Koho za Bidena? Přišla rada z Německa

29.06.2024 12:37 | Zprávy

Po televizní debatě úřadujícího prezidenta Joea Bidena s republikánským vyzyvatelem Donaldem Trumpem začali demokraté uvažovat, zda nastal čas Bidena nahradit lepším kandidátem, protože Biden si po debatě vysloužil i nálepku „chodící mrtvoly“. Německý list Bild dal demokratům radu. Sdělil jim, co teď přesně potřebují. Publicista Dušan Neumann žijící v USA má za to, že nad Bidenem jako prezidentským kandidátem se smráká.

Koho za Bidena? Přišla rada z Německa
Foto: Repro Youtube
Popisek: Bývalá první dáma USA, Michelle Obamová

Za méně než půl roku občané USA rozhodnou, kdo usedne do Oválné pracovny v Bílém domě. Zůstane prezidentem po další čtyři roky demokrat Biden? Nebo se do úřadu vrátí republikánský kandidát Donald Trump? Nebo se prezidentem stane ještě někdo úplně jiný?

Po televizní debatě Bidena s Trumpem, o které sám Biden řekl, že se mu nepovedla, začaly mezi demokraty kolovat úvahy, zda by nebylo lepší takřka 82letého Bidena nahradit někým mladším.

A server nejčtenějšího německého deníku Bild dal v tomto smyslu demokratům radu. „Amerika potřebuje silnou ženu,“ stojí už v titulku. Proč je potřeba nahradit silnou ženou? Protože jednomu současnému prezidentskému kandidátovi bylo 78 a druhému se blíží 82. narozeniny. „Dva staříci se hádají o golfový handicap. Opravdu to myslí vážně?“ popsal Bild současnou situaci v USA.

Anketa

Kdyby Česká televize zítra zcela a bez náhrady zanikla a přestala vysílat, chyběla by vám?

2%
93%
hlasovalo: 21667 lidí
Biden je podle Bildu mužem minulosti. „I jeho političtí přátelé jsou rádi, když si najde cestu ke svému místu u stolu. Neztělesňuje vizi lepšího světa. Ztělesňuje slabost,“ napsal Bild.

A Trump má podle německého listu velké množství jiných nedostatků. „Narcistický egomaniak, který kousl každého, kdo se ho pokusil přivést k rozumu. Kdo nazývá diktátory ‚mými přáteli‘. Snažil se podkopat právní systém. Ten, kdo v hodině své volební porážky v roce 2020 zpochybnil samotnou demokracii a dokonce ji napadl. A teď by jí mohl dát smrtelnou ránu,“ napsal Bild na adresu Trumpa.

Starce by podle Bildu měla nahradit silná žena. Mezi republikány to mohla být Nikki Haleyová, bývalý zástupkyně USA při OSN, která v letošních prezidentských volbách kandidovala. Háček je v tom, že ji voliči odmítli. V primárkách ji Donald Trump drtivě porazil.

Mezi demokraty by to mohla být Michelle Obamová, někdejší první dáma. Publicista Dušan Neumann, který žije dlouhá léta v USA má za to, že Biden nakonec z prezidentského klán odstoupí, ale zda ho nahradí Obamová, není podle něj jisté.

„Předpokládám, že Biden vzhledem ke scházející mentální kapacitě kandidovat nakonec nebude a že na nominačním sjezdu Demokratické strany v srpnu odstoupí. Na jeho místo bude nominován někdo mladší, komunikačně zdatnější, snad charizmatičtější. V zákulisí se mluví o guvernéru Kalifornie Gavinu Newsomovi. (Michelle Obamová zatím tuto nabídku odmítla),“ upozornil Neumann v komentáři pro ParlamentníListy.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

Mír

Dobrý den, je pravda, že ANO mluví o míru již dlouho, byť si myslím, že by si ho přáli i ostatní strany i státy, ale ptám se, máte také návrh, jak ho dosáhnout? Máte dojem, že Rusko si mír přeje, a že bude ochotné přistoupit na nějaký kompromis? Zatím si podle mě klade dost nereálné požadavky. Nebo ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Diskuse obsahuje 53 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

A co moje matka? Z Ukrajiny unikl dopis o tamních poměrech

11:14 A co moje matka? Z Ukrajiny unikl dopis o tamních poměrech

Ukrajina se snaží řešit nedostatek vojáků zavedením nového mobilizačního zákona, který však způsobuj…