Kandidát na primátora Ďuriš na CNN: Vyřešíme energetickou krizi v Praze, máme připraven sociální tarif i dodávky plynu.

23.09.2022 13:47

Poslední předvolební vystoupení v rámci televizní debaty proběhlo ve čtvrtek večer na CNN Prima News. Do studia dorazili zástupci menších stran, z nichž některé dle řady průzkumů pětiprocentní hranici mohou bez problému přeskočit. Jde hlavně o stranu Motoristé sobě a hnutí Praha bez chaosu, jehož lídr Jaroslav Ďuriš promluvil o dosud neznámých souvislostech kauzy Dozimetr.

Kandidát na primátora Ďuriš na CNN: Vyřešíme energetickou krizi v Praze, máme připraven sociální tarif i dodávky plynu.
Foto: Repro CNN Prima News
Popisek: Jaroslav Ďuriš z hnutí Praha bez chaosu na CNN Prima News

Moderátorka Pavlína Wolfová ve svém pořadu 360 přivítala ve studiu poslední večer před volbami Jaroslava Ďuriše za hnutí Praha bez chaosu, Petra Macinku ze strany Motoristé sobě a Hanu Janišovou z uskupení Za práva zvířat. Wolfová připomněl středeční superdebatu lídrů hlavních pražských stran a koalic s tím, že se debata hodně točila kolem kauzy známé pod názvem Dozimetr.

Anketa

Jak budete volit v komunálních volbách?

hlasovalo: 11074 lidí

“Tohle se mě osobně dotýká, protože kauza Dozimetr začala mým odvoláním z pozice generálního ředitele Dopravního podniku hlavního města Prahy. Ten skandál mě proto nepřekvapil, čekal jsem že něco takového přijde,” řekl lídr Prahy bez chaosu Jaroslav Ďuriš. “Určitě si nedovedu představit povolební spolupráci se současnou koalicí, protože ti v tom jsou namočeni všichni a přijde mi neskutečné, že se zbavují politické odpovědnosti,” podotkl Ďuriš.

Obviněných sice není tolik, ale důležitá je podle něho i zmíněná politická odpovědnost. “Například radní pro dopravu pan Scheinherr, o kterém se říká, že podal jakési trestní oznámení, které zatím nikdo neviděl, hlasoval pro dosazení Matěje Augustina, jednoho z trestně stíhaných,” dodal šéf Prahy bez chaosu.

“Ty obviněné lidi si neuhlídali ani ve STANu, neuhlídali to Piráti, neuhlídala to ani Praha sobě, takže je to jednoznačně také jejich odpovědnost. Spolupráci si umím představit s koalicí SPOLU, i když i tam jsou některé osoby, kde dosah kauzy Dozimetr je. Pak je otázka spolupráce s hnutím ANO, kde určité průniky máme, takže si to představit umím,” prozradil Jaroslav Ďuriš. 

Na obrazovce CNN Prima News připomněl Ďuriš i opatření, které má jeho hnutí připravené, aby Pražané měli zajištěn levný plyn, což by se týkalo jak domácností, tak firem. Pražskou plynárenskou totiž plně vlastní město, stejně jako dopravní podnik. “Jde o nastavení sociálního tarifu jako služby klientům, něco obdobného jako funguje dopravní podnik, který poskytuje regulovanou službu,” uvedl. Město tedy může dát obyvatelům nižší cenu a zbytek dorovnat z rozpočtu v této krizové době. Zároveň prý Praha dle Ďuriše dle jejich plánu prostřednictvím Pražské plynárenské sama vyjedná dodávky plynu v rámci evropských zemí. 

Petr Macinka za Motoristy mluvil vedle jiného o tom, že ze stávajícího složení pražského magistrátu si povolební spolupráci nedovede představit s nikým. “Sedím tam pan Čižinský a jeho lidé, kteří jsou podle nás strůjci dopravního teroru a Motoristé sobě vznikli trošku jako reakce na jejich kroky. Piráti jim v tom přizvukují. Hnutí STAN má své korupční aféry. Bylo by těžké s kýmkoli z nich spolupracovat. Přál bych si, aby Piráti a Praha sobě skončili v opozici,” uvedl Macinka. 

Kauza Dozimetr podle něho ve volbách bezesporu na hnutí STAN dopadne. “Lidé jim už jen těžko mohou věřit. Je naprosto bezprecedentní, aby ještě v průběhu volebního období odváděla policie náměstka primátora v poutech do vězení. Tito lidé přišli na magistrát a od první vteřiny kradli,” dodal Petr Macinka.

Ing. Jaroslav Ďuriš

  • Praha bez chaosu
  • Lídr hnutí Praha bez chaosu
  • mimo zastupitelskou funkci
 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…