Jdete si na radnici změnit pohlaví. To bylo moc i na Macrona. Ale se zlou se potázal

19.06.2024 22:22 | Zprávy

Francouzský prezident Emmanuel Macron čelí obvinění z transfobie poté, co kritizoval manifest nové levicové koalice, která navrhuje možnost změny pohlaví na radnici. Kritici obvinili Macrona z využívání transfobie k politickým útokům na oponenty a zneužívání menšin v boji o moc. Proti jeho vyjádření vystoupil i poslanec Macronovy vlastní strany.

Jdete si na radnici změnit pohlaví. To bylo moc i na Macrona. Ale se zlou se potázal
Foto: Repro Youtube
Popisek: Francouzský prezident, Emmanuel Macron

Před červencovými volbami, které předčasně vyhlásil francouzský prezident Emmanuel Macron po nepříznivém výsledku voleb do Evropského parlamentu, se proti Macronovi sjednotily levicové strany – Zelení (Les Verts, LV), Socialistická strana (Parti socialiste, PS), Komunistická strana Francie (Parti comuniste francais, PCF) a Nepoddajná Francie (La France insoumise, LFI) v čele s Jean-Lukem Mélenchonem.

Do voleb půjde koalice pod názvem Nová lidová fronta. Volby by se měly konat ve dvou kolech 30. června a 7. července. Voleno bude 577 členů Národního sdružení.

Macron během návštěvy západní Francie vyjádřil svou důvěru ve francouzské občany a zpochybnil předvolební návrhy jak krajní pravice, tak nové levicové koalice. U levicové koalice zejména kritizoval jejich návrh na možnost změny pohlaví na radnici, informuje server France 24.

„Dobře vidí, co se jim nabízí. RN a její spojenci nabízejí věci, které mohou lidi potěšit, ale nakonec se bavíme o 100 miliardách eur ročně. A na druhé straně, u extrémní levice je to čtyřikrát horší – už není sekularita, vrátí se k imigračnímu zákonu a jsou tam věci, které jsou naprosto fraškovité, jako je změna pohlaví na radnici,“ uvedl prezident.

Macronovy komentáře vyvolaly znepokojení i v jeho vlastní straně Renesance, kde poslanec Clément Beaune odmítl stigmatizaci LGBT lidí. „Pro trans lidi, pro LGBT lidi, pro všechny... musíme odmítnout jakoukoli stigmatizaci v politickém diskurzu a prosazovat práva,“ uvedl na svém účtu sociální sítě X.

Julia Torletová z nevládní organizace SOS Homophobie obvinila Macrona z využívání transfobie k politickým útokům na oponenty a označila tuto strategii za snahu využít menšiny v boji o moc.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Kratochvílová

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jana Černochová byl položen dotaz

Paní ministryně

Dobrý den, paní ministryně, nezlobte se, že k vám budu upřímný, ale nemyslíte, že vám ta funkce ministryně až moc stoupla do hlavy, a že si spory s Řehkou jen škodíte? Já moc nechápu, proč by nemohl mít oficiální profil na sociální síti, vždyť čím lepší komunikace, tím jen líp nebo z čeho máte strac...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zrušte rodinu, je neefektivní, máme čísla.“ Levičákům přišla odpověď

4:44 „Zrušte rodinu, je neefektivní, máme čísla.“ Levičákům přišla odpověď

Nick Srnicek je levicový myslitel, stejně jako jeho družka Helen Hester. Oba zavrhují koncept tradič…