Kdyby Zeman navrhl na ústavního soudce Ježíše Krista, tak v tomto Senátu by neprošel, rozčiloval se v ČT Vondráček

20.03.2019 20:30 | Zprávy

Předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček (ANO) míří na návštěvu Vatikánu. V Interview na ČT24 prozradil, zda jde o formální návštěvu, nebo o debatu o citlivých tématech. Moderátorka Zuzana Tvarůžková se ale také zajímala, jaký je vztah Česka k církvím a jak se případně bude vysvětlovat zpětné zdanění finančních náhrad. Probrali například také nominaci Aleše Gerlocha na funkci ústavního soudce, kterou Senát nepodpořil, a také Vondráčkovo hudební řádění na půdě Sněmovny.

Kdyby Zeman navrhl na ústavního soudce Ježíše Krista, tak v tomto Senátu by neprošel, rozčiloval se v ČT Vondráček
Foto: Daniela Černá
Popisek: Radek Vondráček, předseda Poslanecké sněmovny

Vondráčkově návštěvě Vatikánu prý předcházela dlouhodobá snaha a je to iniciativa nejen jeho, ale velký podíl na tom má i předseda Národní rady Slovenska Andrej Danko. „Je to vyvrcholení snahy mnoha lidí, aby se takové setkání vůbec podařilo, není obvyklé, aby papež přijímal někoho jiného než hlavu státu,“ řekl.

Je to především díky tomu, že si připomínáme sto padesát let od smrti sv. Cyrila, a je to symbol naší státnosti, která je společná z dob Velké Moravy jak pro Čechy, tak Slováky. „Je to velmi pozitivní signál vůči našim národům a v pozici vůči Vatikánu,“ doplnil.

Prozradil, o čem plánuje s papežem hovořit. Měli by mít pro sebe půlhodinový prostor. „Já budu rád, když ho to bude bavit a bude ho to zajímat,“ pousmál se Vondráček, který doufá v to, že to nebude pouze formální. „Nepředpokládám, že bychom řešili nějaké zásadní otázky, ale jde hlavně o tu symboliku,“ upřesnil předseda Poslanecké sněmovny.

Moderátorku Tvarůžkovou zajímalo, jestli má v plánu s papežem probrat téma vztahu státu a církve v České republice a jaké podle něj tyto vztahy vlastně jsou. „Když jsme se vymanili z totalitního režimu, byly tyto vztahy téměř na bodu nula. Za posledních třicet let se ale máme čím pochlubit. Vztah církve a státu i těch představitelů jsou v charitativní oblasti i sociální velice korektní,“ míní Vondráček.

V současnosti jsou však církve často rozhořčené kvůli zpětnému zdanění finančních náhrad. „Budete o tom spolu mluvit, aby ten rozhovor byl upřímný?“ naléhala na Vondráčka moderátorka, která se pousmála nad tím, že přece nelze pominout, že by si toho ve Vatikánu nevšimli. „To ale Vatikán řešit nebude. To je naše věc, České republiky. Tato problematika je vztah církví a státu a je to dílčí problém,“ míní Vondráček.

Tvarůžková namítla, že tento problém je ale pro církve dost zásadní. Vondráček jí na to odvětil, že má v plánu vystupovat jako předseda Sněmovny, která má dvě stě členů a hlasovala o tom tak, jak hlasovala. „Chci to držet v rovině, že tam jdu za všechny. Můžu informovat o tom, že jsou tu různé názory ve společnosti a že se připravuje nějaká legislativa,“ uvedl s tím, že to je rovina, ve které chce vystupovat a i s ohledem na slovenského partnera do hloubky nepůjde.

V tomto ohledu má totiž podle něj Česko k církvím jiný vztah než Slovensko. „Pozice církve je tu jiná. I průzkumy říkají, že jsme nejvíce sekulární stát a hlásí se tu k nějakému náboženství nejméně lidí v Evropě,“ poznamenal s tím, že i tento fakt mohl mít vliv na veřejné mínění, když se jednalo o finančních náhradách.

„Co bylo ukradeno, má být vráceno, jde o tu formu. Uznávám, že způsob, který následoval, není ideální, mám výtku v právní rovině. Setkáváme se tu s argumenty legitimního očekávání. Já nemám rád ani tu větu, uvidíme, co na to Ústavní soud,“ podotkl s tím, že on je jedním z těch, kdo nehlasoval.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mír

Dobrý den, je pravda, že ANO mluví o míru již dlouho, byť si myslím, že by si ho přáli i ostatní strany i státy, ale ptám se, máte také návrh, jak ho dosáhnout? Máte dojem, že Rusko si mír přeje, a že bude ochotné přistoupit na nějaký kompromis? Zatím si podle mě klade dost nereálné požadavky. Nebo ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jenom prezident může odpálit jaderné zbraně. Jste rádi, že to bude Biden?

22:44 Jenom prezident může odpálit jaderné zbraně. Jste rádi, že to bude Biden?

Po debaklu amerického prezidenta Joea Bidena v první předvolební debatě zaznívají nejen obavy, zdali…