Kolik vody to vlastně je? Odborník přepočítal povodně na Fabie

14.09.2024 14:55 | Monitoring

Když v předpovědi řeknou, že spadne 100, 200 nebo i 300 milimetrů srážek, máte představu, o jaký objem vody se jedná? Řada lidí nikoliv. Pro ty meteorolog Jáchym Brzezina vytvořil na síti X jednoduchý přepočet na kbelíky, které má doma skoro každý. Pokud spadne 200 milimetrů srážek, znamená to objem v počtu více než třinácti takových kbelíků na metr čtvereční. Ale přidal i oblíbený přepočet na Škodu Fabii. Někde se na každý metr vylije celý jeden kufr tohoto auta. Někde ještě víc.

Kolik vody to vlastně je? Odborník přepočítal povodně na Fabie
Foto: YouTube FairPlayCars
Popisek: Škoda Fabia Combi 1. generace

Česko momentálně zažívá průtrž mračen. Jak uvádějí Novinky.cz, od čtvrtka do neděle by mělo napršet na některých místech od 150 do 250 milimetrů, na východě republiky až přes 300 milimetrů, což může vést k záplavám a povodním. Pro části Pardubického, Olomouckého a Moravskoslezského kraje platí výstraha před extrémními srážkami, které by měly přesáhnout 300 milimetrů. Morava, Slezsko a horské oblasti na severu by měly mít srážky nižší, právě v rozmezí 150 a 250 milimetrů. Za západě Čech by mělo spadnout do 100 mm srážek.

Anketa

Má cenu jít ke krajským a senátním volbám?

93%
5%
hlasovalo: 7248 lidí
Právě toto měření na milimetry však dělá některým problémy a nedovedou si dobře představit, co se pod těmito údaji schovává a jaké jsou skutečné objemy vody. Pro ty vytvořil vysvětlující příspěvek meteorolog Jáchym Brzezina, jinak vedoucí oddělení kvality ovzduší Českého hydrometeorologického úřadu Brno.

Jako měrnou jednotku vzal obyčejný plechový kýbl, který má v té či oné formě doma skoro každý. Objem tohoto kýble je přibližně 15 litrů vody, tedy 15 decimetrů krychlových. „Když si to tedy spočítáme zjistíme, že například 100 mm = 100 litrů na metr čtvereční. Níže je tedy uveden přibližný počet těchto kýblů, které byste při příslušném úhrnu museli do území metru čtverečního vylít,“ uvádí meteorolog i s převodem.

100 mm = cca 6,5 kýble
200 mm = více než 13 kýblů
300 mm = 20 kýblů
400 mm = téměř 27 kýblů

Měrná jednotka: 15L kbelík

„Dá se to představit jednoduše i tak, že při srážkách 200 mm by na metru čtverečním byla vrstva vody vysoká 20 cm, pokud by se nevsakovala. Jedná se tedy o obrovské množství vody, když vezmeme v potaz, na jak velkém území momentálně tyto vysoké úhrny pozorujeme,“ upozornil. Logicky tedy, aby se zaplnil celý metr krychlový, muselo by napršet 1000 mm srážek.

Kromě kýblů ovšem meteorolog Brzezina přidal další oblíbenou metodu, totiž měření na Fabie. Konkrétně připomenul, že kufr Škody Fabie má objem 260 litrů. „Pokud tedy naplním kufr Fabie plně vodou a vylil bych to pak na metr čtvereční plochy, rovná se to 260 mm srážek,“ podotkl.

Dodejme, že na východě republiky má dle předpovědí dopadnout vody ještě více.

Měrná jednotka: Škoda Fabia

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Šebesta

Ing. Veronika Vrecionová byl položen dotaz

Myslíte, že válka mezi Ruskem a Ukrajinou nemůže skončit mírem?

Ale jak jinak skončí? Nemyslíte, že je naivní si nalhávat, že Ukrajina může Rusko porazit? Kdyby to bylo možné, už by to udělala. Myslím, že větší od dalších států pomoci se Ukrajině už nedostane, spíš bohužel naopak. Vy sice tvrdíte, že vidina míru je falešná, ale třeba i prezident Pavel už mluví o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Válka proti Čechům, jdeme na porážku.“ Projev plukovníka Václava Vaška, odvrženého Armádou ČR

8:03 „Válka proti Čechům, jdeme na porážku.“ Projev plukovníka Václava Vaška, odvrženého Armádou ČR

„V české kotlině už dlouho není potřebná reálná válka, aby nemalým počtem představitelů aktuálního v…