctivé restaurace k vám domů a nabudí váš mlsný jazýček. Tyto dvě legendy dala dohromady právě láska k dokonalému a kvalitnímu jídlu, a proto založily značku Fat Brothers, která nabízí nevídané slané i sladké delikatesy ve skle, které si můžete odnést domů. S minimem úsilí si díky nim připravíte doma během chvilky vynikající dezert nebo perfektní dárek pro přátele či blízké, holdující dobrému jídlu. To jsou směsi na pečení Fat Brothers v dárkových sklenicích, ke kterým následně stačí přidat 1-3 ingredience, dobře promíchat a za chvilku máte hotový vynikající dezert nebo chutný chléb. Abychom pana Chejna a jeho zaměstnance v těžké době podpořili, můžete se podívat na jeho nabídku zde.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Jan Rychetský

Připouštíte, že jste řadu ministerstev zřídili jako trafiku?

Nebo jak vysvětlíte, že teď tleskáte slučování ministerstev? Proč jste tedy zřizovali nové a proč jste neslučovali hned po volbách? Já teda nevím, ale v poslední době přestávám politice ODS rozumět. Měníte názory jak ponožky

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vyhnal jsem Zaorálka, chlubil se student. Jenže je to jinak

9:53 Vyhnal jsem Zaorálka, chlubil se student. Jenže je to jinak

Hajzle proruský, ulevil si vítězně uživatel sítě X, když informoval, že Filozofická fakulta Univerzi…