Je libo červíka? Ivan David k sobotnímu obědu o bruselské novince

08.02.2025 10:39 | Monitoring

Od pondělí 10. února si můžete na svém talíři vychutnat nejen chléb, koláče nebo těstoviny, ale také jejich novou, lehce „hmyzí“ příchuť. Evropská unie totiž schválila přidávání prášku z moučných červů do potravin. A to podle nařízení EU č. 2025/89, podepsaného samotnou Ursulou von der Leyen. Proč snaha zavést hmyz do potravin? „Kvůli rostoucí ceně živočišných bílkovin, nedostatku potravin, tlakům na životní prostředí, růstu populace a rostoucí poptávce po bílkovinách mezi středními třídami,“ vysvětluje Evropská komise.

Je libo červíka? Ivan David k sobotnímu obědu o bruselské novince
Foto: Hans Štembera
Popisek: Správně upečený chléb

Podle tohoto nařízení může 100 gramů chleba obsahovat až 4 gramy prášku z larev moučného červa, což znamená, že každý krajíc chleba může být obohacen o 4 % hmyzího proteinu. Červíci jsou navíc ošetřeni UV zářením, což prý zvyšuje obsah vitaminu D3. „Má být uváděn na trh jako potravinová složka v řadě potravinářských výrobků pro širokou populaci,“ píše k tomu Evropská komise na svém serveru.

„Je libo červíka?“ ptá se europoslanec za SPD Ivan David.

Mouční červi, latinsky Tenebrio molitor, se stanou nedílnou součástí naší stravy. Larvy se nejprve suší, melou na prášek a poté ošetřují UV světlem, aby se zvýšil obsah vitaminu D3. EU si dala záležet na tom, aby vše bylo řádně označeno. Na obalu výrobku najdete sdělení: „Obsahuje vitamin D vyrobený UV ošetřením“ a samozřejmě i informaci o tom, že výrobek obsahuje prášek z moučných červů.

„Nařízení o nových potravinách se týká pouze schválení produktu na základě přísného vědeckého posouzení provedeného Evropským úřadem pro bezpečnost potravin (EFSA). Úřad na základě dostupných vědeckých důkazů ověřuje, že potravina nepředstavuje bezpečnostní riziko pro lidské zdraví,“ ubezpečuje Evropská komise.

Europoslanec David podotýká, že Evropská komise sice ujišťuje, jak bezpečnost přísad pečlivě zkoumá, ale pochybovačné názory zaznívají celkem hlasitě. Nařízení totiž také upozorňuje, že přidávaný prášek z rozemletého hmyzu může způsobit alergické reakce u lidí, kteří jsou alergičtí na korýše nebo na roztoče. Takže pokud vám po snědení chleba naskočí vyrážka, možná jste právě objevili svou novou alergii na červy.

Tento článek je uzamčen

Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PL

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Marian Kučera

Mgr. Vladimíra Ludková byl položen dotaz

Jak byste definovala dezinformace?

Jak a kdo by podle vás měl posuzovat, co je a co není pravda? A co když se pravda ukáže vlivem času, což se dost často stává? Víte já bych od ODS čekal, že budete bojovat spíš za svobodu slova a ne dělat pravý opak

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

dnes jsem pevně přesvedčen, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusetatík , 08.02.2025 11:06:47
že Sovětský svaz byla lepší volba než evropská unie protože takové zrůdnosti vůči české republice neprováděl.Může nás už jen zachránit vystoupení z područí evropské unie

|  10 |  0

Další články z rubriky

Čeští elfové. Co jsou zač a kdo je platí? Analytik se podíval blíže

9:51 Čeští elfové. Co jsou zač a kdo je platí? Analytik se podíval blíže

TÝDEN V MÉDIÍCH Nezodpovězená otázka, kdo platí České elfy a jejich boj s takzvanými dezinformacemi.…