Podle tohoto nařízení může 100 gramů chleba obsahovat až 4 gramy prášku z larev moučného červa, což znamená, že každý krajíc chleba může být obohacen o 4 % hmyzího proteinu. Červíci jsou navíc ošetřeni UV zářením, což prý zvyšuje obsah vitaminu D3. „Má být uváděn na trh jako potravinová složka v řadě potravinářských výrobků pro širokou populaci,“ píše k tomu Evropská komise na svém serveru.
„Je libo červíka?“ ptá se europoslanec za SPD Ivan David.
Mouční červi, latinsky Tenebrio molitor, se stanou nedílnou součástí naší stravy. Larvy se nejprve suší, melou na prášek a poté ošetřují UV světlem, aby se zvýšil obsah vitaminu D3. EU si dala záležet na tom, aby vše bylo řádně označeno. Na obalu výrobku najdete sdělení: „Obsahuje vitamin D vyrobený UV ošetřením“ a samozřejmě i informaci o tom, že výrobek obsahuje prášek z moučných červů.
„Nařízení o nových potravinách se týká pouze schválení produktu na základě přísného vědeckého posouzení provedeného Evropským úřadem pro bezpečnost potravin (EFSA). Úřad na základě dostupných vědeckých důkazů ověřuje, že potravina nepředstavuje bezpečnostní riziko pro lidské zdraví,“ ubezpečuje Evropská komise.
Europoslanec David podotýká, že Evropská komise sice ujišťuje, jak bezpečnost přísad pečlivě zkoumá, ale pochybovačné názory zaznívají celkem hlasitě. Nařízení totiž také upozorňuje, že přidávaný prášek z rozemletého hmyzu může způsobit alergické reakce u lidí, kteří jsou alergičtí na korýše nebo na roztoče. Takže pokud vám po snědení chleba naskočí vyrážka, možná jste právě objevili svou novou alergii na červy.
Jedná se o první hmyzí doplněk do potravin? „Na jídelníček se již dostala řada hmyzu, jako je červec moučný, saranče stěhovavé, cvrček domácí, červec moučný a částečně odtučněný prášek získaný z celého Acheta domesticus (cvrček domácí),“ vyjmenovává Komise další druhy hmyzu, které už jsou na trhu s potravinami povoleny. A nejsou poslední. Komise přiznává, že má na stole další žádosti o povolení uvést další druhy hmyzu na jídelní stůl obyvatelů EU. „V současné době existuje pět žádostí o hmyz určený k prodeji v různých formách, které podléhají hodnocení bezpečnosti ze strany EFSA,“ dodává Komise. Evropská komise.
Nařízení o nových potravinách podle Komise pomůže potravinářům. „Nařízení o nových potravinách pomáhá potravinářským podnikům uvádět inovativní potraviny na trh EU a zároveň zaručuje jejich bezpečnost a týká se všech potravin, které se před 15. květnem 1997 ve významné míře v EU nekonzumovaly,“ píše Komise.
Hmyz jako potrava je uváděn jako klíčový pro výzvy 21. století. „Hmyz jako potrava se jeví jako obzvláště relevantní řešení ve 21. století kvůli rostoucí ceně živočišných bílkovin, nedostatku potravin, tlakům na životní prostředí, růstu populace a rostoucí poptávce po bílkovinách mezi středními třídami. Je tedy třeba najít alternativní řešení pro konvenční hospodářská zvířata. Konzumace hmyzu tedy pozitivně přispívá k životnímu prostředí, zdraví a živobytí,“ vychvaluje si Evropská komise zavedení hmyzu na jídelníček Evropanů.
Klíčovým přínosem „chovu hmyzu“ a jeho zpracování v potravinářství je podle Evropské komise jednoznačně starost o klima. „Environmentální přínosy chovu hmyzu pro potraviny jsou založeny na vysoké účinnosti přeměny krmiva u hmyzu, nižších emisích skleníkových plynů, menším využívání vody a orné půdy a použití biokonverze na bázi hmyzu jako obchodního řešení pro snížení plýtvání potravinami,“ vysvětluje Komise.
A podle všeho se můžeme těšit na další a další inovace stran uvádění hmyzu do běžných potravin. „V rámci programu Horizon Europe, což je program financování výzkumu a inovací, jsou proteiny na bázi hmyzu považovány za jednu z klíčových oblastí výzkumu,“ uzavírá Evropská komise svou zprávu.
Prášek z moučných červů bude v příštích pěti letech výhradně prodáván francouzskou společností Nutri’Earth. Tato firma, založená v roce 2017, tvrdí, že chce poskytovat přírodní a ekologický zdroj vitaminu D3, aby lidé již nemuseli utrácet za potravinové doplňky.
Důvodem tohoto hmyzího experimentu jsou klimatické cíle EU. Evropská komise chce do roku 2040 snížit emise skleníkových plynů o 90 % oproti roku 1990. A protože zemědělství produkuje více než 10 % těchto emisí, hledají se alternativy k tradičnímu masu. Hmyz je bohatý na proteiny a jeho „chov“ je mnohem šetrnější k životnímu prostředí než chov dobytka.
„Hmyz může hrát důležitou roli v zajištění alternativních zdrojů bílkovin,“ řekl Rafael Perez Berbejal z Evropské komise.
Takže až si příště koupíte chleba nebo koláč, nezapomeňte si přečíst složení. Možná vás překvapí, že jste právě objevili nový zdroj vitaminu D3 – a to přímo z larev moučného červa.
Europoslanec David dodává, že jeden z europoslanců navrhoval povolení zamítnout, protože přítomnost hmyzu v jídle nemusí být dostatečně transparentně deklarována. Nevědomky je tedy budou konzumovat i lidé, kteří je ze zdravotních důvodů jíst nesmí.
Tento návrh neprošel, takže doktor David přeje evropským státníkům dobrou chuť.
Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: Marian Kučera