V Albertu ve Svitavách objevili inspektoři syrečky, na jejichž povrchu se vyskytovala plíseň. „Potravina se nepovažuje za bezpečnou, pokud jeví známky kažení. Při kontrole nebyly zjištěny nevyhovující teploty skladování této potraviny. Výrobek neměl prošlé datum minimální trvanlivosti,“ konstatují kontroloři.
Syreček z Alberta ve Svitavách. Foto: SZPI
Obdobný problém objevili inspektoři i v Tescu v Brně, také u tzv. věnečků. Téměř u všech kontrolovaných balení se na povrchu sýru vyskytovaly kolonie plísní bílé a nazelenalé barvy. Kontrola opět nezjistila nevyhovující teploty skladování výrobku a potravina neměla ani prošlé datum minimální trvanlivosti.
Syreček z brněnského Tesca. Foto: SZPI
Lavina kontrol, ta samá plíseň
Okem viditelné plísně byly i u syrečků, které objevili inspektoři v brněnské BILLE. Opět nazelenalé a bílé barvy.
Syreček z brněnské BILLY. Foto: SZPI
Na přelomu roku již potravinářská inspekce při svých kontrolách objevila všelijaké nepříliš potěšivé nálezy, mezi nimiž byly případy, kdy byl zákazníkům nabízen ke koupi v provozovně PENNY Marketu termix s kovovou chutí a vůní po chemikáliích či v prodejně Kauflandu těstoviny s alkaloidy vyvolávajícími otravu. Nejčastěji však budilo pozornost inspektorů SZPI maso, jehož nákup v tuzemských supermarketech dle počtu hlášení nebezpečných potravin připomínal leckdy až ruskou ruletu.
Se současnými zjištěními se inspekce včera „pochlubila“ i na svém facebookovém profilu.
Tento článek je uzamčen
Po kliknutí na tlačítko "odemknout" Vám zobrazíme odpovídající možnosti pro odemčení a případnému sdílení článku.Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: Vanda Efnerová