Konec benzinek. Prostě se zruší. Plán, jak vám vnutit elektromobil

29.08.2024 8:20 | Analýza

Zákaz prodeje aut se spalovacími motory od roku 2035 se sice týká pouze těch nových a již vyrobené vozy půjde provozovat i nadále, ale budete mít do nich co natankovat? To je otázka, kterou v sousedním Německu spustilo volání Svazu německého automobilového průmyslu VDA, aby již 10 let po ukončení prodeje benzinových a naftových automobilů přestaly existovat také benzinky s běžnými palivy. Lidé mající plán koupit si v roce 2035 vůz se spalovacím motorem a provozovat jej do konce života by kvůli plánům Bruselu mohli narazit na podobný problém i v Česku. Zřejmě jen o 5 let později než Němci.

Konec benzinek. Prostě se zruší. Plán, jak vám vnutit elektromobil
Foto: Hans Štembera
Popisek: Stojan čerpací stanice

Přijde rok 2035 a vy si těsně před ukončením prodeje aut se spalovacími motory zakoupíte jeden z posledních vozů s konvenčním pohonem. Pokud budete smířeni s plány na nárůst cen paliv prostřednictvím emisních povolenek od Evropské unie a budete jej chtít udržovat, aby vám co nejdéle sloužil, může vám do provozování takového vozu „hodit vidle“ nikoliv opotřebení, nýbrž to, že nebudete mít co do něj natankovat. A do již po 10 letech. Nehledě na to, že by dané auto mohlo sloužit ještě několik dalších let.

Právě takový scénář se může odehrát v sousedním Německu, jelikož sílí hlasy po urychlení cesty k autům jezdícím zejména na elektrický pohon po jasném časovém vymezení konce „spalováků“.

Jak poznamená německý Welt, dít se tak má podle zastánců rázného kroku v čele se Svazem německého automobilového průmyslu VDA „v duchu ochrany klimatu“.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kotas

Ing. Petr Liška byl položen dotaz

Co myslíte tím tlakem pražských úřadů?

Píšete zde taky, že jste otevřený kritice, tak schválně, jsem zvědavý, co mi odpovíte. Netvrdím, že tato vláda, za kterou kopete dělá úplně vše špatně, ale kdyby si vedla dobře, jak vysvětlíte, že se většině lidí napříč regiony vede hůř a hůř, že se pro většinu z nás životní podmínky stále zhoršují?...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Poraďte mi, kam nejlépe emigrovat mimo EU?, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseBobyNo1 , 29.08.2024 10:21:25
Jinak - kupovat ojetý elektromobil je stejný (s) hit jako koupit použitý živý vánoční stromeček.

|  7 |  0

Další články z rubriky

Trump sledován a okraden. Cizí mocností

9:40 Trump sledován a okraden. Cizí mocností

Materiály z kampaně Donalda Trumpa se měly dostávat k lidem z týmu jeho soupeřů, a rovněž k FBI a dv…