Podle tohoto nařízení může 100 gramů chleba obsahovat až 4 gramy prášku z larev moučného červa, což znamená, že každý krajíc chleba může být obohacen o 4 % hmyzího proteinu. Červíci jsou navíc ošetřeni UV zářením, což prý zvyšuje obsah vitaminu D3. „Má být uváděn na trh jako potravinová složka v řadě potravinářských výrobků pro širokou populaci,“ píše k tomu Evropská komise na svém serveru.
„Je libo červíka?“ ptá se europoslanec za SPD Ivan David.
Mouční červi, latinsky Tenebrio molitor, se stanou nedílnou součástí naší stravy. Larvy se nejprve suší, melou na prášek a poté ošetřují UV světlem, aby se zvýšil obsah vitaminu D3. EU si dala záležet na tom, aby vše bylo řádně označeno. Na obalu výrobku najdete sdělení: „Obsahuje vitamin D vyrobený UV ošetřením“ a samozřejmě i informaci o tom, že výrobek obsahuje prášek z moučných červů.
„Nařízení o nových potravinách se týká pouze schválení produktu na základě přísného vědeckého posouzení provedeného Evropským úřadem pro bezpečnost potravin (EFSA). Úřad na základě dostupných vědeckých důkazů ověřuje, že potravina nepředstavuje bezpečnostní riziko pro lidské zdraví,“ ubezpečuje Evropská komise.
Europoslanec David podotýká, že Evropská komise sice ujišťuje, jak bezpečnost přísad pečlivě zkoumá, ale pochybovačné názory zaznívají celkem hlasitě. Nařízení totiž také upozorňuje, že přidávaný prášek z rozemletého hmyzu může způsobit alergické reakce u lidí, kteří jsou alergičtí na korýše nebo na roztoče. Takže pokud vám po snědení chleba naskočí vyrážka, možná jste právě objevili svou novou alergii na červy.

Tento článek je uzamčen
Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PLPřidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: Marian Kučera